Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 07

Net pasveikus COVID-19 nepalieka: koronavirusas atneša ir papildomų negalavimų

Niekada nebuvau tokia verksminga, jaučiuosi lyg maišu per galvą trenktas, sunkiai prisiverčiau telefonu pasveikinti artimiausią draugą, pavargau nuo košmarų. Namiškiai bijo artimąjį palikti vieną namuose, nes jis pamirš išjungti viryklę ar užrakinti duris. Taip gyvena kai kurie persirgusieji COVID-19. Net jei testai rodo virusą atsitraukus, juos toliau vargina įvairūs simptomai, kurių medikai nepaaiškina jokia liga. Ši būklė vadinama pokovidiniu sindromu.
Galvos svaigimas
Galvos svaigimas / 123RF.com nuotr.

Įvairūs tyrimai rodo, kad jis keletą mėnesių kamuoja kas 9-10 žmogų, o pavieniai simptomai pasireiškia ir dažniau, ir ilgiau. Pokovidinį sindromą išgyvenančiais žmonėmis domisi ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Reabilitacijos klinika, jos atliekamame tyrime gali dalyvauti visi, persirgę koronaviruso infekcija.

Didelio atgarsio sulaukė dar žiemą paskelbti Oksfordo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkų tyrimo rezultatai, kad 20 proc. asmenų per tris mėnesius po COVID-19 buvo diagnozuojamas psichiatrinis sutrikimas. Dažniausiai buvo nustatomi nerimas, depresija, nemiga. Padidėjo ir demencijos (kognityvinės smegenų funkcijos sutrikimo) rizika.

Reabilitacijos klinikos vadovas profesorius Raimondas Kubilius 5min papasakojo, ką išgyvena COVID-19 persirgusieji, kada iš tiesų pasveikstama po šios ligos, kas ilgiausiai jaučia jos pasekmes ir kodėl reikėtų nesijaučiant gerai kreiptis pagalbos į specialistus.

Skausmus pakeitė nervinės ligos

Dalis ūminių susirgimų, pavyzdžiui, peršalimo ligos, kai kuriems pacientams pereina į lėtinę eigą ir jos gydymas tampa sudėtingas bei varginantis.

„Panašiai yra ir su COVID-19, – sakė R.Kubilius. – Kas dešimtam pacientui (pagal mūsų atliekamą tyrimą – kas devintam) SARS-CoV-2 infekcija įgyja lėtinę ligos eigą, kai dalis simptomų neišnyksta ar atsiranda naujų. Tai gali trukti 3-9 mėn., o kartais – ir ilgiau.

Spalio pradžioje Pasaulio sveikatos organizacija patikslino ilgojo kovido, dar vadinamo pokovidiniu sindormu, apibrėžimą: jis būna, kai pacientus su patvirtinta SARS-CoV-2 infekcija, praėjus 3 mėn. nuo jos pradžios, vis dar vargina tie patys simptomai, kurių negalime paaiškinti kita liga.

Taip pat skaitykite: Chameleonas COVID-19 prikimba ilgam: sveikstant gali būti sunku net užlipti į kitą aukštą

Kaip tik šiomis dienomis kolegos konsultavo jauną pacientę, kuri COVID-19 persirgo dar praėjusių metų lapkritį, tačiau jai iki šiol neatsigauna uoslė ir vargina nuolatinis „supuvusio kiaušinio“ kvapas.“

Reabilitacijos klinikoje atliekamas tyrimas, kurio metu buvo išanalizuoti bemaž 1 300 persirgusiųjų infekcija duomenys. Daugiau nei 40 proc. iš jų skundėsi trumpalaikės atminties sutrikimu, beveik 40 proc. – negebėjimu susikaupti ir koncentruoti dėmesio.

Kauno klinikų nuotr./Profesorius Raimondas Kubilius
Kauno klinikų nuotr./Profesorius Raimondas Kubilius

Duomenys tyrimui „Pacientų, persirgusių COVID-19, liekamieji simptomai ir jų įtaka biosocialinėms funkcijoms“ renkami toliau. Jame dalyvauti galima atsakant į tam tikrus klausimus, anketa pasiekiama paspaudus šią nuorodą.

Anot pašnekovo, jei pirmosios pandemijos metu trečiasis dažniausiai nurodomas varginantis simptomas greta kamuojančio dusulio ir silpnumo buvo skausminis raumenų, sąnarių komponentas, dabartiniu metu trečiasis vyraujantis simptomas yra nervinio pobūdžio.

„Jis pasireiškia atminties, koncentracijos sutrikimais, nerimu, labiliomis (nepastoviomis – red. past.) emocijomis, nemiga ar mieguistumu, sunkumu kalbėti, o daliai pacientų – ir naujai atsiradusiais psichinės ligos ar sindromo požymiais (perdėtu įtarumu, haliucinaciniais vaizdiniais ir kt.), kurie reikalauja neatidėliotinos psichiatro konsultacijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas