Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 28

Emigrantas: kodėl mano giminaičiams, kuriuos rėmiau finansiškai, panaikino pašalpas?

Skaitytojas Mindaugas iš Didžiosios Britanijos pasiskundė redakcijai: jis finansiškai rėmė giminaičius Lietuvoje. O šiems Socialinės rūpybos skyrius už tai panaikino pašalpas.
Kauno oro uoste
Kauno oro uoste / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Savo istorija dalinkitės ikrauk@15min.lt

„Sveiki, esu labai pasipiktinęs. Jau daug metų gyvenu Anglijoje ir vis pervedu pinigų giminaičiams į Lietuvą.

Dabar gavau žinią, kad valstybė mano pevestus pinigus palaikė pajamomis ir panaikino visas pašalpas giminaičiams. Kaip tai gali būti? Pasirodo, inspektoriai gali kišti savo nosį į privačias sąskaitas?“, – rašo pasipiktinęs emigrantas Mindaugas.

VMI turi teisę patikrinti

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Komunikacijos vadovo Dariaus Butos, norint išsamiai komentuoti, reikėtų konkretesnės informacijos: kas kam siuntė (giminaitis/artimas/neartimas); gal draugui/draugei. Dabar tik galima pasvarstyti, pamodeliuoti galimą situaciją.

„Pildydamas prašymą gauti pašalpai (vėlgi klausimas, kokia ta pašalpa), pilietis turi pateikti, kiek žinau, teisingą pajamų deklaraciją, kurioje nurodomos visos gautos lėšos (dovanos, paskolos, darbo užmokestis ir pan.). Žmogus privalo patekti teisingus duomenis, o VMI turi teisę patikrinti, ar tie duomenys yra teisingi.

Jei pajamos viršija ten kažkokią nustatytą ribą, žmogus pašalpos nebegauna. Pasvarstykime, kaip gali būti. Įsivaizduokit: dirba žmogus nelegaliai Lietuvoje, gauna kokį minimumą ir dar pašalpą. Taigi gauna kokią nors dalį vokelyje ir dar pinigus artimieji siunčia iš užsienio. Tai tas „vargšas“ iš viso pajamų (legalių ir nelegalių) gauna daugiau, nei didžioji dalis Lietuvos gyventojų“, – svarsto D.Buta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito