Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 17 /17:48

Opozicija – nevieninga: keturi liberalai stojo mūru už biudžetą

85 tautos atstovams balsavus „už“, 48 – „prieš“ ir 3 susilaikius, antradienį Seimas patvirtino kitų metų biudžetą. Opoziciniai konservatoriai ir socialdemokratai sutartinai balsavo „prieš“, o liberalams šios vienybės išsaugoti nepavyko. Kaip ir praėjusiais metais, keli jų stojo į valdančiųjų pusę.
Ričardas Juška, Jonas Liesys, Jonas Varkalys ir Juozas Baublys
Ričardas Juška, Jonas Liesys, Jonas Varkalys ir Juozas Baublys / 15min montažas

Praėjusiais metais už biudžetą nubalsavo liberalai Jonas Varkalys, Juozas Baublys ir Ričardas Juška. Šįmet prie šios kompanijos prisijungė ir Seimo vicepirmininkas Jonas Liesys.

„Sutirpsta“ dėl biudžeto

Šie Seimo nariai, anot buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eugenijus Gentvilo, pasipriešino partijos valdybai.

„Labai aiškus partijos valdybos sprendimas – rekomenduoti Seimo nariams nepalaikyti šito biudžeto. Bet Seimo nario mandatas yra laisvas ir jie nepasinaudojo [rekomendacija]“, – teigė jis, pajuokaudamas, kad dalis jo kolegų frakcijoje prie biudžeto prisirišę „dvasiškai“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Normalūs vaikiai kitais klausimais. Bet dėl biudžeto jie sutirpsta, susilydo kaip kokia gražuolė prieš seną, patyrusį lovelasą“, – su šypsena kalbėjo E.Gentvilas.

Pernai, kai trys liberalai stojo daugumos pusėn, E.Gentvilas teigė frakcijoje vedęs pokalbį „apie politikos santykių pradmenis, pozicija-opozicija“. Tai pamoka nepasiteisino?

„Aš prastas pedagogas“, – atsakė jis.

TAIP PAT SKAITYKITE: 2020-ųjų biudžetas: ko reikia, kad jį paremtų ir opozicija?

Mano, kad biudžetas – socialiai orientuotas

Palaikymą biudžetui išreiškęs, vienmandatėje apygardoje į Seimą išrinktas liberalas J.Varkalys teigė balsuodamas atstovavęs savo apygardos rinkėjams ir svarstęs, kad gyventi pagal vieną dvyliktąją būtų bėda.

„Jeigu nebūtumėm patvirtinę biudžeto, kas žino, kaip čia tie balsavimai vyktų. Viena dvyliktoji – kaip tada būtų gyventi? Europiniai projektai sustoja, sustoja iki liepos 1 dienos, ir ką tada daryti iš ko žmonėms gyventi?“ – kėlė klausimą jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Seimo plenarinio posėdžio pradžia
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Seimo plenarinio posėdžio pradžia

Politikas aiškino, kad priimtas biudžetas – socialiai orientuotas.

„Aš dirbu Socialinių reikalų komitete. Man labai svarbu socialiniai reikalai ir reikmės, kokios yra. Aš mačiau ir padidintus vaiko pinigus, pensijas padidintas, daugelį kitų išmokų ir supratau, kad tai – socialiai orientuotas biudžetas ir tai mane tenkina“, – dėstė J.Varkalys.

Klausiamas, ar valdantieji prašė palaikymo, jis atsakė: „Nežinau. Visada šneka visi, kaip balsuos, kaip palaikys, bet aš kiekvienu klausimu turiu savo nuomonę ir už kai kuriuos dalykus aš nebalsavau, kur, pavyzdžiui, mačiau, kad nėra reikalo.“

Liberalai, anot J.Varkalio, už kitokią poziciją nemuš.

Jeigu kas nors mato kokį nors kitą kampą, tikrai mušti nemuš.

„Frakcijoje buvo sutarta, kad daugmaž turim savo nuomonę apie biudžetą ir frakcijos bendras sprendimas buvo, kad balsuoti prieš biudžetą, bet jeigu bus kitaip, jeigu kas nors mato kokį nors kitą kampą, tikrai mušti nemuš“, – aiškino jis.

Nenorėjo gyventi pagal vieną dvyliktąją

J.Liesys taip pat aiškino balsavęs „už“ tam, kad netektų gyventi pagal vieną dvyliktąją.

„Jūs pagalvokit, jeigu nebūtų biudžetas priimtas, kas tada? – klausė jis. – Ką reiškia viena dvyliktoji? Piniginė išraiška? Galit paskaičiuoti, kiek tai kainuotų. Tame ir problema.“

Pabrėžus, kad be jo balso biudžetas vis tiek būtų priimtas, J.Liesys paprieštaravo: „O aš galvojau, be mano [balso] tikrai būtų prapuolęs.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Liesys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Liesys

„Mes galvojam apie Lietuvą. Taigi sustos viskas: ir gamyba, ir europiniai pinigai, sustos kofinansavimas, negalima bus vykdyti jokių projektų. Čia katastrofa tada būtų šaliai. O tada manęs klaustų žurnalistai, kodėl tu nebalsavai“, – aiškino politikas.

Teiraujantis, ar partija nepyks, jog balsuodamas neatsižvelgė į jos rekomendaciją, J.Liesys tikino, kad „partija irgi mąsto apie Lietuvą, ne vien tik apie politinius reikalus“.

Įtiko Savivaldybių asociacijai – įtiko R.Juškai

Liberalas R.Juška aiškino, kad biudžetas – geras, nes atitiko savivaldybių lūkesčius.

„[Geras] visom prasmėmis. Dirbu Valstybės ir savivaldybių komitete ir turbūt pirmą kartą, kai Savivaldybių asociacija nepareiškė pretenzijų ir praktiškai beveik visi jų pageidavimai buvo patenkinti, labai teigiamai atsiliepė. Kadangi aš pats esu savivaldybininkas, tai man – pagrindas“, – 15min dėstė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ričardas Juška
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ričardas Juška

Pažymėjus, kad liberalų valdyba rekomendavo balsuoti „prieš“ biudžetą, parlamentaras atkirto: „Ką reiškia žodis rekomendavo? [...] Turiu laisvą mandatą ir elgiuosi taip, kaip man atrodo ir kaip suprantu.“

Balsavo už stabilumą

Už biudžetą pasisakęs vienmandatėje apygardoje rinktas J.Baublys tikino taip atsižvelgęs į rinkėjų nuomonę.

„Apygardoje visada žmonės prašo stabilumo. Tikrai jeigu tektų gyventi su viena dvyliktąja, kas grėsė, būtų nekilę nei atlyginimai, nei pensijos, nei vaikų išmokos. Tai – ne pats geriausias biudžetas, ir taršos mokestis yra įvedamas ir kiti dalykai, tačiau dėl stabilumo, dėl to, kad žmonės jau žinotų, kas laukia pasitinkant kitus metus, dėl to buvo palaikyta“, – 15min nurodė politikas.

Ar liberalai dėl tokio jo sprendimo nepyks?

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Baublys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Baublys

„Ar pyks? Pažiūrėsim, pamatysim, kaip bus. Esu išrinktas vienmandatėj, įsiklausai į rinkėjų nuomonę, nemanau, kad tai partijai sukeltų kokį nors pyktį“, – pasvarstė J.Baublys.

Beje, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis prognozavo, kad biudžetą palaikys 80–84 Seimo nariai, premjeras Saulius Skvernelis spėjo, kad – 80–82 parlamentarai. Panašu, realybė pranoko jų lūkesčius.

Kaip Seimui priimant kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetą balsavo kiekvienas parlamentaras, galite patikrinti čia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paskutinės minutės mokesčiais apkaišiotas biudžetas – priimtas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas