Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 25 /2020 08 26

Nuo irklentės Platelių ežere nukritusį vyrą pargabenti paprašiusi moteris iš gelbėtojų išgirdo: 50 eurų

Prie Platelių ežero poilsiavusi 15min skaitytojų pora teigia susidūrusi su vietos gelbėtojų abejingumu: vyrui nukritus nuo irklentės ir negalėjus parplaukti, gelbėtojai už jo parplukdymą paprašė 50 eurų. Įmonės „Oktopusas“, kurios gelbėtojai budi Platelių ežero paplūdimyje, atstovas Arūnas Vainora 15min teigė, kad gelbėtojai reaguoja į rimtus incidentus, o ne tuomet, kai krante likusiai moteriai neramu.
Platelių ežeras
Platelių ežeras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pavardės nenorėjusi skelbti 15min skaitytoja pasakojo, kad visai neseniai poilsiaujant prie Platelių ežero pūtęs didelis vėjas jos vyrą nubloškė nuo irklentės.

„Vyras nukrito nuo irklentės ir praradęs jėgas negalėjo užlipti – jį nešė srovė gilyn į ežerą“, – laiške 15min pasakojo ji.

Moteris susisiekė su gelbėtojais, tačiau šie pasakė, kad gali atplaukti nebent už 50 eurų.

Kuo visa tai baigėsi, ji nedetalizavo, tačiau kitą dieną ir vėl paskambino Platelių ežero gelbėtojams – šį kartą moteris pokalbį įrašė, juo pasidalijo su portalu.

Pokalbio metu įmonės „Oktopusas“ atstovas pasiteiravo, iš ko išplaukęs žmogus išsinuomojo irklentę.

„Tai jūs kreipkitės ten, kur nuomojosi“, – išgirdęs, kad pasiplaukiojimo įrangą žmonės nuomojosi ne iš jų, sakė įmonės atstovas.

Paklaustas, o kas, jei žmogus išplaukia su nuosava irklente, jis pasiteiravo, kas atsitiko ir ėmė klausinėti, ar žmogus šaukiasi pagalbos.

Jūs galite sumokėti 50 eurų, mes tada plauksime jo ieškoti po ežerą.

„Jūs galite sumokėti 50 eurų, mes tada plauksime jo ieškoti po ežerą. Jūs einate pas gelbėtojus, sumokate 50 eurų, sėdat į mūsų katerį ir plaukiate su mumis kur tik norite“, – pasiūlė jis. Vyriškis paaiškino, kad jie gelbėja žmones, o ne užsiima jų vežiojimu pirmyn atgal.

Taip pat jis pabrėžė, kad gelbėtojai dirba pliaže ir ten gelbėja žmones.

„Skambinome tik tam, kad turėtume įrodymų, niekam pavojus tuo metu negrėsė. Jeigu būtų sutikę gelbėti, iš karto būtume informavę, kad pagalbos nereikia“, – 15min patikino pokalbį įrašiusi moteris.

Anot skaitytojos, jau anksčiau ji yra susidūrusi su situacija, kai išplaukę su plaustu žmonės taip pat negalėjo parplaukti.

„Paskambinę gelbėtojams vėl išgirdome, kad gelbėjimas kainuoja. Paskambinome į 112, atvykę ugniagesiai liepė gelbėtojams plaukti – jie žmones išgelbėjo ir pinigų po skambučio į 112 nereikalavo“, – pasakojo ji.

Moteris pridūrė, kad šie gelbėtojai plaukia gelbėti žmonių, kurie plaukioja su iš jų nuomotu inventoriumi.

Komentuodami šią informaciją įmonės „Oktopusas“ instruktorius gelbėtojas 15min atsiųstame laiške sakė, kad tą dieną gavo skambutį iš Platelių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, kad ežere apvirto vandens dviratis ir galimai skęsta žmones.

„Buvo reaguota akimirksniu ir išplaukta jų ieškoti. Už keleto minučių nuo skambučio apvirtęs vandens dviratis buvo rastas. Šalia plaukiojo valtis ir irklentė. Visi buvo draugai. Viena mergina buvo vandenyje, kiti valtyje ar ant irklentės. Jų teigimu, dar viena mergina išplaukė pati į krantą. Visiems 6 žmonės buvo ištikti hipotermijos. Blogiausiai jautėsi visą laiką prabuvusi vandenyje mergina. Tad “Oktopuso„ nardymo centro gelbėtojas šoko į vandenį ir suteikė merginai reikiamą pagalbą. Po kelių minučių atplaukus kolegoms narams gelbėtojams iš Nardymo akademijos, į jų katerį buvo įkelta šoko apimta mergina ir nedelsiant išplukdyta į krantą. Visi kiti jaunuoliai sulaipinti į “Oktopuso „nardymo centro narų-gelbėtojų laivą ir buvo parplukdyti į Plokštinės stovyklavietę bei pristatyti policijai. Jaunimas buvo stipriai apsvaigęs“, – pasakojo jis.

A.Vainora: po visą ežerą mes neplaukiojame

Su moterimi šnekėjęs įmonės „Oktopusas“ instruktorius Arūnas Vainora 15min sakė, kad įmonės atstovai yra gelbėtojai-savanoriai ir žmones, kuriems įmonė yra išnuomojusi inventorių, jie gelbėja bet kokiu atveju.

„Žmonės, kurie nuomojasi irklentes iš jachtklubo ar kaimo turizmo sodybų ir plaukioja bet kur po visą ežerą, jie turėtų kreiptis į tuos žmones, kas jiems išnuomojo“, – teigė jis.

Jo teigimu, valstybė jiems nei perka kurą, nei moka atlyginimą, nei davusi katerių gelbėjimo darbams.

Įmonė, pasak jo, turi susitarimą su vietos savivaldybe, pagal kurį gelbėja žmones, bet tik tuos, kurie pramogauja paplūdimio teritorijoje.

Esą jie negali sužiūrėti visų žmonių ežere, nes jis – labai didelis.

„Mes nevažiuojame į kitą ežero galą“, – patikino pašnekovas.

A.Vainoros teigimu, situacija dažniausiai būna tokia: žmonės išplaukia paplaukioti, nuplaukia toliau nuo kranto: „O krante likusi moteriškė pradeda išgyventi. Jai atrodo, kad atsitiko kažkokia bėda – jai taip atrodo. Niekas neskambina, niekas nesikreipia, o ji tada ateina ir sako: plaukite, pažiūrėkite, ar jiems viskas gerai. Reiškia, kad turiu mesti visus darbus, turiu siųsti į kitą krantą ežero surasti, kur jis yra, ir sulaukti jo atsakymo, kad viskas jam gerai ar negerai. Tai yra tiesiog mano kuro, mano laiko deginimas“.

A.Vainora pabrėžė skambinusiai moteriai ir paaiškinęs, kad jei ši nori būti vežiojama po ežerą kaip su taksi, ji turi susimokėti.

Aš nesu taksistas, aš nevežioju žmonių po ežerą.

„Jinai tada labai supyko ir sako: bet yra vėjas ir jis negali parplaukti gal. Bet sakau vėlgi – čia yra „gal“. Gal jis tingi parplaukti? Arba jis gali plaukti į kitą krantą pavėjui, išlipti, išsikviesti taksi ir grįžti. Aš nesu taksistas, aš nevežioju žmonių po ežerą, mes neteikiame tokios paslaugos. Juo labiau – nemokamai. Mes tokios paslaugos neprivalome teikti“, – tikino pašnekovas.

Anot įmonės atstovo, žmonės mėgsta plaukioti įvairiausiais plaustais, o pakilus vėjui šie juos nuneša toliau, o parplaukti tampa pakankamai sunku fiziškai. Tačiau žmogaus gyvybei joks pavojus negresia.

Aš suprantu, kad žmonėms gal žiauriai skamba, bet, deja, taip yra.

„Jeigu jis būtų vandeny, mes jį tikrai ištrauktumėm – nuplauktumėm ir gelbėtumėm. Bet jeigu jis tiesiog tingi plaukti, pavargo arba nenori, arba jai taip atrodo – juk kreipiasi ne tas žmogus, kuris ten plaukioja ant lentos, o skambina moteris, kuriai atsibodo laukti, nori sužinoti, ar jos vyrui viskas gerai ar ne viskas gerai, tai mes tokių paslaugų neteikiame iš tikrųjų. Aš suprantu, kad žmonėms gal žiauriai skamba, bet, deja, taip yra“, – kalbėjo A.Vainora.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas