Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sinoptikė atskleidė, kuriuose miestuose penktadienį laukti daugiausia lietaus

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptinė Ineta Daunoravičiūtė sako, kad ateinančią parą didesnėje dalyje Rytų Lietuvos laukiama pavojingo lietaus, tačiau tuo pačiu ir ramina gyventojus.
Ineta Daunoravičiūtė
Ineta Daunoravičiūtė / 15min montažas

Apie laukiamą smarkų lietų ketvirtadienį pranešė sostinės savivaldybės įmonė „Grinda“, kuri teigė esanti pasiruošusi numatomam didesniam kritulių kiekiui.

Netrukus po to Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba feisbuke pranešė, kad iki šeštadienio ryto dalyje šalies vietų gali iškristi ir pusė rugsėjo mėnesio kritulių normos, kuri siekia 60 mm.

Ką rodo naujausios artimiausios paros orų prognozės? Apie tai, kur lietaus teks daugiausia ir ar verta nerimauti, 15min papasakojo sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė.

***

– Ko laukti ateinančią naktį ir dieną?

– Jau šiandien tikrai rytinius rajonus skalauja lietus, bet daugiau keliauja ištisinio pobūdžio lietus. Artimiausia para irgi nusimato lietinga, tačiau ne visur.

Šios savaitės pabaigoje mūsų orus lems iš pietų kylantis ciklonas, tai ir šiandien ta visa lietaus zona atkeliavo ne iš vakarų, kaip dažniausiai būdinga, bet iš pietryčių.

Tai penktadienio para bus lietinga ir daugiausia to lietaus sulauks rytiniais ir šiaurės rytiniai šalies rajonai, kur to lietaus tikrai reikia, nes prieš kelias dienas vakariniuose rajonuose palijo ir kai kur gana gausiai, o rytiniai rajonai dar labai sausi, tai tas lietus aplankys visą rytinę šalies pusę.

Naktį tęsis daugiausia ištisinio pobūdžio lietus, tai kai kur turėtų palyti ir smarkiai, o dieną slinks daugiausia trumpi lietūs, bet smarkaus lietaus tikimybė išlieka ir, kaip minėjau, daugiausia ir bus to lietaus rytiniuose šalies rajonuose.

– O koks tas lietus bus, koks kritulių kiekis gali iškristi?

– Mes žiūrime atskirai – ir nakčiai, ir dienai, tai pavojingo lietaus laukiame, kai kritulių kiekis svyruoja nuo 15 mm iki 30 mm. Tokie bus svyravimai, bet neapibrėžtumas labai didelis – kai kur klius, o kai kur neklius.

– Kur gali kliūti labiausiai pagal dabartines projekcijas?

– Visa rytinė šalies pusė – Utenos, Vilniaus, Alytaus, Kauno ir Panevėžio apskričiai daugiausia turėtų kliūti, o vakariniuose rajonuose iškris labai nedideli lietaus kiekiai.

– O nėra taip, kad ir šitų apskričių, kurias išvardinot, miestuose kažkuriuose iškris daugiausia lietaus?

– Miestus sunku būtų išskirti, nes kiekvienas skaičiavimas, kiekvienas orų modelių prasisukimas labai keičiasi ir tas neapibrėžtumas vis tiek išlieka, bet bendrai, tai tiek Vilniuje nemažai turėtų iškristi lietaus, tiek Utenoje, Panevėžyje turėtų susirinkti tas pavojingo lietaus kiekis.

– Gali būti, kad iškris pusė mėnesio kritulių normos ar daugiau?

– Pusė mėnesio normos nebent gali prisirinkti per visą šios savaitės antrą pusę, kadangi lietingas bus ne tik penktadienis, bet ir šeštadienį to lietaus bus, ir sekmadienį šiek tiek pasitaikys, tai iki savaitės pabaigos kai kur tikrai gali būti, kad iškris ir pusė mėnesio normos.

– Ką gyventojams reikėtų žinoti apie pavojingą lietų?

– Mačiau, kad jau žiniasklaidoje pasirodė ir skambios antraštės, ir tai, kad įvairios institucijos jau ruošiasi šitam lietui, bet iš tikrųjų nereikėtų išpūsti burbulo, nes mes neprognozuojame kažkokio stichinio lietaus.

Tiesiog pavojingas lietus, kuris labiau ištisinio pobūdžio – nebus tokia staigi ir trumpa liūtis, kada iškrenta labai dideli kiekiai, tai nieko tokio baisaus neturėtų būti, bet, aišku, jeigu miestuose ilgiau ir intensyviau palis, tai gali būti ir gatvės kažkiek apsemtos.

Bet šiaip, pavojingas lietus bus, bet kad jis kažką labai ekstremalaus mums atneštų, tai taip neturėtų būti, tad norėtųsi nuraminti žmones.

– Ačiū už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi