Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 12

Neramumams pasienyje ruošiasi medikai ir šalies ligoninės

Įvedus nepaprastąją padėtį dėl masinio užsieniečių antplūdžio, galimiems incidentams ruošiasi ligoninės ir greitosios medicinos pagalbos (GMP) įstaigos, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Paskirtos trys ligoninės, priimsiančios pacientus, kuriems prireiktų skubios medicininės pagalbos.
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Pasienyje su Baltarusija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dalį pajėgumų ligoninėse teko perskirstyti siekiant, kad pasienio savivaldybių ligoninės galėtų priimti daugiau pacientų, nurodė SAM.

„Sveikatos apsaugos ministerija su savivaldybėmis ir sveikatos priežiūros įstaigomis (ligoninėmis, GMP įstaigomis) aptarė medicinos pagalbos teikimo organizavimą ir koordinavimą. Taip pat įvertinti ligoninių pajėgumai ir galimybės priimti pacientus.

Dalis pajėgumų perskirstyti, siekiant sudaryti galimybę pasienio savivaldybėse esančiose ligoninėse priimti daugiau pacientų ir suteikti jiems reikiamą pagalbą.

Ligoninių administracijos suformavo medikų komandas, kurios esant poreikiui bus kviečiamos į ligonines.

Ligoninių administracijos suformavo medikų komandas, kurios esant poreikiui bus kviečiamos į ligonines“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Pasak SAM, paskirtos trys ligoninės, priimsiančios pacientus, kuriems galėtų būti reikalinga skubi medicininė pagalba ir stacionarinis gydymas.

„O esant poreikiui dėl medicininių indikacijų GMP galės pervežti pacientus į kitas paskirtas ligonines (traumų centrus)“, – pažymima atsakyme.

Lietuvoje, pasak SAM, veikia sveikatos priežiūros paslaugų teikimo (Traumų centrų) sistema, „leidžianti optimizuoti pacientų srautus taip, kad visoje Lietuvoje nukentėjusieji nuo sunkių traumų gautų reikalingą pagalbą“.

„Sunkių traumų atvejais integruota sveikatos priežiūra teikiama trijų lygių asmens sveikatos priežiūros įstaigose: I lygio traumų gydymo centruose (6 regioninėse ligoninėse), II lygio traumų gydymo centrai (4 respublikinėse ligoninėse) ir III (aukščiausio) lygio traumų gydymo centruose (3 ligoninėse), vaikams paslaugos teikiamos 5 traumų gydymo centruose“, – dėstoma ministerijos atsakyme.

Apie tai, kad įvedus nepaprastąją padėtį šalies ligoninėms pavesta ruoštis galimam pacientų antplūdžiui, 15min rašė jau anksčiau.

15min žiniomis, tam ruošiasi Kauno klinikos – jų paprašyta suskirstyti budėjimus, užtikrinti, kad būtų personalo operacinėse, taip pat – skysčių, vaistų.

15min žiniomis, rengiamasi ir vaikų skyriuose.

Tačiau Kauno klinikų atstovė spaudai Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė viso to nepatvirtino. Ji tik sakė, kad klinikos „viską padarys taip, kaip ministerija nurodys“.

Lietuva nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija ir migrantų stovyklose įsivedė po to, kai Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje susitelkė keli tūkstančiai migrantų ir dalis jų bandė veržtis pro sieną.

Panašaus scenarijaus baiminamasi ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento