Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 09 /15:17

Seimas panaikino Neringos Venckienės neliečiamybę, jos šalininkai apsipylė ašaromis

Seimas antradienį nusprendė panaikinti „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę. Už tai balsavo 80 parlamentarų, 23 pasisakė „prieš“, o 15 susilaikė. Po balsavimo Seimo balkone susirinkę žmonės ėmė skanduoti „Gėda“, o P.Gylys prašneko apie atgimusią „vaivorykštę“.
Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už N.Venckienės teisinės neliečiamybės naikinimą balsavo visi socialdemokratai ir liberalai bei dauguma konservatorių. Prieš buvo visi „Drąsos kelio“ atstovai, susilaikė ir balsavo prieš dauguma Darbo partijos atstovų. Dauguma „tvarkiečių“ balsavime nedalyvavo.

Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite pažiūrėti ČIA.

Po balsavimo Seimo apsaugininkai įsisiautėjusios minios paprašė palikti Seimo rūmus, tačiau ne visi tai darė iškart. Viena iš N.Venckienės šalininkių, Neringa Jakelaitienė, apsipylusi ašaromis ėmė anglų kalba šaukti, kad ją ir N.Venckienę Lietuvoje kankina.

„Aš dviejų vaikų mama“, – čiupdama mažametį berniuką už rankos klykė moteris. Ji aiškino Lietuvoje esanti kankinama taip pat, kaip N.Venckienė. „Jei mane nužudys, jūs tai žinosite“, – rėkė ji.

„Pasauli, padėk mums“, – vėl anglų kalba šaukė moteris.

Isteriją sukėlusią moterį iš Seimo rūmų išlydėjo apsauga.

Ši moteris išgarsėjo, kai 2006 m. apdegino savo vyrą ir dėl to atsidūrė už grotų.

VIDEO: Įsiutę Neringos Venckienės rėmėjai rėkauja Seime

Kitos N.Venckienės šalininkės taip pat kėlė neramumų. Jos puolė prie kiekvieno iš salės išeinančio parlamentaro ir aiškino, kad balsavusieji už N.Venckienės neliečiamybės panaikinimą yra begėdžiai, kad jie daugiau niekada nebebus išrinkti. 

Seimo nariai tokius žodžius sutiko santūriai ir į kalbas su apsiverkusiomis moterimis nesileido.

Seimą vadino teismu

Seimui pradėjus svarstyti rezoliucijos projektą, kuriuo siūloma naikinti parlamentarės teisinį imunitetą pati N.Venckienė posėdyje nedalyvavo.

Pristatydamas projektą Seimo laikinosios komisijos pirmininkas, socialdemokratas Vytautas Saulis padėkojo visiems komisijos nariams už atsakingą darbą. „Darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas Seimui pasiūlė suteikti galimybę parlamentarams užduoti klausimus pranešėjams. Balsavimu toks siūlymas atmestas, todėl dėl rezoliucijos projekto pasisakyti galės tik keturi Seimo nariai.

Klausti N.Venckienės atstovo pageidavo Viktoras Uspaskichas, Petras Gražulis, Povilas Gylys  kiti parlamentarai, tačiau jie tokios galimybės negavo.

Paskui į tribūną stojo N.Venckienės įgaliotas jos vardu kalbėti Jonas Varkala.

„Šiandien aš, N.Venckienė, stoviu prieš jus, kaip prieš aukščiausiąjį teismą“, – iš tribūnos skaitė J.Varkala. Jo teigimu, Seimo nariai tampa N.Venckienės teisėjais.

„Aš štai penkerius metus kovojusi už vaiką stoviu čia, kur esu teisiama“, – toliau skaitė J.Varkala.

Jis klausė, ar Seimo nariai yra kada nors gyvenime nekaltai apkaltinti, kad ir vaikystėje. „Tada suprasite, kaip aš dabar jaučiuosi“, – citavo parlamentarę J.Varkala.

Jis skaičiavo, kad apie pusė Seimo narių jau priėmė savo teisėjiškus sprendimus ir nė nesiklauso jo kalbos, nes „remdamiesi bulvarinėmis laidomis ir anoniminiais komentarais internete“ jau yra susidarę savo nuomonę.

Aš štai penkerius metus kovojusi už vaiką stoviu čia, kur esu teisiama, – savo kalboje surašė N.Venckienė.

J.Varkala pabrėžė, kad N.Venckienės nuomone, ji yra antrą kartą baudžiama už tą patį nusikaltimą, kai jai keliami kaltinimai įžeidus Panevėžio teisėjus. Parlamentarės nuomone, už tai jai jau atseikėta drausminėmis nuobaudomis, nors ji teisėjų sąmoningai nežeminusi, o frazė esą tik ištraukta iš konteksto.

„Seimo narys Mantas Adomėnas Konstitucinį Teismą pavadino chunta, bet persekiojimo už tai nesulaukė“, – palygino N.Venckienė.

J.Varkala skaitė parlamentarės parašytą tekstą, kuriame, kaip ir pirmą kartą Seimui naikinant N.Venckienės, tuomet dar kaip teisėjos, neliečiamybę, skambėjo žodžiai „sysalas“, „natūralūs kremai“ ir panašūs. N.Venckienė savo perduotame pranešime aiškino, kad esą tai ne ji trukdė Laimutei Stankūnaitei bendrauti su dukra, o pati mama su ja susipykusi ir penkis mėnesius nebandžiusi susitaikyti.

„Pabrėžiu, kad ne aš, o pati mergaitė liepė neįleisti antstolės. Prašymas jos neįleisti buvo mergaitės valios išraiška“, – teisinosi netrukdžiusi vykdyti teismo sprendimo, N.Venckienė.

Pasak jos, mergaitė patyrė milžinišką stresą, kai ją buvoi bandoma perduoti mamai pernai kovą, kai bandymas baigėsi apsistumdymu ir vaiko perduoti motinai nepavyko. Po to ji esą pradėjo kitaip elgtis, vengti svetimų žmonių, mažiau kalbėti.

„Gydytojai dėl to rekomendavo griežtai vengti stresinių situacijų“, – neva Kauno medikų gegužės 15 d. pasirašytą išvadą skaitė J.Varkala.

N.Venckienės teigimu, per dukterėčios paėmimo operaciją mergaitė pati laikėsi jai už kaklo, o policininkas pirmas panaudojo prieš ją, tuomet dar teisėją, panaudojo jėgą jos tėvo namuose.

„Norint apkaltinti mane, pirmiausia reikia pradėti nuo jų. Kitaip šis procesas butaforinis. Kitaip – tai tiesos iškraipymas“, – įsitikinusi parlamentarė.

N.Venckienė tikino, kad jai jau kyla klausimas, ar Lietuva yra demokratinė, ar jau prokurorinė valstybė, jei prokurorai atsisakė pademonstruoti Seimo nariams „sukurtą dokumentinį filmą“.

J.Varkala teiravosi Seimo narių, ar jie jausis laimingesni, panaikinę N.Venckienės teisinę neliečiamybę.

„Ar esate įsitikinę, kad jūsų tokia bėda neužklups rytoj?“, – baigdamas kalbą teiravosi parlamentarų J.Varkala.

Skaitydamas valandos trukmės kalbą pats J.Varkala pradėjo painiotis, pakartotinai skaityti tas pačias eilutes. Jo kalbos Seimo posėdžių salės balkone susirinkę piliečiai klausėsi labai ramiai, o dalis Seimo narių, ypač socialdemokratų, neiškentė ir išėjo iš salės prasiblaškyti.

Iškovojo pertrauką

Po J.Varkalos pasisakymo prie mikrofono stojo „darbietis“ M.Zasčiurinskas ir „Drąsos kelio“ atstovas Vytautas Matulevičius. Jie pareikalavo skelbti pertrauką, o per ją nurodyti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai išaiškinti, ar Seimo nariams galėjo būti atimta galimybė paklausti laikinosios komisijos pirmininką V.Saulį.

Dėl pertraukos Seimas balsavo. Nutarta, kad „Drąsos kelio“ reikalavimu bus skelbiama pusvalandžio pertrauka. Už pertrauką balsavo 31 Seimo narys,  prieš buvo 47, 40 parlamentarų susilaikė. Kai pertraukos prašo opozicinė frakcija, jai skelbti pakanka trečdalio parlamentarų balsų.

P.Gylys pareiškė, kad posėdžiui pirmininkaujantis socialdemokratas Algirdas Sysas yra šališkas, nes neprašo klausimą aiškinti Seimo Etikos sargams.

„Ką jūs norite skųsti? Seimo sprendimą?“, – klausė „Drąsos kelio“ atstovų liberalas Eligijus Masiulis, priminęs, kad neužduoti klausimų balsavimu nusprendė visas Seimas.

Toliau Seimas N.Venckienės neliečiamybės klausimą pratęsė po pusvalandžio trukmės pertraukos. Seimo narė Aurelija Stancikienė tuomet pareikalavo, kad Seimas išklausytų Garliavos įvykių liudininkei Tatjanai Narkevičienei, tačiau jai žodžio Seimas nesuteikė.

Prašė vaiką palikti ramybėje

Už tai, kad Seimas sutiktų panaikinti N.Venckienės teisinę neliečiamybę pasisakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis

„Aš teigiu, kad mes gyvename iškreiptų veidrodžių karalystėje. (...) Gelbėtojai staiga tampa plėšikais“, – savo kalbą pradėjo jis. 

Seimo narys teigė, kad tikint N.Venckienės noru gelbėti mergaitę, pirmiausia, pačiai parlamentarei reikėtų liautis naudotis mergaite savo asmeniniais tikslais.

Būkite geri, nedangstykite savo asmeninių politinių ambicijų vaiko sąskaita, prašė E.Masiulis.

„Būkite geri, nedangstykite savo asmeninių politinių ambicijų vaiko sąskaita. Vaikui reikės gyventi. Jei turime nors krislelį sąžinės, atstokime nuo to vaiko“, – kreipėsi į parlamentą E.Masiulis.

Jis priminė, kad Lietuvoje žmogaus nekaltumą įrodinėja teismai, o ne Seimas, todėl, pasak parlamentaro, N.Venckienė turėtų garbingai eiti liudyti teisėsaugai ir gintis ten, kur yra vieta tai daryti.

Barbeno į pirmininko tribūną

Savo ruožtu „Drąsos kelio“ atstovė Aurelija Stancikienė pareiškė, kad ji savo kalboje įrodys, kad su N.Venckiene susidorojama politiškai.

Pradėjusi savo kalbą A.Stancikienė pasipiktino, kad jos ne visi parlamentarai klausosi ir piktu bumbtelėjimu kumščiu į Seimo posėdžio pirmininko tribūną reikalavo užtikrinti tylą. Šis parlamentarės veiksmas buvo pasitiktas Seimo balkone susirinkusių N.Venckienės šalininkų plojimais.

Pasak jos, pirmiausia reikėjo įvertinti smurto prieš vaiką naudojimą Garliavos įvykių metu, o ne ieškoti kaip susidoroti su N.Venckiene.

„Teismo sprendimas nesibaiminant naudoti smurtą yra politinės valstybės požymis“, – pareiškė ji.

A.Stancikienė pridūrė, kad N.Venckienė, be abejo, laimės visus teismus Europos Žmogaus teisių teisme ir Seimo narių prašė prieš balsuojant paskaičiuoti, kiek šis jų sprendimas kainuos Lietuvai, kai jai teks sumokėti kompensacijas parlamentarei.

D.Kuodytė: nesusirkime paranoja

Liberalė Dalia Kuodytė stojusi kalbėti iš tribūnos priminė, kad Seimo komisija gavo pakankamai rašytinės informacijos, kad galėtų priimti sprendimą.

„Tiems, kam neužteko rašytinės medžiagos, pavyko gauti vaizdo įrašo dalį, kuri visiškai patvirtino tai, kas buvo rašytiniuose dokumentuose. Todėl neturime priežasties abejoti prokurorų pateikta medžiaga, nebent visi turime susirgti paranoja“, – teigė ji.

Seimo narė apgailestavo, kad Lietuvos teisėsauga iš tiesų susikompromitavo iki šiol nenustačiusi, kodėl šioje istorijoje Lietuva murkdoma  keletą metų, kodėl laužomas vaiko likimas, kodėl žudomi nekalti žmonės.

„Mes šiandien duodame raktą teisėsaugai reabilituotis“, – teigė ji.

D.Kuodytė apgailestavo, kad yra priversta kalbėti Seimo tribūnoje kaip pramogų arenoje, tačiau pareiškė suprantanti, kad „to, matyt, reikalauja žanras“.

P.Gylys: teisingumas turi pasivyti visus

Iš tribūnos kalbėjęs „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys pareiškė, kad į Seimo laikinąją komisiją dirbti parlamentarų dalis atėjo jau susidarę išankstinę nuomonę.

„Iš mūsų praktiškai pasityčiojo duodami 12 sekundžių įrašą. Jei būtų davę visą medžiagą, mes, labai tikėtina, būtume pamatę, kaip mergaitę išneša G.Černaiuskas, kaip teisėjai užlaužiamos rankos“, – kalbėjo jis.

P.Gylio nuomone, teisingumas turi galioti visiems vienodai, o prokuratūra turi Seimui leisti matyti viską, ką jis panori.

„Uždarumas reiškia, kad sudarėme sąlygas jai degraduoti“, – teigė P.Gylys.

Jo kalbą palydėjo plojimai iš balkono.

Stojo ginti V.Uspaskichas

N.Venckienės ginti stojo ir Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, pats teisiamas dėl finansinių machinacijų.

„Nori kas nors, ar nenori, N.Venckienė dabar yra politikė. Ir dėl imuniteto negali balsuoti jos politiniai oponentai. Tegu imunitetą jai atima rinkėjai“, – kalbėjo jis.

V.Uspaskichas pripažino pats nematantis kaltinimuose N.Venckienei politinio pamušalo ir pridūrė niekada nepritaręs tam, kad į politiką pasukama pasinaudojant vaiku, tačiau pabrėžė palaikąs N.Venckienę, nes pats matąs „kokia yra Lietuvos teisėsauga“.

Teisiamo Darbo partijos pirmininko žodžius palydėjo N.Venckienės šalininkų plojimai, nors posėdžiui pirmininkaujantis A.Sysas ne kartą juos įspėjo nereikšti emocijų.

Žodį taręs socialdemokratas, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis pusiau juokais priminė, kad visi žmonės stos, kaip Jėzus Kristus nurodė, prieš teismą ir nuo to neišgelbės nei pabėgimas į Maskvą, kaip anksčiau pasielgė V.Uspaskichas, nei teisinis imunitetas, kurio dabar įsitvėrė N.Venckienė.

„Tai yra šventas principas. Kviečia į teismą – eik. Apie ką čia kalbame? Būkime ištikimi Konstitucijai, priesaikai ir Šventajam Raštui“, – kalbėjo V.Andriukaitis.

N.Venckienė susirgo

Seimo Statutas numato, kad neliečiamybė gali būti atimama ir Seimo nariui nedalyvaujant, tuomet jam atstovauja kitas deleguotas Seimo narys.

„Drąsos kelio“ partijos frakcijos narys Povilas Gylys 15min.lt patvirtino, kad N.Venckienė serga ir antradienio posėdyje nedalyvaus. Kokia liga parlamentarę užklupo, jis negalėjo pasakyti.

Nežinau, kuo serga. Valstybės apgultimi. Okupacija šita, – išvardino N.Venckienės ligas J.Varkala.

Paklaustas, kuo susirgo N.Venckienė jos vardu Seime įgaliotas kalbėti J.Varkala pareiškė, kad parlamentarė serga „valstybės apgultimi“.

„Nežinau, kuo serga. Valstybės apgultimi. Okupacija šita. Supranti, jokios teisės gintis nėra. Aš vaizdingai sakau. Aš jos vietoje išvis neičiau, nes čia nėra prasmės“, – į klausimą apie N.Venckienės ligą atsakė J.Varkala.

Surengė protestą

Prieš balsavimą N.Venckienės šalininkai surengė protesto akciją prie Seimo. Čia susirinko keli šimtai žmonių su plakatais, vėliavomis. Jie atsivežė kolonėles, kad galėtų tiesiogiai klausyti Seimo posėdžio.

Tiesa, dalis N.Venckienės šalininkų pateko ir į parlamento rūmus. Jie posėdį stebėjo iš salės balkono. Jame sustiprinta apsauga. Seimo rūmuose budi apie dvidešimt Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnų.

Valdantieji balsavo laisvai

Antradienį ryte visos Seimo frakcijos apsvarstė, kokios pozicijos laikysis balsavime dėl N.Venckienės neliečiamybės panaikinimo.

Nors premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius anksčiau tvirtino, kad jo frakcija Seime pasisakys už N.Venckienės neliečiamybės naikinimą, antradienį ryte socialdemokratai nutarė šiuo klausimu balsuoti laisvai, nors vėliau visi vieningai palaikė neliečiamybės naikinimą.

Taip pat laisvai dėl N.Venckienės teisinio imuniteto balsuoti nutarė ir kitos Darbo, Lenkų rinkimų akcijos, „Tvarkos ir teisingumo“ partijų frakcijos bei mišri Seimo narių grupė.

„Yra įvairių nuomonių frakcijoje“, – ryte pripažino „darbietis“ Vytautas Gapšys.

Už neliečiamybės naikinimą vieningai balsuosią ryte sakė liberalai ir konservatorai. Pastarosios frakcijos nariams dalyvavimas balsavime būtinas, antradienį nusprendė konservatoriai. Tiesa, ne visi konservatoriai laikėsi frakcijos nurodymo. Naglis Puteikis, Rytas Kupčinskas ir Paulius Saudargas frakacijos susitarimo nesilaikė.

Prieš N.Venckienės neliečiamybės naikinimą balsuoti ketino jos pačios atstovaujama „Drąsos kelio“ partijos frakcija Seime.

Komisija siūlė neliečiamybę naikinti

Seimui bus teikiamas rezoliucijos projektas, kuriuo siūloma tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą leisti patraukti parlamentarę baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jos laisvę.

Rezoliucijos projektą parengė Seimo laikinoji tyrimo komisija, išklausiusi N.Venckienę bei prokurorus. Komisijos nariai prašė prokurorų pateikti vaizdo įrašą iš praėjusių metų gegužės 17 dieną vykusios mažametės perdavimo motinai Laimutei Stankūnaitei operacijos, tačiau gavo tik jo dalį, kurioje nematyti mažametės.

Už komisijos sprendimą siūlyti naikinti parlamentarės imunitetą balsavo septyni komisijos nariai, penki manė, kad neliečiamybės naikinti nereikėtų.

Sausį kreipdamasis į Seimą dėl buvusios teisėjos, „Drąsos kelio“ partijos atstovės neliečiamybės panaikinimo generalinis prokuroras iš viso nurodė šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos norima N.Venckienei pateikti įtarimus.

Pasak D.Valio, įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Savo ruožtu „Drąsos kelio“ partijos frakcija antradienį į plenarinį posėdį kviečiasi generalinį prokurorą, prašydami atsakyti į klausimus dėl įtarimų N.Venckienei. Prokuroro klausiama, kodėl dėl įtarimų N.Venckienei nevykdžius teismo sprendimą nepabrėžiama, kad vaikas turėjo būti perduotas nevartojant prievartos, kodėl vaiko perdavimo metu neatsižvelgta į tai, jog N.Venckienė turėjo teisinę neliečiamybę kaip teisėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas