Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 17 /16:27

Numatomi pokyčiai Pravieniškių pataisos namuose audrina pareigūnus: teks perkelti 600 kalinčiųjų?

Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinę sąjungą pasiekė informacija apie tai, kad Kalėjimų departamentas nuo liepos 1 d. planuoja Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos I sektorių priskirti išimtinai atvirosios kolonijos rūšiai, atsisakant pataisos namų funkcijų. Bendruomenėje kilo nemažai klausimų.
Pravieniškių pataisos namuose atidaryti du nauji korpusai
Pravieniškių pataisos namuose / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaip skelbiama Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pranešime spaudai, gavusi tokią informaciją, profesinė sąjunga raštu kreipėsi į Kalėjimų departamentą ir paprašė pateikti dokumentus, kuriuose įtvirtinti tokie planai/sprendimai bei visą su tuo susijusią informaciją.

Pasak profesinės sąjungos pirmininko Kęstučio Pauliuko, informacijai apie galimus pokyčius Pravieniškių pataisos namuose pasklidus pareigūnų bendruomenėje, profsąjunga sulaukia pareigūnų prašymų patikslinti informaciją, suteikti platesnes konsultacijas. Ir tai, pasak K.Pauliuko, normalu, pareigūnai nuogąstauja, kad jei iš tikrųjų užsimota Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos I sektorių pertvarkyti į atvirąją koloniją, į kitas pataisos įstaigas tektų perkraustyti apie 600 nuteistųjų, o tai reiškia dar didesnį krūvį visose pataisos įstaigose dirbantiems pareigūnams.

Profesinės sąjungos nuomone, dabar, kai šalį krečia krizė dėl koronaviruso ir visas dėmesys bei pajėgos skiriamos šiai itin grėsmingai infekcijai suvaldyti, vargu ar tinkamas laikas pasirengti didžiuliams pokyčiams, kuriuos norint sėkmingai ir racionaliai įgyvendinti, būtina ne tik įvertinti galimybes, bet ir grėsmes bei silpnąsias vietas.

„Apie pokyčius iki šiol neinformuotos profesinės sąjungos, t.y. socialiniai partneriai, nevyksta jokios konsultacijos, profesinė sąjunga nemato parengiamųjų darbų, o skuboti sprendimai, neįvertinant pasekmių, atneš tik daugiau chaoso ir nepasitenkinimo, nei teigiamų rezultatų“, – kalbėjo K.Pauliukas.

Anot profesinės sąjungos pirmininko, dabar laukiama Kalėjimų departamento atsakymo, kuris lems, kokių žingsnių imsis profesinė sąjunga.

„Mes matome daug neatsakytų klausimų ir užprogramuotų problemų, taip pat turime ir pasiūlymų, pasidalinsime jais su Kalėjimų departamentu, žinoma, jei jo vadovybė norės girdėti profesines sąjungas“, – sakė K.Pauliukas.

Papildyta 16.23 valandą. Komentarą šiuo klausimu atsiuntė ir Kalėjimų departamentas. Jame teigiama, kad planuodamas pokyčius, susijusius su bausmių vykdymo kodekso pakeitimais nuo liepos 1 d., Kalėjimų departamentas svarsto įvairias atvirosios kolonijos plėtros galimybes. Viena jų – perkelti atvirąją koloniją į Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos 1-ąjį sektorių.

„Sprendimas nėra priimtas, todėl galimų pokyčių įgyvendinimas aptariamas su bausmių vykdymo sistemos bendruomene, socialiniais partneriais. Pataisos įstaigos įpareigotos pateikti siūlymus, įžvalgas. Šiandien (balandžio 17 dieną – aut. past.), Kalėjimų departamento vadovybės iniciatyva, profesinių sąjungų atstovai buvo pakviesti nuotoliniu būdu vykusiame pasitarime aptarti aktualius bausmių vykdymo bendruomenei klausimus, susijusius su atvirosios kolonijos perkėlimu. Taip pat į pasitarimą buvo kviestas ir Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Pauliukas, tačiau jis atsisakė dalyvauti ir pateikti savo argumentus, išgirsti naujausią informaciją“, – teigė Kalėjimų departamento atstovė ryšiams su visuomene Simona Banėnienė.

Kalėjimų departamentas, pasak jos, nuolat analizuoja situaciją pavaldžiose įstaigose, aptaria aktualias problemas su įvairių grandžių pareigūnais ir darbuotojais. Pataisos pareigūnai, S.Banėnienės teigimu, šiuo laikotarpiu, kuris reikalauja ypatingos bendrystės ir susitelkimo, atsakingai dirba, užtikrindami ne tik svarbiausių užduočių vykdymą, bet ir tęsdami pokyčius, reikalingus organizacijos pažangai. Darbuotojai teikia konstruktyvius pasiūlymus, kurie padeda priimti sprendimus, atitinančius bendruomenės interesus.

Kalėjimų departamento vadovybė kviečia Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininką siekti ir tęsti bendro sutarimo paieškas, sprendžiant aktualius bausmių vykdymo sistemos bendruomenei klausimus, susitelkimo reikalaujančiuose pokyčiuose, stiprinti socialinę taiką bei pažangą organizacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas