Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 26

Nuo šiol – veiksmingesnės sąlygos vartotojų viešajam interesui ginti

Birželio 25 d. įsigaliojo teisinio reguliavimo pokyčiai, kurie leis Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT) reikšti kolektyvinius ieškinius ginant vartotojų viešąjį interesą ir taip užtikrinti aukštesnį vartotojų apsaugos lygį, rašoma Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.
Teisingumo ministerija
Teisingumo ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos teigimu, naujai sureglamentuotos procedūros padės aktyviau veikti tiek VVTAT, tiek įgaliotosioms vartotojų asociacijoms, nes naujos nuostatos yra labiau pritaikytos vartotojų interesų gynimui. Nuo šiol vartotojai neturės būti ieškovais, skirsis jų dalyvavimo bylose, informavimo, vartotojams tenkančių proceso išlaidų paskirstymo ypatumai.

„Pagal naują teisinį reguliavimą, kolektyviniai ieškiniai galės būti reiškiami labai įvairiose reguliavimo srityse, pavyzdžiui, dėl keleivių teisių, elektroninių ryšių paslaugų, finansinių paslaugų, informacinės visuomenės paslaugų, maisto saugos, asmens duomenų apsaugos, atskirų prekių kategorijų (t. y. nuo padangų, kosmetikos gaminių iki medicinos priemonių). Todėl ginti vartotojų kolektyvinius interesus, prevenciškai inicijuojant ieškinius dėl veiksmų nutraukimo ar uždraudimo, taps paprasčiau.

Kartu tai taps veiksmingu instrumentu, skirtu įgaliotosioms vartotojų asociacijoms reikalauti kolektyvinio žalos atlyginimo“, – teigia teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska. Vartotojų teisių apsaugos įstatyme įtvirtinama, kad pagrindinis subjektas, įgaliotas reikšti ieškinius dėl verslininko veiksmų nutraukimo ar jų uždraudimo, išliks VVTAT. Tačiau paskirtos įgaliotosios vartotojų asociacijos galės pareikšti ieškinius dėl žalos vartotojams atlyginimo ar kitų vartotojų teisių gynimo priemonių taikymo.

Civilinį procesą reglamentuojančių ES ir tarptautinės teisės aktų įgyvendinimo įstatyme reglamentuoti ieškinių dėl vartotojų viešojo intereso gynimo pareiškimo ir nagrinėjimo procesiniai ypatumai, kai ieškiniai reiškiami dėl ES teisės nuostatų pažeidimų, pavyzdžiui, akivaizdžiai nepagrįsto ieškinio pareiškimo teisinės pasekmės (teismas turi teisę nuspręsti ieškinį palikti nenagrinėtą), bylinėjimosi išlaidų paskirstymo ir pan.

Naujasis reglamentavimas numato saugiklius dėl interesų konflikto prevencijos tais atvejais, kai ieškinius dėl vartotojų teisių gynimo priemonių taikymo finansuoja tretieji asmenys. Siekiant užkirsti kelią interesų konfliktui, vartotojų interesus ginančios asociacijos, gaunančios finansavimą iš kitų asmenų, savo interneto svetainėse turės skelbti informaciją apie jų finansavimo šaltinius, valdymo ir narystės struktūrą bei veiklos ataskaitas.

Be to, nustatyta, kad bylinėjimosi išlaidos bylose pagal ieškinius dėl vartotojų viešojo intereso gynimo iš vartotojų nebus priteisiamos (tik išskirtinais atvejais). VVTAT savo interneto svetainėje viešai skelbs informaciją, susijusią su vartotojų kolektyvinių interesų gynimu. Kompetentingų subjektų, galinčių pareikšti tarpvalstybinius ieškinius, sąrašas bus skelbiamas Europos Komisijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas