Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 02 23

Į korupcijos skandalą patekęs Kęstutis Strupas: „Galiu drąsiai pasakyti – tie visi įtarimai turėtų nepasitvirtinti“

„Kaip gydytojas dirbu toliau ir tikiuosi, man bus leista dirbti. O į direktoriaus pareigas neturiu didelių ambicijų grįžti, tačiau norėčiau pabaigti darbus“, – kalbėdamas su 15min penktadienį sakė laikinai nuo pareigų nušalintas Santaros klinikų direktorius, prof. Kęstutis Strupas, kuriam pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo. Kaip jis pats sako, piktnaudžiavimo be korupcijos požymių. Ir įtarimai, anot jo, neturėtų pasitvirtinti.
VUL SK generalinis direktorius prof. akad. Kęstutis Strupas
Kęstutis Strupas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ši savaitė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų generaliniam direktoriui, vienam garsiausių šalies medikų K.Strupui įsimins ilgam. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį buvo jį sulaikiusi, jam pateikti įtarimai piktnaudžiavimu.

Kyšininkavimu įtariami klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis, kuris suimta 14 dienų, klinikų Informatikos ir plėtros centro Informacinių technologijų skyriaus projektų vadovas M.G. bei klinikų Informatikos ir plėtros centro vadybininkė I.L. Įtarimai dėl papirkimo pateikti ir keturiems privačių bendrovių atstovams.

Pareigūnai įtaria, kad įtarimų sulaukę Santaros klinikų atstovai su verslininkais susitardavo, kad šie laimės viešuosius konkursus, bet tam tikrą procentą nuo laimėtos sumos perves kaip paramą Santaros klinikoms.

Priverstinė tyla

K.Strupas nušalintas nuo Santaros klinikų vadovo pareigų. Kurį laiką situacijos nekomentavęs jis vis dėlto užsidaryti nuo pasaulio tvirtina neketinąs. Ir, kalbėdamas su 15min, pabrėžė, kad norėtų šioje istorijoje objektyvumo, todėl išdėstė savo poziciją. Kaip pats sako, kalbėti jis gali tiek, kiek jam leista.

„Tai buvo tokia priverstinė tyla. Žinoma, norėčiau bent trumpai išsakyti savo poziciją, nes tas vienpusis informacijos pateikimas, tendencingas, yra man skaudus, šeimai skaudu. Man tas nepatinka.

Daug kalbėti negaliu, ikiteisminis tyrimas. Tik norėčiau patikslinti, kad man asmeniškai pateikti kaltinimai yra piktnaudžiavimas be korupcijos požymių, šitą, matyt, jau visi galėtų išmokti, nes dabar aš esu siejamas su stambia korupcija. Kol kas nežinau kitų tyrimo detalių, bet tas, kas man asmeniškai yra pateikta kaip įtarimas. Ir po tos apklausos ir atliktų procedūrinių veiksmų aš buvau paleistas tą pačią dieną. Tas yra žinoma, tačiau neviešinama per daug“, – kalbėjo K.Strupas.

Profesorius net pajuokavo: „Niekada netikėjau horoskopais, bet pagal kažkokį Palmyros horoskopą vasario antra pusė yra juodas mėnulis ir visko gali atsitikti. Aš ir dabar netikiu, bet tą vasario 21-ą buvo mano vardadienis ir man ta „staigmena“ yra ypatingai ir nemaloni, ir skaudi.“

Paramos prašymai skatinami

„O šiandien galiu drąsiai pasakyti, kad tas viskas turėtų nepasitvirtinti. Tai, kad aš kaip įstaigos vadovas vizuoju daug dokumentų, yra tiesa. Tos sumos, kurios įvardintos, yra nedidelės. Ir iš penkių paminėtų konkursų gal tik du dalyviai paramą pervedė, bet kai konkursai jau įvyko ir tuos paramos prašymus aš kaip įstaigos, juridinio vieneto vadovas vizuoju ir turiu vizuoti.

Šiandien galiu drąsiai pasakyti, kad tas viskas turėtų nepasitvirtinti.

Noriu patikslinti, kad Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintose nuostatose ir įstatuose paramos gavimas yra leidžiamas ir yra vienas iš sveikatos priežiūros įstaigų vertinimo kriterijų. Yra tokie metiniai vertinimo blankai ir tas yra kaip ir skatinama.

Pasaulyje tai egzistuoja. Mus remia ir įmonės, kurios nedalyvauja mūsų gyvenime. Tarkim, yra tokia įmonė „Švyturys“, kuri gamina alų, tai mes alaus iš jų neperkam, bet jie mus remia. Ir tokių įstaigų yra ne viena ir ne dvi. Aišku, yra įstaigų, kurios dalyvauja mūsų gyvenime, kurios mums kažką parduoda, jos mus irgi remia. Tos paramos pinigai, pabrėžiu, yra naudojami ligoninės poreikiams, o ne asmeninei mano naudai“, – tvirtino šiuo metu nuo pareigų nušalintas Santaros klinikų generalinis direktorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuščias Kęstučio Strupo kabinetas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuščias Kęstučio Strupo kabinetas

Tie poreikiai, anot direktoriaus, įvairūs: iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) ligoninė gauna lėšas diagnostikai ir gydymui, tačiau ligoninė – tai didžiulė infrastruktūra, kurią reikia prižiūrėti ir gerinti. Tarkim, reikia žoliapjovės, kitokių buities reikmenų, kuriais reikia apsirūpinti.

Tikslinių pinigų infrastruktūrai išlaikyti iš PSDF nėra.

„Vienas iš aiškiausių pavyzdžių – suremontavome auditorijas ir norėjome jas modernizuoti. Tai ir „Švyturys“, ir „Berlin-Chemie“ mus oficialiai parėmė ir tas auditorijas mes įrengėme – stalai, kėdės, projektorius ir t.t. kartu su fakulteto parama. Tokiems poreikiams mes tą paramą ir naudojame. Tikslinių pinigų infrastruktūrai išlaikyti iš PSDF nėra.

Dalis tos paramos yra naudojama darbuotojų komandiruotėms apmokėti, nes kongresai, simpoziumai vyksta. Tokia praktika yra daug kur, mes čia nesame išskirtiniai nei Lietuvoje, nei Europoje“, – apie paramos naudojimą Santaros klinikose pasakojo K.Strupas.

Jis teigė, kad paramos prašyme rašoma apie didelę ligoninės infrastruktūrą, įvairius poreikius, nes vykdoma akademinė veikla – pratybos rezidentams, studentams, taip pat mokslinė veikla ir ligonine norima rūpintis.

„Tarkim, įėjimo durys sugriuvo, mes jas remontavome panaudodami paramos lėšas. Aš manau, kad tai teisinga, tai nėra nei man, nei mūsų darbuotojams, tai daugiau pacientams naudinga. Tam, kad pacientai jaustųsi ligoninėje komfortabiliau, mes tas lėšas ir naudojame. Man atrodo, kad Santaros klinikos yra nusipelniusios tuo, jog yra patrauklios ligoniams, ir mes dėl to stengiamės“, – sakė K.Strupas.

„Sau asmeniškai neigiu“

Bet šituo konkrečiu atveju kiekvienas iš įvardintų asmenų, matyt, bus vertinamas atskirai. O ligoninė turėtų savo veiklą toliau vykdyti.

„Aš sau asmeniškai tuos įtarimus neigiu, – paklaustas apie įtarimus piktnaudžiavimu, sakė nuo 2013 m. ligoninei vadovavęs K.Strupas. – Nes nesijaučiu nusipelnęs tokio dėmesio iš priešingos pusės.

Esu daug atlikęs paramos ir Vokietijoje, kai dirbau 1990-1995 metais, tuomet „Caritas“ sunkvežimiais, vilkikais vežė labdarą. Aš asmeniškai daug rūpinausi, nes artimai bendravau gyvendamas ir dirbdamas Berlyne su „Caritas“ draugija.

Grįžau į Lietuvą, kad savo patirtį perduočiau ir ją perdaviau maksimaliai. Manau, kad ir tam tikra mokykla užauginta, ir kaip vadovas, manau, nedariau daug klaidų, kad ligoninė vystytųsi teisingai. Todėl man tokie vertinimai, tiesą sakant, yra nemalonūs. Aš suprantu, kad įstaigos vadovas yra atsakingas už viską, kaip yra įvardinta. Bet šituo konkrečiu atveju kiekvienas iš įvardintų asmenų, matyt, bus vertinamas atskirai. O ligoninė turėtų savo veiklą toliau vykdyti.“

Kitų asmenų, figūruojančių tyrime, tarp jų ir R.Kizlaičio, veiklos K.Strupas šiuo metu sakė vertinti nenorįs ir negalįs: „Vyksta tyrimas, aš nežinau tam tikrų detalių. Bet kaip tokios didelės įstaigos vadovas, kur dirba 5,5 tūkst. ir daugiau žmonių, aš negaliu kiekvieno asmens prižiūrėti. Aš turiu jais pasitikėti, demonstruodamas, kaip aš pats dirbu. Tą aš ir dariau.“

K.Strupas teigė negalįs apsimesti, kad situacija jo niekaip nepaveikė. Esą visų pirma jam kaip žmogui šita situacija yra nemaloni: „Tai ne vien mano reikalas, aš turiu šeimą, turiu dukras. Jeigu būčiau pasilikęs Vokietijoje, mano dukros būtų kaip ir vokietaitės. Šeima man labai padėjo siekti karjeros ir savo pasiekimų. O dabar išeina, kad tas mano pristatymas tokioje šviesoje yra skaudus ir man, ir mano šeimai. Tą nemalonumą turiu iškentėti, bet norėčiau drąsiai pasakyti, kad ne apie tokį įvertinimą aš galvojau savo vardadienio proga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas