Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 18

Besilaukianti šiaulietė pasigedo tyrimų, bet medikai įspėja: poliklinikoje lankytis dabar pavojinga

Maždaug po mėnesio turinti gimdyti šiaulietė sako pasigedusi Šiaulių centrinės poliklinikos dėmesio – esą jai pasakyta, kad planiniai tyrimai nebus atliekami. „Jei nei kosėji, nei karščiuoji, tai negausi reikiamos pagalbos“, – piktinosi jos vyras. Tačiau poliklinikos medikai tvirtina, kad visi pacientai pagalbos sulaukia, konsultuojami telefonu, o lankytis poliklinikoje turėtų vengti ir pati nėščioji.
Nėščiai moteriai atliekami tyrimai
Nėščiai moteriai atliekami tyrimai / 123RF.com nuotr.

Planinių tyrimų nebus

„Mano žmona laukiasi (36 savaitė) ir per tą karantiną jai Šiaulių centro poliklinikoje nesutinka atlikti jokių tyrimų. Kaip taip gali būti? Negi ir tada, kai gims kūdikis (duok Dieve, viskas bus gerai, nes juk dabar nežinioje esame, kai nėra tyrimų), tai ir kūdikiui neatliks jokių tyrimų?“ – piktinosi šiaulietis, prašęs neskelbti jo pavardės.

Vyro teigimu, susidaro įspūdis, kad šiuo metu, jeigu nei kosėji, nei karščiuoji, tai ir jokios reikiamos pagalbos – konsultacijos ar tyrimų –negausi.

Sutuoktiniui antrino ir jo besilaukianti žmona. Jos teigimu, iki karantino visi tyrimai buvo atliekami reguliariai. Tačiau dėl ateities ji nėra tikra.

Kaip teigia gydytoja, aš galiu atnešti tyrimus, bet nežinia, ar juos laboratorija apsiims tirti, – sakė šiaulietė.

„Šiuo metu ateinantys tyrimai neaišku ar bus atliekami, nes du skirtingi šaltiniai teigia skirtingai. Susisiekus su poliklinikos informacija teigiama buvo, kad bus atliekami tyrimai, bet pasiūlė pasiskambinti savo gydytojai ginekologei. O ši pranešė, kad visi tyrimai VISIEMS yra sustabdomi, jei nėra SKUBŪS.

Vizitas pas ginekologę turėjo būti kovo 23 d., tyrimus turėjau pasidaryti prieš vizitą, kad galėčiau aptarti rezultatus, bet, kaip teigia gydytoja, aš galiu atnešti tyrimus, bet nežinia, ar juos laboratorija apsiims tirti“, – kalbėjo šiaulietė.

Moteris nepatenkinta, kad jeigu neturi koronavirusui būdingų simptomų, tai ir pagalbos tikėtis negali, esą galbūt taip pat elgiamasi ir su onkologiniais ligoniais ar širdies ligų turinčiais pacientais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas

„Kodėl nėštumo metu, kai turėtų būti svarbu saugoti dvi gyvybes, tampi neįdomus niekam? Taip išeina, kad nėštumo metu pasigauti koronaviruso negalima? Jei niekur nekeliavai, niekas ir netirs, kol visai blogai nepasidarys. Kodėl einamieji tyrimai nebeatliekami, gal jie padėtų nustatyti ankstyvas infekcijos formas, bet, deja, niekur nekeliavusi būdama nėščia esu paliekama likimo valiai ir niekam nereikalinga. Suprantu karantiną, bet ar taip neprarandamas sveikas protas? Ar neperlenkiama lazda?“ – nuoskaudas liejo moteris.

Pagal ministro įsakymą

Vis dėlto Šiaulių centrinės poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis skatina susimąstyti ir pačią moterį bei jos sutuoktinį.

Poliklinikos tinklalapyje nurodyta, kad pagal Vyriausybės kovo 14 d. nutarimą „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ poliklinikoje nebus teikiamos planinės konsultacijos – gydytojų specialistų, ambulatorinės medicininės reabilitacijos, profilaktiniai, stabdomos prevencinės paslaugos. Nukeliami ir planiniai skiepijimai, nedirbs odontologai, išskyrus būtinąją pagalbą.

Nenukeltas ir suorganizuotas atskiras judėjimas tik vaikų profilaktiniam skiepijimui – perkėlėme visiškai į kitą vietą skiepų kabinetą.

„Prašome likti namuose, konsultacijas ir paslaugas teiksime nuotoliniu būdu“, – rašoma informaciniame pranešime.

Išimtis – vaikų skiepai

Šiaulių centrinė poliklinika nėra išimtis – taip dirba visos Lietuvos poliklinikos. „Viskas parašyta sveikatos apsaugos ministro, kuris yra ir Ekstremalių situacijų komisijos vadovas, įsakyme. Parašyta aiškiai dėl planinių tyrimų visiems, o nėštumo metu atliekami tam tikri planiniai tyrimai, jie visi yra nukeliami. Ar tu nėščioji, ar šiaip sveikas žmogus ir tik eini dėl profilaktinės programos.

Fotolia nuotr./Nėščia moteris.
Fotolia nuotr./Nėščia moteris.

Nenukeltas ir suorganizuotas atskiras judėjimas tik vaikų profilaktiniam skiepijimui – perkėlėme visiškai į kitą vietą skiepų kabinetą, sužymėjome, kaip ateiti, kad nesikirstų srautai. Tokiems žmonėms pagal ministro įsakymą suorganizuota paslauga, o visos kitos paslaugos suteikiamos tik dėl būtinosios pagalbos ir dėl būklės, dėl kurios pablogėtų sveikata tiek, jog reikėtų teikti būtinąją pagalbą“, – apie dabar galiojančią tvarką sakė Šiaulių centrinės poliklinikos direktorius M.Maželis.

Reikėtų skambinti šeimos daktarui, kuris prižiūri nėštumą, savo ginekologui, su kuriuo kontaktuojama, ir susitarti dėl vizito, apžiūros, jeigu kažkas neramina.

Tačiau net ir išimtiniais atvejais būtinas šeimos gydytojo suderinimas. Bet direktorius užtikrino, kad nuotolinės konsultacijos vykdomos, telefonais atsiliepia daug darbuotojų. „Reikėtų skambinti šeimos daktarui, kuris prižiūri nėštumą, savo ginekologui, su kuriuo kontaktuojama, ir susitarti dėl vizito, apžiūros, jeigu kažkas neramina. Tada tikrai bus paskirtas laikas, kada galima apsilankyti, kad nesusikirstų žmonės“, – aiškino poliklinikos vadovas.

Jis pateikė pavyzdį, kaip vadovaujamoje įstaigoje lankėsi ukrainietis su daugiau nei iki 39 laipsnių pakilusia temperatūra. „Ar norėtų vyras, kad jo nėščia žmona susidurtų koridoriuje ar pakeliui su tokiu ligoniu? Tad pagalvokime, ką geriausia padaryti ir kuo skundžiamės. Tikrai bus padaryti tie tyrimai ir mamytei, ir vaikeliui, kai gims. Visiems sveikatos linkim ir gero norim“, – užtikrino M.Maželis.

Anot direktoriaus, šiuo metu saugiau neiti į polikliniką, nei joje lankytis, ypač jei nėra būtinybės.

Naujausiais Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtais duomenimis, Lietuvos nustatyti 33 užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus