Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 19

Netikėtas konservatorių sprendimas nustebino ir politologus: tikėjosi visai ko kito

Penktadienį kilusi politinė drama dėl Vyriausybę ir valdančiuosius krečiančios tarybų narių išlaidų krizės apsiribojo šiek tiek sudrumstu vandeniu stiklinėje. Valdantieji konservatoriai pasirinko kitą kelią nei buvo galima įsivaizduoti.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Keletą valandų posėdžiavęs konservatorių partijos prezidiumas priėmė nelabai lauktą sprendimą – inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus ir tik nesulaukus palaikymo parlamente svarstyti Vyriausybės atsistatydinimą.

Naudinga konservatoriams?

Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili svarsto, kad tai – savotiškas konservatorių ėjimas va bank.

„Ėjimas va bank – kito atsakymo nematau. Kaip suprantu, tai daroma net nepasikonsultavus su koalicijos partneriais. Čia tikrai labai radikalus, bet jiems naudingas žingsnis, nes jeigu svarstytume scenarijų, kad jiems pasiseka ir Seimas pasileidžia, tai vertinant, kokiose pozicijose yra visos politinės jėgos, naujiems rinkimams jos yra nepasiruošusios“, – 15min sakė politologė.

KU nuotr./Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili
KU nuotr./Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili

„Tuo pačiu konservatoriai turėtų progą išsiplauti savo mundurą ir tie, kurie reikalavo imtis atsakomybės, matyt, kad būtų patenkinti šituo žingsniu“, – pridūrė ji.

Ji tvirtino nesitikėjusi tokio konservatorių prezidiumo sprendimo.

„Galvojau, kad pradės nuo Vyriausybės“, – kalbėjo G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

„Nesupratau tokios sekos“

Tokio konservatorių žingsnio 15min teigė nesitikėjęs ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Ramūnas Vilpišauskas.

„Tiesą sakant, aš nesupratau, kodėl tokia seka pateikiama, nes didelė tikimybė, kad neužteks Seime balsų priešlaikiniams rinkimams, tai ar tai reiškia, kad tuo viskas ir baigsis – čia atviras klausimas“, – sakė politikos ekspertas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Vilpišauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Vilpišauskas

Jo teigimu, tai galėtų būti taktinis konservatorių ėjimas, kad būtų pakeistas „diskusinis kampas“.

„Galima ir taip interpretuoti, nes jeigu jau pirmalaikių rinkimų link būtų norima eit, tai griežtai reikėtų ir šitos Vyriausybės veiklos klausimą kelti, o ne atvirkščiai“, – tvirtino R.Vilpišauskas.

„Tokia seka ir perša mintį, kad galbūt tai yra taktinis sprendimas, kad šitas klausimas persikeltų į Seimą ir galbūt kitos partijos, įskaitant opozicines, būtų įtrauktos bei parodytų, ką galvoja apie priešlaikinius rinkimus, suprantant, kad alternatyvi koalicija dabartiniams valdantiesiems yra sunkiai įmanoma“, – pridūrė jis.

Pirmalaikiai Seimo rinkimai būtų nauja patirtis Lietuvos politinėje arenoje, kadangi parlamentas neišbuvo visos kadencijos tik kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

Pirmalaikiai rinkimai tąkart įvyko 1992 metų spalio 25 dieną, kai tuo pačiu referendume piliečiai priėmė ir šiuo metu galiojančią Konstituciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas