Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 29 /13:08

NKVC vadovas: į Rusiją su dukra pabėgęs vyras yra laisvėje

Savo vaiko pagrobimu įtariamas vyras Rusijoje paleistas į laisvę, jis yra su dukra, antradienį pranešė Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas.
Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas
Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Tėvas yra jau paleistas iš užkardos pasienio į laisvę, sakykim taip, mūsų žiniomis, turi savo gyvenamąsias patalpas tenai ir yra kartu su dukra, kurią jis prižiūri“, – žurnalistams sakė Vilmantas Vitkauskas.

Pirmadienį pranešta, kad 37 metų vyras, paėmęs metų neturintį kūdikį iš mamos, sekmadienį valtimi perplaukė Skirvytės upę iki Rusijos ir buvo sulaikytas šios šalies pasieniečių. Rusija atsisako išduoti vaiką ir vyrą, nurodydama, kad šis be Lietuvos pilietybės turi ir Rusijos pilietybę.

Lietuvos pareigūnai sako neturintys įrodymų, kad vyras turėtų Rusijos pilietybę.

V.Vitkausko teigimu, Rusijos pareigūnai informavo, kad mergaitės būklė „yra gera ir ji prižiūrima tinkamai“.

Anot NKVC vadovo, nėra duomenų apie vyro Rusijoje valdomą nuosavybę, todėl manoma, kad gyvenamąją vietą jis nuomojasi.

„Mes esame fiksavę daug vykimų į Kaliningrado sritį šito piliečio, tai turbūt iš to galima teigti, kad buvo ruošiamasi tokiam žingsniui“, – sakė pareigūnas.

Pasak V.Vitkausko, vyro vykimas į Kaliningradą įtarimų nekėlė, tokių gyventojų, vykstančių asmeniniais, darbo ar kitais reikalais, būna daug.

Kiek anksčiau antradienį Užsienio reikalų ministerija informavo, jog Lietuvos diplomatai siekia Kaliningrade, Rusijoje, aplankyti tėvo neteisėtai išvežtą mergaitę.

V.Vitkausko teigimu, motina intensyviai bando susisiekti su dukros tėvu, ji rengiasi vykti į Rusiją, Lietuvos konsulato Kaliningrade pareigūnai teikia jai pagalbą.

„Mamos ketinimas yra vykti pas dukrą. Šiuo atveju irgi labai svarbu įsivertinti rizikas ir galimybes“, – kalbėjo NKVC vadovas.

Anot jo, jau pradėtas procesas gauti reikiamus dokumentus išvykai, įprastai tai trunka tris–keturias dienas, tačiau V.Vitkauskas neatmetė galimybės, kad pavyks juos sutvarkyti greičiau.

Prezidentas: institucijos turi daryti viską, kad pagrobtas vaikas būtų grąžintas į Lietuvą

Šalies institucijos turi daryti viską, kad sekmadienį iš mamos pagrobtas vaikas būtų grąžintas į Lietuvą, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Pirma, mūsų Vaiko teisių apsaugos tarnyba, Socialinių reikalų ir darbo ministerija, Užsienio reikalų ministerija turi padaryti visą, kad būtų laikomasi tarptautinių konvencijų ir susitarimų, ir vaiko teisės būtų apgintos, vaikas turi būti grąžintas į Lietuvos Respubliką“, – antradienį žurnalistams sakė prezidentas.

G.Nausėdos teigimu, net ir tas faktas, kad vaikas buvo išvežtas į priešišką Lietuvai valstybę, nereiškia, jog ji neturi laikytis tarptautinių konvencijų.

„Žinoma, daug konvencijų ir raudonų linijų šita valstybė yra peržengusi, bet dar kartą kartoju – turime padaryti viską, kad vaikas būtų sugrąžintas“, – sakė valstybės vadovas.

Anot jo, antras problemos aspektas – sienos su Rusija saugumas. Prezidentas paragino dėti pastangas aiškinantis, kaip galima sustiprinti sienos saugumą su Rusija.

Jis teigia gavęs žinių, kad vaikas pagrobtas ir siena kirsta per labai trumpą laiką.

„Mūsų pareigūnai atvyko į įvykio vietą labai greitai, labai operatyviai, nepaisant visų pastangų, vis tiek per vėlai. Taigi, klausimas atsakingoms institucijoms, ką dar galime padaryti, kad sienos saugumas būtų dar labiau sustiprintas“, – sakė G.Nausėda.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado Rustamo Liubajevo teigimu, norint įgyvendinti vykstančiųjų per valstybės sieną piliečių kontrolę, reikia tam tikrų sąlygų.

„Pirmiausia, jeigu mes norime užtikrinti ir uždaryti sieną išvykstantiesiems, reikėtų priimti tam tikrus sprendimus, uždrausti mūsų piliečiams būti pasienio ruože“, – antradienį žurnalistams sakė VSAT vadas.

„Ar tai būtų adekvati priemonė uždrausti mūsų piliečiams lankytis prie sienos, lankytis prie mūsų pasienio vandenų? Manyčiau, kad ne“, – teigė jis.

R.Liubajevas taip pat pridūrė, kad galimybės reaguoti, jei žmogus yra prie sienos linijos ir nori išvykti, yra gana ribotos.

„Kaip rodo šis konkretus atvejis, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnas sureagavo per dvi minutes, tačiau dėl sienos linijos specifikos, sureaguoti atitinkamai yra sudėtinga“, – sakė VSAT vadas.

Kaip skelbė šalies tarnybos ir teisėsauga, vyras, paėmęs metų neturintį kūdikį iš mamos, sekmadienį valtimi perplaukė Skirvytės upę iki Rusijos ir buvo sulaikytas šios šalies pasieniečių.

Rusija atsisako išduoti vaiką ir vyrą, nurodydama, kad šis be Lietuvos pilietybės turi ir Rusijos pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas