Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 08 07 /2019 08 20

Nesusipratimas dėl vaistų: tuščiavidurės kapsulės ar atidumo stoka?

Feisbuke platinamas vaizdo įrašas, kuriame tvirtinama, kad gyventojams pardavinėjamos kapsulės be veikliųjų medžiagų. Įrašo autorės, panašu, neįvertino, kad kapsulėse gali būti ne vien milteliai.
Ištrauka iš vaizdo įrašo
Ištrauka iš vaizdo įrašo / 15min nuotr.

Feisbuke Elenos Syrewiczow vardu pasivadinęs profilis pasidalino vaizdo įrašu, kuriame piktinamasi vaisto „Essentiale forte N 300 mg“ kapsulių turinio stoka.

Vaizdo įrašu per parą pasidalino per 4 tūkst. socialinio tinklo vartotojų, o laiko peržiūrėti nepagailėjo daugiau nei 156 tūkst. gyventojų.

15min nuotr./Ištrauka iš vaizdo įrašo
15min nuotr./Ištrauka iš vaizdo įrašo

Įrašo autorė stebisi, kad atidarius kapsules, iš jų neiškrenta veikliosios medžiagos. Moteris įsitikinusi esanti apgauta. Tai jau antras kartas šį mėnesį kai socialinio tinklo vartotojai piktinasi to paties vaisto turiniu.

Vis dėlto abiem kartais vaizdo įrašus atlikę socialinio tinklo vartotojai nesibodėjo patikrinti, kad kapsulės užpildytos ne milteliais, o geliu. Pastarasis savaime iš kapsulių neišbėga.

Antrą kartą per dvi savaites

Nepasitenkinimas tuo paties vaisto turiniu rugpjūčio pradžioje socialiniame tinkle reikštas ir Jadvygos Dargienės vardu pavadintoje paskyroje. Paskelbtu vaizdo įrašu tuomet per kelias valandas pasidalinta 3,5 tūkst. kartų, o jį peržiūrėjo 52 tūkst. socialinio tinklo vartotojų.

Įrašo autorė piktinosi to paties vaisto, „Essentiale forte N 300 mg“, kapsulių turiniu arba veikiau jo trūkumu. Moteris prieš kamerą atidaro piliulę, ją pakrato, tačiau iš šios vaistai neišbėga.

15min nuotr./Ištrauka iš vaizdo įrašo
15min nuotr./Ištrauka iš vaizdo įrašo

„Va, matote – tuščia. Štai kokiais vaistais mus farmacininkai gydo“, – piktinosi vaizdo įraše girdima moteris. Vis dėlto, ko gero, sulaukus netikėtai daug dėmesio, vaizdo įrašas iš socialinio tinklo buvo pašalintas.

Nelauktas turinys

Vaizdo įrašas sulaukė kelių šimtų komentarų. Vieni piktinosi Lietuvos sveikatos apsaugos sistema, tačiau kiti kaltino įrašo autorę neatidumu. Keli socialinio tinklo vartotojai pastebėjo, kad kapsulės turinys – želatina, o ne milteliai. Ši esą pasirodytų kapsulę suspaudus.

15min nuotr./Socialinio tinklo vartotojų nuotraukos su vaistu
15min nuotr./Socialinio tinklo vartotojų nuotraukos su vaistu

Vaisto registruotojas ir gamintojas Lietuvoje „Sanofi-Aventis Lietuva“ atsakyme 15min teigė, kad platinamas vaizdo įrašas yra klaidinantis, nes kapsulėje ne milteliai.

„Essentiale Forte N kapsulėje yra gelis, o ne milteliai. Gelis yra kapsulės galuose. Tai yra parašyta ir vaisto paciento informaciniame lapelyje“, - rašė įmonės atstovė Jurga Budrienė.

Tokį pat atsakymą pateikė ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT). Teigiama, kad vaisto aprašyme nurodyta, kad kapsulės turinys yra medų primenanti lipni masė, todėl negalėtų išbyrėti iš kapsulės, kaip buvo rodoma vaizdo įraše. Vis dėlto VVKT įrašo vertinti nesiima, nes nėra aišku, kur vaistai buvo pirkti.

„Scanpix“ nuotr./Vaistai
„Scanpix“ nuotr./Vaistai

Vaistų gamintojų asociacijos (VGA) direktorė Rasa Bričkienė pastebi, kad vaistų gamintojai laikosi geros gamybos praktikos standartų, tačiau atvejų, kuomet piliulė nėra užpildoma gydomąja medžiaga gali pasitaikyti.

„Šiuo atveju pirkėjas turėtų kreiptis į vaistinį preparatą pardavusią vaistinę, kurioje pakeistų pakuotę. Vaistinė savo ruožtu kontaktuotų su didmenininku, kuris perduotų atvejį gamintojui išnagrinėti“, – atsakyme 15min tvirtino VGA vadovė. Tiesa, „Essentiale forte N 300 mg“ gaminanti „Sanofi-Aventis Lietuva“ nėra VGA narė.

VVKT su galimai netinkamos kokybės vaistais susidūrusius žmones ragina kreiptis į VVKT.

„Jeigu vaistas, dėl kurio kokybės abejojama, yra įsigytas vaistinėje, Tarnyba gali inicijuoti jo patikrinimą. Šiuo atveju dėl vaisto abejojantį asmenį ragintume kreiptis į Tarnybą. Reikėtų pateikti įtariamą vaistą bei nurodyti, kada ir kur būtent jis buvo įsigytas“, – patikino VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas