Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 17

Nuo 2030-ųjų mados nepakeis uniformos: išgalvotus pokyčius priskyrė Davoso forumui

Iki 2030 m. mada bus panaikinta ir visi žmonės dėvės uniformą, teigiama viename lietuviškame tinklalapyje. Tai esą planuoja Pasaulio ekonomikos forumas (PEF), nes mada tariamai taps nebereikalinga, be to, visi žmonės bus veganai, nesvarbu, ar jiems tai patinka ar ne. Tai nėra tiesa – remiamasi su šia organizacija nesusijusia ataskaita, kurioje kalbama tik apie retesnį drabužių pirkimą, o ne perėjimą prie uniformų.
Kinijos oro kompanijai „Hainan Airlines“  uniformą sukūrė dizaineris Laurence Xu
Kinijos oro kompanijos „Hainan Airlines“ įgulos uniformos / Hainan Airlines nuotr.

Gąsdina įvairiais pokyčiais

Toks straipsnis pasirodė tinklalapyje paranormal.lt. Čia rašoma, kad ši informacija paimta iš 2019 m. organizacijos finansuotos ataskaitos, kurioje aiškinama, kad ateityje žmonėms bus leidžiama įsigyti tik tris drabužius per metus, be to, bus draudžiama pirkti ir vartoti mėsą.

„Ataskaitoje nurodomos šešios sritys, kuriose pasaulio vyriausybės gali imtis „skubių veiksmų, kad sumažintų su vartojimu susijusį išmetamųjų teršalų kiekį“: maistas, statyba, drabužiai, transporto priemonės, aviacija ir elektronika“, – rašoma tinklalapyje.

Lietuviškame straipsnyje pateikta informacija buvo paimta iš kitos publikacijos, kurią paskelbė tinklapis thepeoplesvoice.tv. Akivaizdu, kad rašinys į lietuvių kalbą buvo išverstas pasiteklus automatinę vertimo programa, jis iliustruojamas tais pačiais dokumentais.

Tačiau šie teiginiai buvo interpretuoti klaidingai – ataskaitoje apie tokias drastiškas priemones nėra kalbama.

Ataskaita su PEF nesusijusi

Paranormal.lt paskelbti teiginiai tebuvo klaidinga ataskaitos „Miestų vartojimo ateitis 1,5 laipsnio pasaulyje“ interpretacija. Ją 2019 m. paskelbė bendrovė „Arup Group“, teikianti projektavimo, inžinerijos, architektūros, planavimo ir konsultavimo paslaugas.

Ši ataskaita niekaip nesusijusi su PEF. Forumas nefinansavo tyrimo ir niekaip kitaip neprisidėjo prie jos kūrimo.

Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Netiesa, kad iki 2030 m. mada bus panaikinta ir visi žmonės dėvės uniformas
Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Netiesa, kad iki 2030 m. mada bus panaikinta ir visi žmonės dėvės uniformas

Ataskaitą parengė C40, „Arup” ir Lidso universitetas, finansavo „Arup“, Lidso universitetas ir „Citi Foundation“. Tai nurodyta pačioje ataskaitoje. Labiausiai šioje ataskaitoje akcentuojamas C40 tinklas – šimto didžiausių pasaulio miestų merų, siekiančių spręsti klimato krizę bendruomenė.

PEF įgyvendina panašias iniciatyvas, kaip C40, tačiau šios dvi organizacijos yra nepriklausomos viena nuo kitos.

Ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama konkrečioms miestų intervencinėms priemonėms, kurios galėtų padėti sumažinti išmetamo anglies dioksido kiekį.

Nors PEF nėra susijusi su ataskaita, jos svetainėje „Arup“ bendrovė nurodoma kaip partnerė ir teigiama, kad abi organizacijos praeityje kartu dirbo su įvairiomis iniciatyvomis, tokiomis kaip „G20 Pasaulinis išmaniųjų miestų technologijų valdymo aljansas“. Šios iniciatyvos metu įvairios grupės ir vyriausybės kartu rengė strategijas susijusias su infrastruktūra ir energetika.

„Arup“ save apibūdina kaip „pasitikėjimo teise valdoma“ bendrovę, kurioje nėra atskirų akcininkų ar išorinių investuotojų. Įmonė priklauso jos darbuotojams, o tai reiškia, kad ji neatsakinga jokiai organizacijai, įskaitant ir PEF.

Uniformų visiems neminėjo

Ataskaitoje taip pat nerašoma, kad iki 2030 m. mada bus panaikinta ir visi dėvės uniformas. Bet nagrinėjamas vartojimo miestuose poveikis klimato krizei ir analizuojami galimi pokyčiai, kurie užtikrintų, kad organizacijai C40 priklausantys miestai mažintų išmetamųjų dujų kiekį.

Ši ataskaita buvo parengta kaip gairės ir skirta C40 vienijamų miestų merams, kurie galėjo joje pateiktais pasiūlymais pasinaudoti savo nuožiūra.

Skyriuje, kuriame rašoma apie drabužius ir tekstilę, nesiūloma uždrausti mados ar priversti žmones rengtis uniformomis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos policija pristato naujas uniformas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos policija pristato naujas uniformas

Čia kaip tik pabrėžiama, kad drabužių ir tekstilės atliekos prisideda prie su vartojimu susijusių išmetamų teršalų kiekio. Taip pat teigiama, kad jį būtų galima sumažinti, jei žmonės apribotų kasmet įsigyjamų drabužių skaičių. Ataskaitoje teigiama, kad aštuoni drabužiai vienam asmeniui per metus iki 2030 m. būtų „progresyvus tikslas“.

Tokiu būdu bendras drabužių ir tekstilės pramonės išmetamų teršalų kiekis gerokai sumažėtų. Be to, tyrime teigiama, kad šis sumažėjimas būtų dar didesnis, jei iki 2030 m. tiekimo grandinės atliekos sumažėtų 50 proc., o iki 2050 m. – 75 proc.

15min verdiktas: melas. Teiginiai, kad iki 2030 m. mada bus panaikinta ir visi žmonės dėvės uniformą, o tai esą planuoja Pasaulio ekonomikos forumas, nes mada tariamai taps nebereikalinga, be to, visi žmonės bus veganai, yra klaidinga su šia organizacija nesusijusios ataskaitos interpretacija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas