Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 06 17

Netinka ir belaidės ausinės: ar jos tikrai gali pakenkti žmogaus sveikatai?

Internete jau ne pirmą kartą pasirodė spekuliacijų, kad belaidės ausinės gali pakenkti sveikatai, tačiau tai nėra tiesa. Pasak sveikatos ekspertų ir mokslininkų, nėra įrodymų, kad belaidės ausinės yra žalingos žmogui, todėl iki šiol neatsirado rekomendacijų uždrausti tokio tipo prietaisus.
Nėra įrodymų, kad belaidės ausinės yra žalingos žmogui
Nėra įrodymų, kad belaidės ausinės yra žalingos žmogui / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Dėl ausinių – galvos skausmas?

Socialiniame tinkle „Facebook“ neseniai paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip belaidės ausinės esą pridedamos prie elektromagnetinių bangų matuoklio ir šis pradeda rodyti aukštus dažnius, kurie tariamai reiškia, jog ausinės nėra saugios naudoti.

„Vaikinas ilgą laiką negalėjo rasti nuolatinio galvos skausmo priežasties. Ilgai ieškojęs šio skausmo priežasčių, jis priėjo prie savo belaidžių ausinių.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Eksperimentu su belaidėmis ausinėmis bandoma įrodyti, esą jos kenkia sveikatai, pavyzdžiui, sukelia galvos skausmą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Eksperimentu su belaidėmis ausinėmis bandoma įrodyti, esą jos kenkia sveikatai, pavyzdžiui, sukelia galvos skausmą

Kai jis pamatė, kiek elektromagnetinės spinduliuotės laipsnis nukrypo nuo skalės, viskas iš karto tapo aišku!

Poveikis smegenims iš tikrųjų yra pražūtingas“, – įrašą pakomentavo juo pasidalijęs vyras.

Lietuvis nėra pirmasis, paskelbęs šią informaciją. Gandai, kad belaidės ausinės gali sukelti galvos skausmą, smegenų auglį ar net vėžį, internete sklandė ir anksčiau (čia, čia, čia, čia).

Vaizdo įraše matomas prietaisas iš tiesų yra elektromagnetinio smogo matuoklis, kuris gali išmatuoti ir elektromagnetinių bangų dažnius. Juo tikrinamos kompanijos „Apple“ belaidės ausinės „AirPods“.

Prietaiso rodomi skaičiai vis keičiasi. Iš pradžių matyti „0694“, vėliau šie rodmuo auga, pasikeičia į „240,9“ ir dar pakyla. Dėl prastos vaizdo įrašo kokybės sunku įžiūrėti, kas tiksliai matuojama, nes nematyti matavimo vienetų.

Kaip veikia radiacija?

Mokslininkai skirsto elektromagnetinių laukų (EML) poveikį į žemo ir aukšto lygio spinduliuotę, vadinamą nejonizuojančiąja ir jonizuojančiąja.

Rentgeno spinduliai ir radioaktyviosios medžiagos yra jonizuojančiosios spinduliuotės pavyzdžiai, kurie gali sukelti vėžį ir pakenkti ląstelėms.

Nejonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai yra mikrobangų krosnelės, bevielio interneto (wifi) maršrutizatoriai, mobilieji telefonai ir bluetooth technologiją naudojančio belaidės ausinės, pavyzdžiui, „AirPods“, kurios matomos ir vaizdo įraše.

Per didelis tam tikrų rūšių elektromagnetinės spinduliuotės poveikis gali būti kenksmingas. Kuo aukštesnio dažnio spinduliuotė, tuo daugiau energijos ji sukaupia ir tuo didesnę žalą gali padaryti organizmui.

Tyrimų, kuriais bandyta tirti galimą EML žalą žmogui, būta. Tačiau jie yra riboti dėl etinių sumetimų, susijusių su radiacijos poveikiu žmonėms. Dėl to tarp ekspertų kyla diskusijų dėl nejonizuojančiosios spinduliuotės saugumo.

2015 m. daugiau nei 200 mokslininkų įteikė apeliacinį skundą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), ragindami saugotis nejonizuojančiųjų elektromagnetinių laukų poveikio. Tačiau ši apeliacija neturėjo nieko bendro su „AirPods“, nes šios ausinės dar net nebuvo parduodamos.

Nors ilgalaikis jonizuojančiųjų EML poveikis gali būti kenksmingas žmogui, Nacionalinio aplinkos sveikatos instituto duomenimis, žemo lygio EML yra nekenksmingi.

JAV Maisto ir vaistų administracijos teigimu, „mokslininkų sutarimas rodo, jog nejonizuojančioji spinduliuotė nėra kancerogenas, o, esant Federalinės ryšių komisijos (FCC) nustatytoms radijo dažnių poveikio ribinėms vertėms arba mažesnėms už jas, neįrodyta, kad nejonizuojančioji spinduliuotė daro kokią nors žalą žmonėms.“

123RF.com nuotr./Mergaitė klausosi muzikos
123RF.com nuotr./Mergaitė klausosi muzikos

2019 m. buvo nustatyta, kad bluetooth (trumpo nuotolio belaidę technologiją, kuri leidžia be laidų perduoti duomenis iš vieno skaitmeninio įrenginio į kitą) naudojančios ausinės skleidžia nuo 10 iki 400 kartų mažiau spinduliuotės nei išmanieji telefonai, su kuriais jos veikia.

Mokslininkai net buvo pasiūlę galimą būdą sumažinti mobiliųjų telefonų skleidžiamų EML poveikį – skambučio metu naudoti belaides ausines.

Nors nejonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai paprastai laikomi saugesniais už jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius, mažesnė rizika nereiškia, kad rizika yra lygi nuliui.

Tačiau šiuo metu nepakanka įrodymų, kad belaidės ausinės kelia tokį pavojų sveikatai, jog reikėtų rekomendacijų nustoti jas naudoti.

„Apple“ atsakė į priekaištus

Bendrovė „Apple“ naujienų agentūrai „Reuters“ pateikė oficialų atsakymą, kad jų ausinės yra visiškai saugios.

„Scanpix“/AP nuotr./„Apple AirPods“ ausinės
„Scanpix“/AP nuotr./„Apple AirPods“ ausinės

„Labai rimtai rūpinamės savo klientų sveikata ir sauga. Visus savo gaminius kruopščiai projektuojame ir nuodugniai juos testuojame, kad užtikrintume jų atitikimą taikomiems saugos reikalavimams.
„AirPods“ ir kiti „Apple“ belaidžiai įrenginiai atitinka visas taikomas radijo dažnių poveikio gaires ir ribas. Be to, „AirPods“ ir „AirPods Pro“ turi daugiau nei du kartus mažesnes nei taikomos radijo dažnių poveikio ribas“, – teigė kompanija.

Atitinka standartus

Federalinė ryšių komisija skelbia, kad visi JAV parduodami belaidžio ryšio prietaisai turi atitikti radijo dažnio spinduliuotės poveikio gaires. Leidžiama belaidžio ryšio prietaisų spinduliuotės riba yra 1,6 vato vienam kilogramui (vidutiniškai vienam gramui kūno audinio).

Savo įrenginio specifinį absorbcijos greitį galima pasitikrinti šioje svetainėje, naudojant to modelio FCC identifikavimo numerį.

Komisijos ataskaitos apie „AirPods“ ausinių bandymus 2021 m. patvirtino, kad jos yra saugios naudoti (kairė, dešinė).

123RF.com nuotr./„iOS 16“
123RF.com nuotr./„iOS 16“

Iš FCC pateiktų dokumentų matyti, kad „AirPods“ ausinės siekė 0,071 vato ir 0,095 vato vienam kilogramui, o tai yra gerokai mažiau, nei nustatytas saugus limitas.

Išvada – iš dalies melas: įspėjimas, kad belaidės ausinės kenkia sveikatai, yra klaidinantis. Nėra įrodymų, kad belaidės ausinės yra žalingos žmogui. Jų skleidžiama spinduliuotė neviršija nustatytų ribų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius