Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 09

Po viceministrės karjeros posūkio – opozicijos kirčiai A.Dulkiui dėl skaidrumo

„Įdomus toks posūkis“, „Atrodo labai keistai“, „Keisti tokie sprendimai“ – taip opozicijos atstovai pasitiko žinią apie naujas buvusios sveikatos viceministrės Aušros Bilotienės Motiejūnienės pareigas. Ji ką tik laimėjo konkursą vadovauti Vilniaus miesto klinikinei ligoninei. Opozicija kelia klausimus dėl galimos įtakos konkursui ir skaidrumo.
Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga
Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga / BNS nuotr.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga atkreipia dėmesį, kad A.Bilotienė Motiejūnienė užims vadovaujančias pareigas sistemoje, kur pati buvo vadovė.

„Aš nekvestionuoju kaip nors jos kompetencijų – ji buvusi Santaros klinikose pavaduotoja ir viceministre, tai su kompetencijomis čia viskas turbūt gerai, bet toks įdomus niuansas, kad ji praktiškai tiesiai iš viceministrės nukeliavo į vadovus sistemoje, kurioje pati buvo vadovė“, – 15min sakė vienas „valstiečių“ lyderių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak parlamentaro, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tik imituoja skaidrumą.

„Nereikia nei atšalimų, nei pailsėjimų. Ministras labai skambiai pakalbėjo apie skaidrumą ir principingumą, ir ką? Kuo visa tai pasibaigė? Buvo štilis dvi savaites ir vat žinutė, kad ji pasirinkta būti vadove, tai man kyla klausimas, ar mes visiems taikome tą patį standartą, nes buvo ne vienas žmogus, kuriam skambiai liepta atvėst“, – svarstė A.Veryga.

Kyla klausimų dėl įtakos konkursui

Tuo metu Agnė Širinskienė 15min sakė, kad A.Bilotienės Motiejūnienės atvejis kelia klausimų, ar nebuvo įtakos pačiam ligoninės vadovo konkursui.

„Man tai atrodo labai keistai. Kyla klausimų, ar ji, dar būdama viceministre, vis tiek jau planavo dalyvauti, buvo rašomos konkurso sąlygos, tai kyla klausimas, ar ji neturėjo įtakos pačiam konkursui ir tos įtakos negalėjo daryti? Juolab kad ji sveikatos priežiūros sritį, kiek žinau, susijusią su ligoninėmis ir ligoninių reforma, šiek tiek kuravo“, – tvirtino Regionų frakcijos atstovė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

„Dviprasmiškai atrodo, kai ministro komandos nariai be jokio atšalimo staiga ima ir pradeda dalyvauti konkursuose tų įstaigų, kurias jie, iš esmės, kuruoja. Čia ne ką geriau atrodo už viceministro Norkūno akcijas“, – pridūrė ji.

Pasak parlamentarės, viceministrė savo pareigas galėjo palikti anksčiau ir tik tuomet ieškotis naujo darbo.

„Jeigu viceministrė planavo dalyvauti darbo paieškose, tai galėjo išeiti iš ministerijos anksčiau ir užsiimti tomis darbo paieškomis, o dabar tas išėjimas buvo suplanuotas prieš pat konkursą“, – teigė A.Širinskienė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad viceministro pareigos turi įtakos sprendimų priėmėjams konkurso metu.

„Keisti tokie sprendimai, kai žmonės su tokiomis aukštomis pareigomis dalyvauja konkursuose. Natūralu turbūt, kad turėjo geresnius šansus laimėti nei kiti konkurentai. Viceministras yra tam tikra pozicija ir į tą poziciją, ko gero, reaguoja ir atrankos komisija vienokia ar kitokia forma“, – svarstė Seimo narys.

„Institucijos turėtų kažką aiškintis“

Pasak parlamentaro A.Verygos, priežiūros institucijos ir Seimo nariai galėtų aiškintis šią situaciją.

„Manau, kad institucijos, kurios prižiūri tokius dalykus, jos turėtų net ir savo iniciatyva pradėti kažką aiškintis“, – teigė „valstietis“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arūnas Dulkys, Antanas Matulas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arūnas Dulkys, Antanas Matulas

Jo teigimu, situacija „juokais“ buvo aptarta Sveikatos komitete Seime, tačiau dabar yra poreikis klausimą aptarti rimtai.

„Komiteto pirmininkas juokais paklausinėjo ministro, tai kur čia dingo viceministrė, tai viskas taip ir baigėsi juokais. Dabar bus štilis iki pavasario sesijos pradžios –vargu, ar rinksis komitetas. Jeigu rinksis, manau, kad logiška būtų tokį klausimą iškelti“, – kalbėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Informavo ministrą ir pasitraukė

Sveikatos apsaugos ministro atstovas spaudai penktadienį BNS teigė, kad A.Bilotienė Motiejūnienė apie planus dalyvauti konkursuose ministrą informavo gruodžio 15 dieną.

„Ministrui ši žinia buvo netikėta ir jis išdėstė principinę poziciją, kad einant viceministrės pareigas neturėtų būti dalyvaujama bet kokiose konkursuose sveikatos sistemoje“, – teigė atstovas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūnas Dulkys
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūnas Dulkys

„Lietuvos ryto“ teigimu, konkursas į Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovus įvyko gruodžio 20 dieną, o kitą dieną pranešta, kad viceministrė traukiasi iš pareigų dėl kitų veiklos planų.

Anot laikraščio, sužinojęs apie A. Bilotienės Motiejūnienės planus, sveikatos apsaugos ministras nurodė viceministrei arba trauktis ir dalyvauti konkurse, arba likti eiti esamas pareigas.

Interesų konflikto nėra?

Pasak T.Bagdono, tiesioginio interesų konflikto dėl naujųjų viceministrės pareigų nėra, nes konkrečiai ligoninės steigėja yra savivaldybė ir ministerija nedalyvauja jos valdyme ar konkursų organizavime.

„Tačiau, be jokios abejonės, politikams ir politinio pasitikėjimo asmenims yra keliami aukštesni reikalavimai, todėl ministras dabar jau buvusios viceministrės atžvilgiu ir laikėsi principinės pozicijos, kad ji negali vienu metu eiti pareigų ir dalyvauti konkursuose sveikatos apsaugos sistemoje bei pareikalavo jos apsisprendimo“, – BNS sakė A.Dulkio atstovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Bagdonas
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Bagdonas

Jo teigimu, buvusios viceministrės atveju vienų metų atšalimo laikotarpis yra taikomas tik įstaigoms, kurios yra pavaldžios ministerijai arba kurių dalininku yra ministerija.

A.Bilotienė Motiejūnienė darbą ministerijoje pradėjo 2021 metų birželį, jos kuruojama sritys buvo visuomenės sveikata, vakcinacija, COVID-19 valdymas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Ji anksčiau dirbo Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose direktore valdymui, Nacionaliniame vėžio institute – direktoriaus patarėja, taip pat yra dirbusi Kazachstano Astanos medicinos universitete klinikinės veiklos vadove ir eksperte, buvo sveikatos apsaugos viceministre ir ankstesnėje, Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje.

A.Bilotienė Motiejūnienė pareigas naujoje darbo vietoje pradės eiti nuo sausio 23 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas