Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 18 /12:59

Sekmadienį išgelbėto ruoniuko istorija nesibaigė: pirmadienį rastas dar vienas

Sekmadienio pavakarę pajūriu tarp Girulių ir Melnragės ėjęs Saulius išvydo kopose besiilsintį ruoniuką. Toli nuo vandens nukeliavęs jūros gyvūnas atrodė sveikas, bet gerokai nuilsęs. Apie jį informuoti Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai. Sauliaus aptiktas ruoniukas tapo pirmuoju šiais metais „rastinuku“. Pirmadienį Giruliuose rastas ir antras ruonis.

Ruoniukas pirmadienio rytą iš tiesų buvo Lietuvos jūrų muziejuje.

Muziejus prieš kelerius metus atvėrė Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrą.

Čia atsiduria jūros bangų išmesti, sužeisti ruoniai, paukščiai. Išslaugyti jie paleidžiami į laisvę.

Kaip teigė muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas, Sauliaus aptikta ruonių patelė buvo išsekusi, pavargusi, bet nesužalota.

Mažylė svėrė 15 kiloramų. Dabar jai skirti antibiotikai ir taikoma pirminė reabilitacija, atstatomas skysčių balansas. Ruoniukė kol kas maitinama per zondą specialiu trintu mišiniu iš rehidrono, silkės, įvairių vitaminų ir mikroelementų.

Pirmadienį Giruliuose rastas antras ruonis

Pirmadienį muziejų pasiekė informacija ir apie dar vieną ruoniuką Girulių pakrantėje. Jį VšĮ ,,Būk mano draugas“ gabena į Lietuvos jūrų muziejų reabilitacijai.

Kiekvienais metais Lietuvos pajūryje randama daugiau nei 20 ruonių jauniklių, sužalotų suaugusių ruonių ir paukščių. Sužeisti, sergantys ruoniai ar pasimetę ruonių jaunikliai gydomi, reabilituojami, o sustiprėję – paleidžiami atgal į Baltijos jūrą.

Kaip rašoma muziejaus išplatintame pranešime, jei pakrantėje pastebėjote ruonį, prašome pranešti Bendrosios pagalbos centrui telefono numeriu 112.

Bendrosios pagalbos centro darbuotojas informaciją apie pakrantėje rastą ruonį perduoda atsakingiems muziejaus darbuotojams ir už ruonių atgabenimą atsakingai įstaigai VšĮ „Būk mano draugas“, kurie išsiaiškinę lokaciją, organizuoja gyvūno atgabenimą į Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrą.

Muziejaus specialistai, pastebėjus ruonį pakrantėje prašo: nevaryti ruonio atgal į vandenį, nešert, neliesti, apsaugoti nuo šunų ir per daug smalsių žmonių. Lai mažylis ramiai ilsisi. Jei yra galimybė, prašoma sulaukite, kol atvyks pagalba.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas