Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 12 18

Neteisėtą mokestį lupanti „Saurida“ Mažeikiuose – nesuvaldoma

Suskystintas dujas iš bendrovės „Saurida“ perkantys Mažeikių gyventojai jau trejus metus yra tapę šios bendrovės įkaitais. Tai, kad dujų atjungimas yra nemokamas, bendrovės paslaugų atsisakyti nusprendę mažeikiškiai turėjo įrodinėti teismuose, o energetikos ministrui Rokui Masiuliui dėl „Sauridos“ net teko patikslinti teisės aktus. Tačiau niekas negelbėjo: bendrovė už jos tiekiamų dujų atjungimą kaip prašė, taip ir tebeprašo pinigų, nors tai – neteisėta.
Dujos.
Dujos. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši istorija prasidėjo 2012-ųjų gruodį, kai suskystintas dujas iš „Sauridos“ perkantys mažeikiškiai, pamatę sąskaitas, neteko žado: abonentinis mokestis pakilo tris kartus – nuo 6,05 iki 18 Lt. 

Paskaičiavę, kad pirkti dujas neapsimoka, miesto gyventojai ėmė rašyti prašymus „Sauridai“ nutraukti dujų tiekimo sutartis. 

Kaip 15min.lt pasakojo prieš kiek mažiau nei trejus metus suburtos „Mažeikių vartotojų asociacijos“ vadovė, teisininkė Lina Rimkienė, tuomet „Saurida“ išeiti nusprendusių klientų paprašė savo lėšomis į laiptinę išsikelti vamzdyną, klientai nesutiko ir kreipėsi į teismą bei į įvairiausias institucijas. 

„Saurida“ atšaukė reikalavimą iškelti vamzdyną į namo laiptinę, bet įvedė mokestį už dujų atjungimą buitiniams vartotojams – 317 Lt (91,8 euro).

Pirmasis teismo procesas, jos teigimu, tęsėsi beveik metus. Jam artėjant į pabaigą „Saurida“ atšaukė reikalavimą iškelti vamzdyną į namo laiptinę, bet įvedė mokestį už dujų atjungimą buitiniams vartotojams – 317 Lt (91,8 euro). 

Kaip pasakojo L.Rimkienė, pirmasis teismo procesas baigėsi palankiai į jį besikreipusiems: teismas pripažino, kad atjungimas nuo dujų turi būti nemokamas, bet nesutiko ginti viešojo intereso ir pripažinti, kad šis sprendimas galioja visiems – ir į teismą nesikreipusiems, ir „Sauridos“ dujų atsisakyti nusprendusiems vėliau. 

Besikreipusiųjų skolas teismas nurašė. 

Sigito Strazdausko nuotr./Lina Rimkienė
Sigito Strazdausko nuotr./Lina Rimkienė

Teismas apgynė tik ieškovus

Po šio teismo proceso norinčiųjų atsisakyti „Sauridos“ dujų atsirado ir daugiau, tačiau jų visų bendrovė paprašė susimokėti po beveik 92 eurus. 

„Vėl ėjome į teismą, vėl metai teisme. Mažeikių rajono apylinkės teismas nustatė, kad ieškovams atjungimas nemokamas, anuliavo skolas, bet ir vėl nesiėmė ginti viešojo intereso, nes, pasak teismo, kiekvienas pilietis turi teisę apsiginti pats“, – pasakojo L.Rimkienė. 

Ir vėl nesiėmė ginti viešojo intereso, nes, pasak teismo, kiekvienas pilietis turi teisę apsiginti pats.

Teisininkės teigimu, besibylinėjant asociacija kreipėsi į parlamentarą Roką Žilinską, aprašė situaciją, parlamentaras apie tai informavo energetikos ministrą Roką Masiulį, kuris dėl „Sauridos“ lapkričio pabaigoje pakeitė aprašą, reglamentuojantį dujų pardavėjų ir klientų santykius. 

Apraše buvo sukonkretinta, kad buitinis vartotojas turi teisę nutraukti sutartį vienašališkai ir neatlygintinai, jei susimokėjęs už sunaudotą energiją ir jei „nutraukimas nepadarys žalos kitų to namo butų gyventojams.“

„Man praėjusią savaitę skambina žmogus ir sako: girdėjau, kad pakeistas aprašas, galiu rašyti pareiškimą? Skambina kitą dieną ir sako: man pasakė, kad kol direktorius (S.Rancas – aut.) nieko nepasakys, mes iš jūsų imsime 92 eurus“, – sakė L.Rimkienė. 

Tai, kad teisininkė sako tiesą, įrodo kliento padarytas garso įrašas, kurį gavo 15min.lt. 

L.Rimkienė teigė, kad dabar padėtis tokia: norintieji atsijungti išgirsta reikalavimą susimokėti, tada reikia bėgti į teismą ir įrodinėti, kad reikalavimas – neteisėtas. 

„Tam sugaišime nuo pusmečio iki metų, jei jis skųs apygardos teismui, – konstatavo ji. – Per tą laiką koks 100 vartotojų, kurie neturi laiko, sveikatos ir noro tąsytis, sumoka ir pamiršta jį visam gyvenimui. Tokių yra didžioji dauguma.“

Per tą laiką koks 100 vartotojų, kurie neturi laiko, sveikatos ir noro tąsytis, sumoka ir pamiršta jį visam gyvenimui. Tokių yra didžioji dauguma.

L.Rimkienė sakė nebežinanti, kur kreiptis ir kam skųstis: „Teisine prasme tai yra neįtikėtinai absurdiška situacija. Jis pasijuto nebaudžiamas: jūs čia lakstykit, durneliai. Aš pasikabinau premjero nuotrauką ir galiu tyčiotis iš visų. Tyčiojuosi iš Mažeikių, dabar galiu tyčiotis iš visos Lietuvos. Ką žmonės mato? Kad pas mus nėra nei teisinės valstybės, nei pagarbos Konstitucijai, nei vykdančiajai valdžiai – niekam.“

L.Rimkienė sakė kiekvieną savaitę sulaukianti „Sauridą“ norinčių palikti klientų, kurie klausia, ką daryti – skundai asociacijai plaukia ir toliau. Per šiuos trejus metus asociacija apgynė 65 vartotojus, „Saurida“ Mažeikiuose turi 12,5 tūkst. vartotojų. 

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija neseniai vienašališkai trečdaliu sumažino „Sauridos“ tiekiamų suskystintų naftos dujų kainas. Pastoviąją tarifo dalį komisija nukirpo nuo 3,01 iki 2,08 eurų per mėnesį, kintamąją nuo 1,62 iki 1,04 eurų už kubinį metrą. 

Kainos nustatymas įsigaliojo gruodžio 2 dieną ir galios metus. 

S.Rancas: kainuoja tik skubi paslauga

15min.lt susisiekė su „Sauridos“ savininku Sauliumi Rancu. 

Jis teigė, kad prisikaupė atsijungti dujų tiekimą norinčių žmonių eilė: „Kadangi yra susikaupę atjungimų, o teturime vieną žmogų, kuris tą daro, tai per laiko tarpą turime atjungti. Kas nori greitai, samdome iš šalies kitą įmonę, ir ji už papildomą mokestį atjungia.“ 

Patikslinus, kad papildomas mokestis bet kokiu atveju nėra teisėtas, S.Rancas sakė: „Žinot, jei kažkas nori greičiau pasidaryti, jie gali bet kada susimokėti ir pasidaryti, o šiaip yra grafikas sudarytas, per kiek laiko ir visiems bus atjungta. Tą pačią dieną negali atjungti.“

Žinot, jei kažkas nori greičiau pasidaryti, jie gali bet kada susimokėti ir pasidaryti.

S.Rancui paminėjus įrašytą pokalbį su „Sauridos“ darbuotoja, kuri nekalbėjo apie greitesnį atjungimą, o paprašė pinigų, bendrovės vadovas spėjo, kad ji greičiausiai turėjo omenyje greitesnį atjungimo variantą. 

„Mes pasiūlome kitą įmonę, kuri ekstra atjungia“, – pabrėžė jis. 

Paprašytas paminėti šią įmonę, S.Rancas teigė negalintis tiksliai pasakyti, galbūt jų yra ne viena, o kelios. 

Juozo Dapšausko nuotr./„Sauridos“ degalinių tinklo vadovas ir savininkas Saulius Rancas
Juozo Dapšausko nuotr./„Sauridos“ degalinių tinklo vadovas ir savininkas Saulius Rancas

„Sauridos“ degalinių tinklo savininkas S.Rancas visuomenės dėmesį atkreipė suorganizavęs akciją, kuria agituojama prieš draudimą degalinėse pardavinėti alkoholinius gėrimus.

„Saurida“ degalinėse buvo iškabinėtos parlamentarų ir premjero Algirdo Butkevičiaus nuotraukos su kontaktais, kad, kaip aiškina, bendrovės atstovai, žmonės jiems galėtų pasiūlyti kitų idėjų kaip kovoti su girtais vairuotojais. 

Vėliau paaiškėjo, kad S.Rancas turi problemų su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI). Inspekcija teigia išsiaiškinusi milijoninę verslininko aferą ir pareikalavusi jo susimokėti 1,5 mln. eurų Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), delspinigių ir baudų. Šį sprendimą verslininkas yra apskundęs. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas