Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 02

Oficialių atostogų Seimo nariai neturi, bet pailsės: vieni keliaus po Lietuvą, kiti dirbs sodo darbus

Antradienį pasibaigus pavasario sesijai, Seimo nariai išeina atostogauti. Kai kuriems jų COVID-19 pandemija nemenkai sujaukė kelionių planus, kiti sako ir taip planavę laiką leisti Lietuvoje, vykti į sodybas ir dirbti lauko darbus. Tačiau visi kaip sutarę teigia, kad laiko atsipalaiduoti nebus, nes reikia ruoštis rinkimams.
Seime svarstomas įstatymas dėl Lukiškių aikštės
Seime svarstomas įstatymas dėl Lukiškių aikštės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sodas, daržas, renginiai ir kelionės po Lietuvą – tokius vasaros planus vardija Lietuvos parlamentarai. Kai kurie jų žada apsilankyti ir kaimyninėse šalyse, bet pirmiausia sako važiuosiantys į kaimus ir sodybas dirbti sodo darbų.

„Darbuosiuos, meistrausiu, – sako konservatorius Kęstutis Masiulis. – Tikrai esu labiau namisėda, besidarbuojantis prie savo namų. Pastatėm namą, tai esu susiplanavęs daugybę darbų.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis

Politikas sako ilgai atostogauti nemėgstantis, nes po kelių dienų ima jausti kaltę dėl neatliktų darbų.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas atėjus vasarai keliauja į mišką, rūpinasi derliumi žiemai.

„Prasideda vaistažolių rinkimas, po to – miško aviečių rinkimas, po to grybai. <...> Tai vienas mano hobių – pasivaikščiojimas gamtoje su nauda, paskui prikrauni pilną šaldiklį ir užtenka iki Kalėdų intensyviai valgant“, – sako jis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Parlamentarai vasarą nori ištrūkti iš miesto, nes tik taip sako galintys pailsėti.

„Aš kai žemę supurenu, suleidžiu rankas, atsigaunu, gaunu energijos, man tai yra artima, gėlės, daržovės, viskas, kas aplinkui žalia ir gryna, tai yra pats gražiausias Dievo kūrinys“, – pasakoja „valstietė“ Levutė Staniuvienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Levutė Staniuvienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Levutė Staniuvienė

Dėl viruso teko koreguoti planus

Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas planavo atostogauti Prancūzijoje, ten dalyvauti orientavimosi varžybose, tačiau renginys dėl pandemijos buvo atšauktas. Todėl planus teks keisti ir apsiriboti kaimyninėmis šalimis, Lenkija arba Latvija.

„Jeigu tik bus galimybė, šitos šalys pasiekiamos automobiliu, nereikia kažkokio papildomo viešojo transporto, lėktuvų, pusę dienos važiuoji, per pusę dienos grįžti“, – sako jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Planus teko keisti ir K.Masiuliui, kuris sako kasmet su žmona spontaniškai išvykdavęs trumpam pailsėti į užsienį. Tačiau jis per daug nesielvartauja, sako – bus proga pažinti labiau Lietuvą. Žada aplankyti Ignalinos kraštą, Molėtus. Tik tikina jokiu būdu nevažiuosiantis į pajūrį, kur neatsigina praeivių akių ir triukšmo.

„Palangoje ar dar kažkur daug tos rusiškos kultūros, triukšmo, gatvė šurmuliuoja, gal jaunimui tinka, bet man svetima“, – sako politikas.

E.Gentvilo ir L.Staniuvienės planai dėl Covid-19 pandemijos labai nenukentėjo, jie džiaugiasi leisdami laiką Lietuvoje, keliaudami į pažintinius takus.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Artėjant rinkimams, nėra kada atostogauti

Tačiau kalbinti politikai vieningai pasakoja į savo atostogų dienotvarkę įrašę ne tik poilsį, bet ir įvairiausius rinkiminius darbus.

A.Sysas tikina, kad dabar yra geriausias metas kompensuoti prarastą laiką su rinkėjais, kai negalima buvo su jais susitikti. „Vis tiek rinkimų metas, politikams reikia daugiau susitikimų, daugiau bendravimo. Pagrindinis laikas bus skirtas šiems dalykams“, – sako jis.

Jam pritaria ir E.Gentvilas, sakydamas, kad kelionės ir darbas sodyboje bus laisvalaikiu, o „daugiausiai – koncentracija į rinkimus“.

L.Staniuvienė patikina, kad savo laisvą laiką Lietuvoje derins su savivaldybės posėdžiais, kaip iki šiol – domėsis politika.

Pasibaigus vasarai, rugsėjo 10-ąją, šios kadencijos Seimas rinksis į paskutinę savo sesiją.

Seimo narių atostogos nėra reglamentuotos. Nors žadėta šią kadenciją įstatymu reglamentuoti Seimo narių teises, pareigas ir veiklos garantijas, politikai mano, kad per likusius šio parlamento darbo mėnesius to padaryti nebepavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas