Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 26

Nudžiūvusias liepas prie Lukiškių aikštės vėl žada šalinti, tačiau jų vieta tuščia neliks

Po Vilniaus Lukiškių aikštės rekonstrukcijos nudžiūvusios liepos tebestovi – nors žadėta jas šalinti dar pernai rudenį. Netrukus prasidės antroji vasara, kai šie medžiai neberodo jokių gyvybės ženklų. Šiemet vis dėlto jos pagaliau turėtų išnykti, sako savivaldybės atstovai, tiesa, tik tuomet, kai atvyks įsigytos naujos.
Lukiškių aikštėje esančios nudžiūvusios liepos
Lukiškių aikštėje esančios nudžiūvusios liepos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pernai dar laistė

Apie tai, kad liepos, skiriančios Gedimino prospektą nuo Lukiškių aikštės, nerodo gyvybės ženklų, kalbėta jau užpernai vasarą. 2021 metų liepos pirmosiomis dienomis žaliavo tik viena liepa, dar vienos reta lapija nudžiūvo per birželio karščius, o kitos stovėjo negyvos.

Kai kurie specialistai jau tada sakė, kad laikas su šiomis liepomis atsisveikinti, nes rekonstruojant Lukiškių aikštę medžiams palikta per mažai vietos ir jos tiesiog sunyko. Vis dėlto Vilniaus savivaldybės atstovai aiškino, esą ne viskas dar prarasta – medžius bandoma gaivinti, o tai esą užtruksią.

Liepos buvo apgenėtos, laistomos, bet jokio stebuklo neįvyko – pernai po žiemos vos viena kita pradėjo žaliuoti.

Vasaros vidury Vilniaus miesto savivaldybė jau ir pati nebetikėjo, kad visos liepos ims ir atsigaus. Iš pradžių sakyta, kad neišgyvenusios liepos (penkios iš septynių) bus šalinamos netrukus, vėliau – kad rudenį. Kaip teigta, buvo rengiamas projektas, ką toje vietoje pasodinti.

Nupjaus, kai atveš jaunas

Bet atėjo dar vienas pavasaris, o sausos liepos vis dar ten pat.

Dabar Vilniaus miesto savivaldybė vėl sako, kad nudžiūvusias liepas pašalins jau netrukus. Tiesa, tuščia jų vietoje irgi neliks.

„Buvo nuspręsta nudžiūvusių liepų nešalinti, kol jos nėra keičiamos naujai sodinamomis. Naujos liepos jau yra užsakytos, todėl darbai turėtų prasidėti artimiausiu metu.

Užtikrinant maksimaliai geras sąlygas augti naujai pasodintoms liepoms, bus nuardoma dalis Lukiškių aikštės plokščių“, – komentare 15min teigė Vilniaus miesto savivaldybė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lukiškių aikštėje esančios nudžiūvusios liepos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lukiškių aikštėje esančios nudžiūvusios liepos

Apie tai, kad bus derinama su aikštės projekto kūrėju, ar jis neprieštaraus, jog būtų nuimta daugiau dangos, savivaldybė sakė ir prieš metus.

Iš viso žadama nupjauti septynias liepas vietoj pernai žadėtų penkių. Tačiau šalia Lukiškių aikštės turėtų būti pasodinta dešimt jaunų medelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas