Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 26

NVSC atsakas dėl Seimo narių saviizoliacijos: jokių politinių motyvų nebuvo

Po to, kai viešojoje erdvėje pasirodė informacija, esą tam tikrų Seimo narių saviizoliacija buvo paremta politiniais ar kitais motyvais, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) išplatino pranešimą, kuriame sakoma, kad „NVSC niekada nedalyvavo ir nedalyvaus jokiose politinėse kovose“. O centro darbas – užtikrinti infekcijos prevenciją ir stabdyti jos plitimą.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

NVSC šiuo visai šaliai ir visam pasauliui sudėtingu metu vykdo patikėtas funkcijas – užtikrinti infekcijos prevenciją ir stabdyti jos plitimą. Tai reiškia, kad NVSC niekada nedalyvavo ir nedalyvaus jokiose politinėse kovose, o visus sprendimus dėl infekcijų kontrolės priemonių, kaip ir iki šiol, taip ir toliau priima savo kompetencijos ribose ir vadovaudamasis nustatytais tikslais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Todėl viešojoje erdvėje aptarinėjamas situacijos dėl Seimo narių izoliacijos vertinimas yra visiškai klaidingas. Jokių politinių ar panašių minimų motyvų nebuvo ir negalėjo būti. Situacija susiklostė dėl savalaikio informacijos nesusiderinimo tarp NVSC ir Seimo kanceliarijos atsakingų asmenų.

NVSC prašo nesinaudoti įstaiga, netraukti jos specialistų, kurių motyvacija dėl kasdienio darbo krūvio, patiriamo streso, visuomenės spaudimo yra svariai sumažėjusi, į politiką. Situacija ir taip yra pakankamai įtempta visiems, tad dabar reikalingas visų susitelkimas, „prabangos“ vadovautis emocijomis šiuo metu tiesiog neturime, antraip – krizė, kurioje esame, taps dar gilesnė ir mūsų įstaigos darbas tokiomis sąlygomis taps tiesiog neįmanomas.

„Suprantame, kad šis laikas politikoje ypatingai svarbus, tačiau atkreipiame dėmesį, kad mums patikėta funkcija visomis išgalėmis stabdyti infekcijos plitimą, atliekant savalaikę epidemiologinę diagnostiką ir židinių ištyrimą, kontaktų nustatymą bei jų izoliavimą. Tai ir darome, visiškai nevertindami politinių aplinkybių, bet vadovaudamiesi mūsų institucijai keliamais tikslais ir uždaviniais“, – sako NVSC direktorius Robertas Petraitis.

NVSC kritikos sulaukė antradienį, kai centras ir kanceliarija pateikė klaidingą informaciją, kad parlamentarams Gabrieliui Landsbergiui, Aušrinei Armonaitei ir Tomui Vytautui Raskevičiui reikėtų izoliuotis dėl kontakto su užsikrėtusiais COVID-19. Politikai piktinosi nesusipratimu.

Valdantieji suabejojo NVSC darbu antradienį, kai Seimas balsavo, ar pritarti Ingridos Šimonytės skyrimui ministre pirmininke. Tuo metu valdantiesiems kilo abejonės, ar NVSC nurodymai privalomai izoliuotis 17 Seimo narių, iš kurių trys sirgo koronavirusu, o 14 turėjo kontaktą su užsikrėtusiais, neturėjo politinių motyvų.

Į tai reaguodamas laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragino nepiktnaudžiauti valdžia ir nekritikuoti epidemiologų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

NVSC informuoja, kad COVID-19 liga, šiuo metu turimais duomenimis, patvirtinta 5-iems parlamentarams, izoliacijoje – 11 Seimo narių.

Daugėjant koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų šalyje, Lietuva, kaip ir kitos šalys, susiduria su pačiais įvairiausiais iššūkiais. Vienas didžiausių – laiku įvertinti sąlytį turėjusių asmenų riziką ir tuos, kurie turėjo rizikingą kontaktą, izoliuoti.

Sprendimai, kurie leis užtikrinti, kad informaciją NVSC užsikrėtusieji galėtų pateikti operatyviau, kartu operatyviau būtų informuojami užsikrėtusiųjų nurodyti sąlytį turėję asmenys, sprendžiami klausimai dėl nedarbingumo ir pan., diegiami šiuo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas