Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 11

„Neprognozuojamai neprofesionalūs“: Kaune pagrobta mergaitė priminė rezonansinę istoriją

„Tokiais atvejais, kai pasikėsinama į vaiką, atsiranda ypatinga motyvacija dirbti. Nebegalvoji, ką tu valgysi, ką gersi, kas namie darosi. Tu praktiškai gyveni tuo metu darbe. Namuose net nebuvom, visą laiką kažkur vykom, kažką darėm, policija buvo mūsų namai. Taip, manau, pareigūnams buvo ir šį kartą. Net neabejoju“, – kalbėjo karybos ekspertas šaulys Egidijus Papečkys. Stebėdamas Kaune pagrobtos mergaitės istoriją jis prisiminė 1994-uosius, kai dirbdamas inspektoriumi pirmą kartą išgirdo vaiko iš Kazlų Rūdos grobikų žinutę tėvams. Tai buvo rezonansinė byla.
Kaune dingusios mergaitės paieškos dalyviai
Mergaitės paieškos dalyviai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Suprantama, kad paieškas sekiau ir vedamas profesinio susidomėjimo. Džiaugsmas ne tik dėl mergaitės ir jos šeimos, labai džiaugiuosi ir dėl sėkmingo policijos pareigūnų darbo“, – savo feisbuke rašė E.Papečkys.

Asmeninio archyvo nuotr./Kriminalinės žvalgybos, antiterorizmo ir saugumo ekspertas Egidijus Papečkys
Asmeninio archyvo nuotr./Kriminalinės žvalgybos, antiterorizmo ir saugumo ekspertas Egidijus Papečkys

Jis prisiminė savo asmeninę patirtį 1994-aisiais, kai dirbo Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos vyriausiuoju inspektoriumi. Kazlų Rūdoje buvo pagrobtas mažametis ir E.Papečkys tapo pirmuoju pareigūnu, kartu su tėvais išgirdusiu pagrobėjo balsą.

Ši byla, nuo kurios praėjo trys dešimtmečiai, buvo plačiai nuskambėjusi. Nuotrauka, kurioje matyti, kaip tuometinis Alytaus policijos komisariato viršininkas Vytautas Grigaravičius, neša išvaduotą berniuką – tapo ikonine.

Advokatas Romualdas Matonis, tuo metu dirbęs Marijampolės teisme, ir nagrinėjęs tą bylą, prisiminė, kad tai buvo ir pirma vaiko pagrobimo byla nepriklausomoje Lietuvoje.

„Pirmoji byla ir įdomi teisės taikymo aspektu. Tiek baudžiamojo kodekso, tiek baudžiamojo proceso“, - prisiminė teisininkas. Anot jo, jam, jaunam specialistui, teko nemenkas iššūkis. Tuo metu dar galiojo Sovietų Sąjungos baudžiamojo kodekso nuostatos. Tik kiek vėliau buvo priimtas naujos redakcijos Baudžiamasis kodeksas.

Paklaustas apie išpirkos dydį, R.Matonis teigė, kad prašyta 30 tūkst. dolerių suma „tuo metu buvo pasibaisėtini pinigai“.

Dabar pagrobėjų auka buvęs berniukas jau suaugęs vyras. Su žurnalistais jis kalbėti nepanoro, kaip ir prisiminti buvusios istorijos. Tačiau feisbuke matyti, kad jis buvo įsitraukęs į dingusios kaunietės istoriją, dalinosi paieškos grupe.

Vis tik archyviniai tekstai likę, juose atsispindi ir to meto žurnalistų darbo metodai. Vos išlaisvinus vaiką iš pagrobėjų, žurnalistas į redakciją sostinėje autobusu vežė nuotraukas. Tačiau autobusas pakliuvo į avariją ir baimintasi, kad sodo namelio, kuriame buvo kalintas aštuonmetis, nuotrauka skaitytojų nepasieks.

Jau antrą dieną po operacijos buvo įvardyti ir visi įtariamieji, nurodyti jų vardai, pavardės, einamos pareigos. Pagrobtos kaunietės atveju žurnalistams parodyta tik neryški areštinėje sėdinčio vyro nuotrauka, kurioje jo veido įžiūrėti neįmanoma.

E.Pepečkys, priminęs šią istoriją, teigė, kad derybininko meno JAV mokėsi jau po šio incidento, o 1994-aisiais reikėjo mokytis tarnyboje.

15min primena šią visuomenę sujaudinusią istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas