Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
06 20 /18:42

Nuteistųjų skaičius Domeikavos pusiaukelės namuose šiemet augs, bet ne iki maksimalaus

Kauno kalėjimo pusiaukelės namuose Domeikavoje gyvenančių nuteistųjų skaičius šiemet palaipsniui bus didinamas, dėl jo sprendžiant kartu su bendruomenės atstovais, sako Lietuvos kalėjimų tarnybos (LKT) vadovas Mindaugas Kairys.
Apykojė
Apykojė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Tokį sutarimą bendruomenė ir LKT pasiekė ketvirtadienį pusiaukelės namuose vykusiame įstaigos pusmečio veiklos pristatyme.

„Maksimalų skaičių (kiek gali gyventi nuteistųjų – BNS) turime 25. Su bendruomene sutarėme, kad mes dar paliekame atvirą dialogą tarp 10 ir 20. Tą skaičių mes nuspręsime kartu, ar jis bus 15, ar 18, ar 20. Tai yra mūsų susitarimo reikalas iki šių metų pabaigos“, – BNS sakė M. Kairys.

Susitikimas su bendruomene praėjus pusmečiui po veiklos pradžios buvo numatytas galiojančiame įstaigos veiklos apraše, taip pat ne didesnis kaip dešimties pusiaukelės namuose pirmuosius šešis mėnesius laikomų nuteistųjų skaičius.

Anot LKT, per šešis įstaigos veiklos mėnesius buvo fiksuoti du vidaus tvarkos taisyklių pažeidimai, jie įvykdyti ne pusiaukelės namų teritorijoje, o nuteistųjų išvykų metu.

„Abiem pritaikytos nuobaudos, pilna atsakomybė“, – sakė LKT vadovas.

Policija augančio nusikalstamumo su įstaiga nesieja

Kauno rajono policijos komisariato laikinosios viršininkės Monikos Puškovienės pateiktais duomenimis, Domeikavos ir Šakių kaimuose pernai fiksuotos devynios vagystės, šiemet – 19 vagysčių, iš kurių 18 įvykdytos parduotuvėse.

„Įtariamieji nustatyti, jie yra iš kitų miestų ir nė vienas įtariamasis nėra pusiaukelės namų gyventojas“, – pristatyme sakė pareigūnė.

Pasak Kauno kalėjimo Resocializacijos skyriaus viršininko Almanto Atkočaičio, šiuo metu Domeikavos pusiaukelės namuose bausmę atlieka devyni nuteistieji, vienas dar ruošiasi persikelti.

Visi nuteistieji dirba, po darbo turi užsiėmimus su nevyriausybinėmis organizacijomis.

A. Atkočaitis pažymėjo, kad Domeikavos pusiaukelės namuose bausmę atliekantys nuteistieji toliau bus stebimi elektroninėmis priemonėmis – apykojėmis.

„Nenusikalsta, bet pritraukia nusikaltimus“

Į susitikimą atvykusi Kumpių-Šakių kaimų seniūnaitė Rima Stabrauskienė tvirtino, kad tokios įstaigos veikimas sudaro sąlygas augti nusikalstamumui. Ji savo poziciją teigė grindžianti moksliniai tyrimais apie Vankuverio pusiaukelės namus Kanadoje.

„Mūsų nuomone, šitie namai turėtų būti steigiami prie kalėjimų. (...) Patys jie (pusiaukelės namų gyventojai – BNS) nenusikalsta, bet pritraukia nusikaltimus aplinkui“, – teigė R. Stabrauskienė.

„Bendruomenė manytų, kad reikia dar palaukti ir pažiūrėti, koks bus nusikaltimų lygis, ir nedidinti nuteistųjų skaičiaus“, – pažymėjo ji.

R. Stabrauskienė išaugusį nusikalstamų veikų skaičių siejo būtent su pusiaukelės namų veikla, LKT – su nauja parduotuve, kuri Domeikavoje atidaryta tuo pačiu metu kaip ir nuteistųjų resocializacijos įstaiga.

Veikia trys nevyriausybinės organizacijos

Kaip pristatyme nurodė LKT atstovai, kovą pasirašytos bendradarbiavimo sutartys su Kauno arkivyskupijos „Caritu“, nevyriausybine organizacija „Prirašytos rankos“ ir Raudonuoju Kryžiumi.

Šioms organizacijoms skirtos patalpos pusiaukelės namuose. Jos Domeikavoje vykdo nuteistųjų socialinės integracijos, užimtumo programas. Savo ruožtu, nuteistieji padeda bendruomenėms ir nevyriausybinėms organizacijoms: kaip nurodė A. Atkočaitis, pagamino apie 250 inkilų.

„Caritas“ turėjo reguliarius pokalbius su nuteistaisiais kartą per savaitę, „Prirašytos rankos“ pirmą užsiėmimą pusiaukelės namuose surengė trečiadienį, Raudonasis Kryžius ketina organizuoti civilinės saugos ir pirmosios pagalbos mokymus, į kuriuos žada kviesti visuomenę.

Pusiaukelės namai Domeikavoje veiklą pradėjo praėjusių metų gruodžio viduryje.

Prieš juos atidarant tam pasipriešino vietos gyventojai, reikalavę nuteistųjų resocializaciją vykdančią įstaigą iškelti kur nors kitur. Dėl to surengta ne viena protesto akcija, vyko susitikimai su teisingumo ministre, LKT vadovais.

Pusiaukelės namų tinklas Lietuvoje plėtojamas įgyvendinant Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamą projektą.

Šiuo metu Lietuvoje veikia aštuoni pusiaukelės namai: Vilniaus, Marijampolės, Pravieniškių, Šiaulių, Tauragės, Alytaus, Panevėžio, Kauno, juose iš viso gyvena 160 nuteistųjų. Kauno kalėjimo pusiaukelės namuose Domeikavoje nuteistųjų skaičius yra mažiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius