Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 27

Liberalas Petras Auštrevičius ir konservatorius Stasys Šedbaras: Vyriausybė negali nusispjauti į Seimo komitetą, nepritarusį ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane atšaukimui

Ar bus atleisti ambasadoriai Vengrijoje ir Azerbaidžane po to, kai Seimo užsienio reikalų komitetas priėmė sprendimą, įpareigojantį juos palikti savo vietose? Seimo opozicijos atstovai teigia, kad Vyriausybė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė negali nekreipti dėmesio į Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nuomonę, kad nereikia atleisti ambasadorių Azerbaidžane ir Vengrijoje Artūro Žurausko bei Renato Juškos.
Renatas Juška ir Arūnas Žurauskas
Renatas Juška ir Arūnas Žurauskas / 15min.lt nuotr.

Pirmadienį Seimo URK nepritarė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus siūlymui po slapta įrašyto ir paviešinto pokalbio atšaukti iš pareigų du Lietuvos ambasadorius.

Pagal įstatymą, diplomatas iš tarnybos atšaukiamas prezidento, gavusio Vyriausybės teikimą. Tačiau šį klausimą  prieš tai apsvarsto parlamento URK. Pagal Seimo statutą, komitetų sprendimai valstybės institucijoms yra rekomendaciniai.

Tai buvo išbandymas Lietuvai, ir jeigu mes taip reaguojame, tokių išbandymų gali atsirasti ir daugiau, - sakė S.Šedbaras.

Seimo URK narys, Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis Petras Auštrevičius 15min.lt teigė, kad jeigu kitos valdžios institucijos nereaguos į komiteto sprendimą, kuris buvo priimtas po labai ilgų diskusijų, tai bus klaida.

„Taip bus be reikalo sukurtas precedentas, ardantis prieš tai nusistovėjusią praktiką, kuomet užsienio politika buvo kuriama konsensuso pagrindu. Koalicija, kuri imasi griauti tokį principą, turi prisiimti ir atsakomybę“, – įsitikinęs parlamentaras.

Vienas iš pavyzdžių – diplomato Antano Valionio atvejis. 2006 metais URK nepritarė Užsienio ministerijos teikimui skirti A.Valionį ambasadoriumi Argentinoje, ir po to visos procedūros buvo sustabdytos – A.Valionis ambasadoriumi netapo.

„Jei nebūtų atsižvelgta į URK nuomonę, tai būtų pažeidimas. Juk kam esame sukūrę Teisėjų tarybą, kuri rekomenduoja skirti teisėjus. Kam mes turime institucijas, į kurias numojame ranka, kai susidaro tam tikros aplinkybės? Aš manau, kad tai yra neteisinga“, – pabrėžė P.Auštrevičius.

Liberalas pridūrė, kad L.Linkevičiaus ir premjero Algirdo Butkevičiaus užsispyrimas atsikratyti ambasadorių jam kelia nuostabą.

„Kodėl visa kaltė šioje istorijoje verčiama ambasadoriams? Mano manymu, pasirinkti ne tie taikiniai. Iš mūsų pavogė informaciją, tie žmonės taip pat yra nukentėję, o mes užsimojome prieš juos. Na, atleiskite, ne tą mušame ir ne už tai mušame. Užuot išsiaiškinę, iš kur atsirado įrašai, mes juos traktuojame kaip teisėtus, autentiškus. Man gaila valstybės, kuri šantažuojama, sukuriama situacija ir mes priversti toje tariamoje realybėje gyventi. Man gėda matyti tokius procesus Lietuvoje“, – piktinosi jis.

URK nuomonę anksčiau gerbdavo

Panašiai kalbėjo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas, konservatorius Stasys Šedbaras. Jis 15min.lt teigė neprisimenantis atvejo, kuomet valdžios institucijos būtų ignoravusios URK nuomonę.

„Yra susiformavusi paprotinė norma, pagal kurią URK nuomonė yra labai gerbiama. Todėl vadovai į ją turėtų atsižvelgti, net jei tai ir nėra privaloma. URK nariai – parlamentarai, kurie dalyvauja užsienio politikos formavime“, – pabrėžė politikas.

S.Šedbaras sakė, kad paskelbtuose ambasadorių asmeniniuose pokalbiuose nebuvo nieko skandalingo arba ko nors, kas pakenktų Lietuvos interesams.

„Pajuokavimai. Pilna tokių pajuokavimų. Ambasadoriai važinėja, mato, kas ten gumą kramtė, kartais ir pajuokauja. Galbūt jautresnis dalykas buvo dėl Armėnijos, tačiau manau, kad mes per jautriai sureagavome. Tai buvo išbandymas Lietuvai, ir jeigu mes taip reaguojame, tokių išbandymų gali atsirasti ir daugiau, tie, kas tai suorganizavo, atidžiai stebi, kaip mes reaguojame“, – sakė jis.

Pirmadienį užsienio reikalų ministras L.Linkevičius pareiškė, kad neatsižvelgs į Seimo komiteto nuomonę ir ambasadorių klausimą teiks Vyriausybei.

URK pirmininkas, socialdemokratas Benediktas Juodka pabrėžė, kad įstatymai numato teisę ministrui pačiam nuspręsti, kaip elgtis.

Premjeras A.Butkevičius antradienį pareiškė, kad jį stebina kilusi diskusija dėl ambasadorių. „Lyg mes jau nebeturėtume padorių diplomatų“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau Vyriausybės vadovas teigė nepasitikintis Artūru Žurausku bei Renatu Juška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas