Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 16

Nuskendusia jachta plaukė du patyrę buriuotojai marijampoliečiai ir jų bičiulė

Ketvirtadienį pareigūnai rado Kuršių mariose nuskendusios jachtos keleivės kūną. Aiškėja, kad 61 metų marijampolietė į kelionę buvo išvykusi su dviem patyrusiais buriuotojais iš Marijampolės Antanu Mieliausku ir Artūru Matijošaičiu.
Paieškos operacija
Paieškos operacija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vyrai išsigelbėjo, juos iš vandens ištraukė pro šalį plaukę žvejai, o moteris nuskendo.

Kaip 15min.lt sakė Marijampolės buriuotojų klubo prezidentas Rimantas Dovydaitis, abu vyrai buvo patyrę buriuotojai, plaukiojo apie dešimtmetį, tačiau jokiam buriuotojų klubui jie nepriklausė.

Tuo tarpu moteris, pirminėmis žiniomis, buriavimu neužsiėmė.

R.Dovydaičio žiniomis, jachta, kuria į Kuršių marias išplaukė trijulė, priklausė A.Mieliauskui. Jis laivelį pernai įsigijo užsienyje.

Ar jachta buvo techniškai tvarkinga, pasakyti sunku, mat laiveliams iki 6 metų ilgio registracija nebėra būtina.

„Per mažu laivu išplaukė į tokius vandenis. Užpylė juos ir tiek. Laivas tikrai labai mažas. Tokio dydžio laivų registruoti nereikalaujama“, – sakė R.Dovydaitis.

VIDEO: Per jachtos avariją dingusios moters paieška Kuršių mariose

Apie leidimus nieko negirdėjo

Taip pat neaišku, ar jachta buvo gavusi pasieniečių leidimą plaukioti pasienio teritorijoje. Net patyrę buriuotojai R.Dovydaitis ir Lietuvos buriuotojų sąjungos vadovas Linas Tamkvaitis sako apie reikalavimą turėti tokius leidimus pirmą kartą girdintys.

„Neplaukiame paprastai link sienos ir tiek. Tik per regatas ten griežtai viskas sužiūrima“, – sakė Marijampolės buriuotojų vadovas.

„Kažkaip iki šiol jokių leidimų nereikėjo, gal kažką pats esu pražiūrėjęs“, – pridūrė L.Tamkvaitis.

Turėjo sunkumų ir prieš savaitę

Pasak jo, trečiadienio plaukimas A.Mieliausko jachtai Kuršių mariose buvo ne pirmas. Ta pati kompanija Kuršių mariose jau buvo plaukiojusi prieš savaitę. „Ar tada sekėsi, ar nesisekė, negaliu pasakyti“, – sakė R.Dovydaitis.

Buriuotojų diskusijose socialiniame tinkle vienas asmuo, tvirtino, kad šiai jachtai ir prieš savaitę Kuršių mariose nebuvo lengva. „Praėjusią savaitę juos nuo Minijos žiočių partempiau iki Mingės. Radau beirkluojančius su vienu irklu“, – teigė jis.

L.Tamkvaičio vertinimu, tai dar nieko apie jachtos saugumą nesako, nes mažame laivelyje variklio gali išvis nebūti, o vėjui nurimus tuomet tenka arba laukti, arba irkluoti.

„Dabar galime tik spėlioti, kodėl juos užpylė taip greit. Gal užplaukė ant seklumos, gal ant akmenų ir kažką pažeidė. O gal tik staiga pakilo vėjas ir bangavimas sustiprėjo labai. Būna kartais ir kokia žarna nusimauna. Niekas nepasakys, kol jachta neiškelta“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas