Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 21 /10:32

Opozicijos ir valdančiųjų kivirče – paliaubos: grįžo dirbti kartu

„Tašką gali padėti opozicija, grįžusi į Seimo salę“, – apie valdančiųjų ir opozicijos konfliktą pirmadienį kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Po to, kai antradienį opozicijos siūlymai dėl infliacijos pasekmių mažinimo buvo įtraukti į Seimo posėdžio darbotvarkę, opozicionieriai su bruzdesiu grįžo dirbti į plenarinių posėdžių salę ir joje žada likti visą dieną.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Antradienį su žurnalistais kalbėjusi Seimo pirmininkė teigė, jog beveik dvi savaites besitęsęs opozicijos boikotas padarė žalos Seimo įvaizdžiui, susikaupė neapsvarstytų projektų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Blokuojami komitetai negalėjo priimti sprendimų, tai reiškia, kad šiek tiek vėluojam su kai kuriais projektais <...>. Bet tai, kas buvo praleista, manau, pasivysime“, – komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Opozicija siūlė ir reikalavo

Opozicijos ir valdančiųjų konfliktas Seime užsiplieskė po to, kai opozicionieriams nepavyko atstatydinti žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko ir kai valdantieji jai atstovaujančius Seimo vicepirmininkus išbraukė iš pirmininkaujančiųjų Seimo posėdžiams grafiko.

67 parlamentarus jungianti opozicija boikotavo Seimo posėdžius, komitetus, komisijas bei kitą darbą parlamente ir Kovo 11-osios Akto salėje Seime posėdžiavo alternatyviai.

Opozicijos boikotas tęsėsi beveik dvi savaites.

Reikalavimus ir siūlymus valdantiesiems teikę opozicionieriai grasino, kad į juos neatsižvelgus, Seimo posėdžius jie gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Opozicija reikalavo besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti „tik būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui“.

Tai yra: mažinti PVM maistui, akcizus kurui, didinti vaiko pinigus, sulyginti NPD ir MMA, didinti viešajam sektoriui taikomą bazinį dydį, priimti spendimą nepasiturintiems Lietuvos gyventojams skirti vienkartines 100 eurų išmokas, priimti prezidento pateiktus teisės aktus, įgalinančius palankesnį vietos savivaldos finansavimą.

Taip pat – ragino valdančiuosius spręsti žemės ūkio ministro K.Navicko atstatydinimo klausimą, o Seimo pirmininkę – pasitikrinti pasitikėjimą, sudaryti pozicijos ir opozicijos dialogo grupę.

Prašė opozicijos projektais pradėti posėdį

Anaiptol ne visi opozicijos reikalavimai buvo įgyvendinti. Visgi Seime buvo įkurta dialogo grupė, ji ir toliau tęs darbą.

Opozicionieriams taip pat pavyko išsireikalauti, kad jų siūlomi projektai dėl infliacijos pasekmių mažinimo gyventojams būtų įtraukti į Seimo darbotvarkę: siūloma taikyti naujas pridėtinės vertės mokesčio lengvatas, neapmokestinamąjį pajamų dydį prilyginti minimaliai mėnesio algai, atidėti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo terminą, sumažinti akcizą degalams.

Antradienį Seime numatytas šių projektų pateikimas, valdantieji nežada, kad juos palaikys.

Dar posėdžio pradžioje atstovas iš opozicijos „valstietis“ Aurelijus Veryga frakcijos vardu paprašė rytinį posėdį pradėti būtent nuo opozicijos parengto antiinflliacinio paketo, tačiau Seimas balsų dauguma tam nepritarė.

„Valstietis“ Dainius Gaižauskas pasipiktino tokiais veiksmais.

Opozicijos ir pozicijos susitaikymas išties yra butaforinis.

„Tas opozicijos ir pozicijos susitaikymas išties yra butaforinis, tai šiandien parodė darbotvarkės tvirtinimas“, – žurnalistams komentavo jis.

O tai, kad valdantieji nesiruošia palaikyti opozicijos parengtų projektų, pasak D.Gaižausko, yra signalas, kad „jokio sutarimo, jokio bendro darbo valdantieji tikrai nenori“.

Opozicijos siūlymai bus svarstomi apie 11 valandą.

S.Skvernelis: tikiuosi, pakeitėm požiūrį į opoziciją

Ar iš ginčo su kur kas mažiau pasiekimų išėjusi opozicija jaučiasi laimėjusi?

Šitoje situacijoje kažkoks laimėjimas, matyt, nė vienai, nė kitai pusei negalėjo būti.

„Šitoje situacijoje kažkoks laimėjimas, matyt, nė vienai, nė kitai pusei negalėjo būti. Tai yra tarpinis, kompromisinis variantas, kuris šiomis dienomis tenkina tiek valdančiuosius, tiek opoziciją“, – teigė Seimo vicepirmininkas atstovas iš opozicijos „darbietis“ Andrius Mazuronis.

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis reiškė viltį, kad šis konfliktas padėjo pakeisti valdančiųjų požiūrį į opoziciją.

„Tikiuosi, kad pakeitėm požiūrį į opoziciją. Antra, yra socialiniai – ekonominiai klausimai, kas susiję su infliacija, su kainų pasiutpolke, su kompensavimo mechanizmais, jie tapo prioritetiniais ir dabar svarstomi“, – dėstė jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Finansų ministerijos vertinimu, opozicijos siūlomas antiinfliacinių priemonių paketas biudžetui kainuotų mažiausiai 1,2 mlrd. eurų ir dar pakurstytų infliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas