Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 07 10 /14:01

Kibernetiniai incidentai: „Panoramoje“ vietoje muzikos buvo paleista provokacinė žinutė

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) pranešė, kad liepos 9 d. užfiksuoti du kibernetiniai incidentai, susiję su muzikos transliacijomis. Vienas incidentas įvyko regioninėje radijo stotyje, kitas – mieste veikiančiame prekybos centre. Pirmadienį sutriko ir transporto paslaugų veikla Vilniuje.
PC „Panorama“
PC „Panorama“ / 123RF ir BNS nuotr.

Incidentai susiję su garsu

„Abiejų incidentų metu buvo sutrikdyta trečiųjų šalių internetu teikiama muzikos transliacijos paslauga, kai pakeitus originalų grojaraštį vietoj jo buvo pradėta transliuoti su dezinformacija susijusi informacija“, – teigia NKSC.

NKSC teigimu, abu atvejai buvo greitai pastebėti, o nelegalios transliacijos – nutrauktos.

„NKSC atlieka išsamų kibernetinių incidentų tyrimą, siekiant išsiaiškinti, kokiu būdu buvo įsilaužta ir pakeistas transliacijų turinys. Apie įvykius informuota Lietuvos policija ir kitos atsakingos institucijos“, – savo komentare teigia centro atstovai.

„Hibridinės atakos, kai kibernetinis incidentas yra naudojamas dezinformacijos sklaidai, Lietuvoje fiksuojamos jau ne pirmą kartą. Institucijos yra įgudusios į tokias atakas reaguoti, tačiau didžiausią efektą užkardant šių atakų plitimą duoda bendri veiksmai su visuomene.

VIDEO: NATO viršūnių susitikimas: ar kasdienoje pajusime kibernetines grėsmes?

Svarbu, kad gyventojai ir toliau išliktų budrūs, kritiškai priimtų informaciją ir praneštų atsakingoms institucijoms apie įtarimą sukėlusią informaciją viešoje erdvėje“, – sako NKSC direktorius Liudas Ališauskas.

15min žiniomis, vietoj muzikos nuskambėjo pasisakymai prieš NATO, prieš ginklų tiekimą Ukrainai, žmonės kviesti reikalauti derybų.

NKSC direktorius Liudas Ališauskas spaudos konferencijoje vėliau pirmadienį teigė, jog tai pirmas centrui žinomas atvejis, kai buvo įsibrauta į garso sistemas.

Kol tyrimas nėra baigtas, NKSC prevenciškai rekomenduoja visoms organizacijoms, kurios viešose erdvėse naudojasi internetu teikiama trečiųjų šalių muzikos transliacijos paslauga, imtis papildomų kibernetinio saugumo priemonių: pakeisti naudojamų įrenginių gamyklinius slaptažodžius ir apriboti viešą įrenginių matomumą.

„Taip pat reikėtų atidžiau stebėti transliuojamą turinį ir būti pasirengusiems nedelsiant stabdyti transliacijas, jeigu įvyktų neteisėti turinio pakeitimai. Apie pastebėtus incidentus organizacijų atstovai ir pavieniai piliečiai turėtų nedelsiant pranešti Lietuvos policijai ir NKSC“, – pranešime rekomenduoja NKSC.

„Politinė provokacinė žinutė“

Prekybos centras, apie kurį kalbama, yra „Panorama“. Savo puslapyje centro atstovai skelbia: „informuojame, kad nuo NATO viršūnių susitikimo kontekste suaktyvėjusių kibernetinių atakų nukentėjo ir prekybos centras PANORAMA“.

Nors provokaciją pavyko operatyviai sustabdyti, dėl šio įvykio nuoširdžiai atsiprašome tuo metu prekybos centre buvusių lankytojų, kuriuos jis galėjo įžeisti.

„Sekmadienį, apie 15 val., prekybos centre užfiksuotas kibernetinis įsilaužimas: vietoje foninės muzikos per garsiakalbius buvo paleista politinė provokacinė žinutė, nukreipta prieš Vilniuje vykstantį NATO viršūnių susitikimą.

Dėl šio incidento nedelsiant kreipėmės į policiją bei Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą – šiuo metu yra pradėtas tyrimas.

Dedame visas pastangas, kad kuo greičiau išsiaiškintume šio įvykio aplinkybes ir galėtume užkirsti kelią panašioms provokacijoms ateityje – dirbame su savo ryšių operatoriumi, kad būtų operatyviai ištaisytos sistemos spragos bei padidintas ryšio saugumas.

Pabrėžiame, kad kibernetinės atakos metu tiek mūsų klientų, tiek bendrovės duomenys nenukentėjo ir yra saugūs.

Nors provokaciją pavyko operatyviai sustabdyti, dėl šio įvykio nuoširdžiai atsiprašome tuo metu prekybos centre buvusių lankytojų, kuriuos jis galėjo įžeisti. Provokatorių ištransliuota žinutė nėra niekaip susijusi su prekybos centro vertybinėmis pozicijomis“, – sakoma prekybos centro pranešime.

15min žiniomis, nukentėjusi radijo stotis yra „Info XXL“.

Sutriko transporto paslaugų veikla Vilniuje

BNS praneša, kad dėl DDoS (paskirstytos paslaugos trikdymo) atakos pirmadienį sutriko kai kurių transporto paslaugų sostinėje veikla.

„Šiuo metu, kol mes kalbame, eilinį kartą vyksta DDoS atakos prieš mūsų šalį, tikslinės DDoS atakos“, – žurnalistams pirmadienį sakė NKSC vadovas Liudas Ališauskas.

Jis patvirtino, kad dėl šių atakų neveikia m.Ticket sistema, GoVilnius.lt puslapis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Liudas Ališauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Liudas Ališauskas

„Šiuo metu tai yra pagrindinės, ryškios paslaugos, kurios ir mūsų svečiams tiesiogiai yra reikalingos ir pasiekiamos. Kalbame apie šitas paslaugas ir tai, kad šiuo metu jos yra trikdomos“, – sakė NKSC vadovas.

Atakos užfiksuotos Vilniui rengiantis NATO viršūnių susitikimui, jis sostinėje prasidės antradienį.

Daugiau NKSC rekomendacijų, kaip užtikrinti prie interneto prijungtų įrenginių saugumą, galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius