Aflatoksiną gamina pelėsiai, kurie randami dirvoje, pūvančioje augmenijoje, šiene, pūvančiuose grūduose, riešutuose. Aflatoksinus, kurie nustatomi įvairiuose riešutuose bei kituose produktuose, išskiria mikroskopinis pelėsinis grybas Aspergillus flavus.
Šie pelėsiai sparčiai dauginasi drėgnoje aplinkoje, kur pakankamai aukšta temperatūra, netinkama ventiliacija. Aflatoksinai kelia pavojų žmonių sveikatai, jie priskiriami prie stipriausių natūraliai atsirandančių kancerogeninių medžiagų.
Tad įmonės „Dipas“ iš Irano importuotos sūdytos pistacijos pripažintos nesaugiomis ir netinkamomis vartoti, jas uždrausta platinti rinkoje. Importavusiai bendrovei nurodyta visą sūdytų pistacijų siuntą saugiai sunaikinti arba grąžinti tiekėjui.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF apie šį atvejį informavo Europos Komisiją.