Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 22

Netikėtumas Verkių miške: statybines atliekas čia išmetęs vyras grįžo į tą pačią vietą

Prieš kelias dienas 15min publikavo vaizdo įrašą, kaip automobiliu į Verkių mišką Popieriaus gatvės apylinkėse atvykęs vyras atidaro bagažinę ir iš jos krauna maišus su statybinėmis atliekomis. Tai nufilmavo paukščiams stebėti skirtos kameros. Tačiau galima įsivaizduoti Verkių regioninio parko direkcijos nuostabą, kai po kelių dienų tas pats vyras vėl grįžo į mišką. Šįkart – šiukšlių susirinkti.
Susirinkti šiukšlių vyras grįžo jau sutemus
Susirinkti šiukšlių vyras grįžo jau sutemus

Atvažiuoja į mišką pilkas „Citroen“ markės automobilis, iš jo išlipęs vyras atsargiai apsidairo, atidaro bagažinę ir iš jos pradeda krauti maišus bei mesti juos į šalikelę. Pabaigęs darbą dar kartą apsidairo ir sėdęs į automobilį nulekia savais keliais. Tokį vaizdą prieš kelias dienas užfiksavo kameros, įrengtos Verkių miške ir skirtos stebėti paukščius.

15min paskelbus šį vaizdo įrašą, jis sulaukė didžiulio susidomėjimo – komentatoriai pyko ant taip pasielgusio vyro, dalijosi vaizdo įrašu socialiniuose tinkluose.

Vėl sugrįžo

Praėjo kelios dienos ir tas pats vyriškis pateikė dar vieną staigmeną. Jis grįžo į nusikaltimo vietą, tačiau šįkart siekdamas nusižengimą ištaisyti. Trečiadienio vakarą užfiksuotuose vaizduose matyti, kaip vyras grįžta ten pat, apžiūri gulinčių maišų turinį, greičiausia – norėdamas įsitikinti, kad tai tos pačios atliekos, kurias jis čia ir paliko.

VIDEO: Kuriozas: šiukšles miške palikęs vyras atvažiavo jų susirinkti

Tuomet jis nueina ir grįžta po kelių minučių tuo pačiu automobiliu, kurį jau vairuoja kažkas kitas. Vėl atsidaro bagažinė, tik vyras jau krauna maišus ne iš jos, o į ją, taip susirinkdamas prieš kelias dienas paliktas šiukšles. Padaro tai itin tvarkingai, net vietą grėbliu palygina.

Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direktorė Jolanta Radžiūnienė 15min sakė, kad vyrą, tiek kraunantį šiukšles iš automobilio, tiek jas susirenkantį, nufilmavo viena iš šių parkų teritorijoje esančiuose miškuose įrengtų vaizdo kamerų. Tokių direkcija turi keturias, jos, tiesa, skirtos ne panašiems šiukšlintojams filmuoti, o stebėti paukščių lizdus.

Statybines atliekas į mišką atvežęs vyras
Statybines atliekas į mišką atvežęs vyras

Tikisi, kad išvežė ne į kitą mišką

„Po pirmuoju vaizdo įrašu labai gražiai žmonės pakomentavo, kad žmogui truputėlį buvo užmigusi sąžinė, reikia, kad kažkas jį pažadintų. Toks gražus komentaras. Džiaugiuosi, kad jam prabudo ta sąžinė ir jis grįžo sutvarkyti, bet lieka šiek tiek abejonių, kur jis tas šiukšles išvežė. Vis dėlto gal reikėtų pabaigti temą gražiai ir tikėti žmonių gerumu, kad šįkart jis tas statybines atliekas išveš į surinkimo aikštelę, o ne į kitą vietą miške“, – kalbėjo direktorė.

J.Radžiūnienė įsitikinusi, kad vaizdo įrašas tapo gera pamoka ne tik šiam konkrečiam teršėjui, bet ir visiems kitiems, kuriems bent kyla mintis vežti šiukšles į mišką, o ne į specialiai tam skirtas aikšteles. „Čia tik penki ar šeši maišai, bet kitur išvežami gerokai didesni kiekiai. Be to, mūsų miškus prižiūrime mes, miškininkai, komunalininkai, kelios tarnybos prižiūri ir valo, o kitur tos atliekos taip ir guli metų metus“, – sakė direkcijos vadovė.

VIDEO: Paukščius stebinčios kameros užfiksavo piktavalį lankytoją – miške vyras atsikratė statybinių atliekų

Vis dėlto viena iš priežasčių, kodėl žmonės taip elgiasi, gali būti ir ne visiems patogiose vietose įrengtos aikštelės (Vilniuje esančias rasite čia). J.Radžiūnienė teigė turinti sodybą netoli Ignalinos, tai ten atliekų surinkimo aikštelė yra patogioje vietoje, pakeliui į miestą. Galbūt tai irgi turi įtakos, kai žmogus galvoja, kur jam atsikratyti statybinių ar kitokių atliekų. Tereikia jas surūšiuoti.

„Bet čia reikia atsakomybės ir sąmoningumo. Pavasariui prasidėjus tikimės, kad tokia nelabai skausminga pamokėlė gal visus privers susimąstyti“, – kalbėjo direktorė.

Baudos – iki 600 eurų ir sutvarkyti

Vis dėlto savo maišus susirinkusiam vyriškiui ši istorija greičiausia taip paprastai nesibaigs. Jam dar teks pasiaiškinti su pareigūnais dėl atlikto pažeidimo.

Pavasariui prasidėjus tikimės, kad tokia nelabai skausminga pamokėlė gal visus privers susimąstyti, – sakė J.Radžiūnienė.

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, kuriam irgi buvo perduotas pirmasis vaizdo įrašas, konkrečios situacijos su šiuo žmogumi nekomentuoja, taip saugomi pažeidėjo asmens duomenys.

Tačiau skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis paragino kiekvieną, kuriam bent kyla mintis vežti vienokias ar kitokias atliekas į mišką, pagalvoti dar kartą.

„Pagalvoti reikėtų apie daug ką, tarkim, ir apie Lietuvą, kokią ją paliksime vaikams ir anūkams, gamtos teršimą ir pan. O jeigu jiems tas nerūpi, tai turėtų susiprasti, kad jie gali sulaukti piniginės baudos. Viešosios tvarkos skyrius tokį asmenį nubausti bauda iki 600 eurų, bet tai nereiškia, kad jis neturės sutvarkyti tos teritorijos“, – teigė A.Dinikis.

Jeigu teršėjas susitvarkyti atsisako, Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai informaciją pateikia aplinkosaugininkams, kurie gali paskaičiuoti gamtai padarytos žalos dydį. „Tos sumos gali viršyti ir kelis kartus skirtą mūsų baudą“, – įspėjo skyriaus vedėjas.

Savo paliktas šiukšles susirinkęs ir teritoriją sutvarkęs žmogus savivaldybės atsakingiems darbuotojams privalo pateikti įrodymus, kad atliekas išvežė į tam skirtus atliekų sąvartynus. Tai turi įtakos ir gautai baudai – pateikus dokumentus ji gali būti skiriama ne maksimali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas