Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 30

„Orlen Lietuva“ darbuotojų priekaištai: gamykla nesaugo savo darbuotojų nuo koronaviruso

„ORLEN Lietuva“ gamykla visiškai nesaugo savo darbuotojų nuo galimo užsikrėtimo COVID-19, teigia šios įmonės darbuotojai, piktindamiesi, kad žadėtų priemonių Mažeikiuose taip ir nesiimta – trūksta kaukių, nėra termovizorių, nors čia prasidėjo remontas su daug pašalinių žmonių. Pati bendrovė aiškina, kad ruoštis viruso prevencijai pradėjo dar gerokai iki įvedant karantiną.
„Orlen Lietuva“
„Orlen Lietuva“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mažeikiuose esančioje naftos perdirbimo bendrovėje dirbantys žmonės tvirtina, kad gamykla jais nesirūpina šiuo metu, kai pasaulyje ir Lietuvoje siaučia pavojingas koronavirusas.

Žadėjo termovizorius

Kaip 15min teigė gamykloje dirbantis Tadas (pavardė redakcijai žinoma), jau prieš gerą savaitę žadėta statyti termovizorius prie kiekvienos patalpos, kurie tikrintų darbuotojų temperatūrą prieš patenkant į gamyklos erdvę. Tačiau termovizorių taip ir neatsirado.

Nedalinamos darbuotojams ir apsauginės kaukės ar kitos apsaugos priemonės. „Kitą savaitę įmonėje pradedamas remontas, kur kontaktų tarp darbuotojų bus dar daugiau, nei įprasta“, – teigė Tadas.

Juk vienas teigiamas atvejis kone paralyžiuotų gamyklos darbą ir tūkstančiai jos darbuotojų susidurtų su milžiniška rizika, – piktinosi Tadas.

Jo manymu, būtina atkreipti dėmesį į šią valstybinės reikšmės įmonę, esą gal taip ji bus priversta saugoti savo darbuotojus.

„Juk vienas teigiamas atvejis kone paralyžiuotų gamyklos darbą ir tūkstančiai jos darbuotojų susidurtų su milžiniška rizika“, – piktinosi Tadas.

Remontui atvyks specialistų iš kitur

Kolegai antrino ir dar vienas šios įmonės darbuotojas Gytis. Anot jo, „ORLEN Lietuva“ savo darbuotojus palieka likimo valiai ir situacija nesikeičia daugėjant atvejų visoje Lietuvoje.

Kaip trečiadienio popietę 15min dar kartą pabrėžė Tadas, niekas nesikeičia, tik žarstomi pažadai.

„Ketvirtadienį dalis gamyklos stabdoma, penktadienį prasideda remontas, kuriam bus pasitelkiami specialistai iš visų Lietuvos kampų, kalbėta ir apie galimybę atvykti užsienio specialistams. O nėra kaukių, akinių, pirštinių, termovizorių, tik dezinfekcinis skystis. Juk patalpose dirba po 20-30 žmonių, visi arti vienas kito“, – kalbėjo Tadas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ORLEN Lietuva naftos perdirbimo gamykla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ORLEN Lietuva naftos perdirbimo gamykla

Tvirtina, kad ruoštis pradėjo iki karantino

AB „ORLEN Lietuva“ savo komentare, kurio teko laukti savaitę, tvirtina, kad intensyviai ruoštis viruso COVID-19 prevencijai ėmėsi dar iki paskelbiant šalyje karantiną.

„Bendrovėje aktyviai dirba Ekstremalių situacijų operacijų centras (ESOC), generalinio direktoriaus įsakymu patvirtinta Trijų lygių reagavimo sistema atsiradus rizikai užsikrėsti šiuo virusu.

ESOC posėdžiuose dalyvauja visų svarbiausių įmonės veiklos sričių vadovai, medicinos, objektų apsaugos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai. Centro posėdžiuose kompleksiškai sprendžiami su šio užkrečiamo viruso prevencija susiję klausimai, darbuotojų pasiūlytos iniciatyvos, ruošiamasi kovo pabaigoje gamykloje prasidėjusiam technologinių įrenginių remontui, numatomos priemonės, siekiant maksimaliai apsaugoti mūsų bendrovės darbuotojus nuo galimo užsikrėtimo virusu COVID-19“, – teigiama bendrovės komentare.

Dezinfekavimo priemonė yra prieinama visiems darbuotojams kontrolės postuose, operatorinėse, sanitarinėse ir dažno praeinamumo patalpose.

Taip pat tvirtinama, kad visos prevencinės priemonės, kurias bendrovė naudoja ar planuoja naudoti, yra bendrovės iniciatyva, siekiant apsaugoti savo darbuotojų sveikatą:

„Bendrovė deda visas pastangas, kad visi padaliniai būtų aprūpinti dezinfekavimo priemonėmis. Ši priemonė yra prieinama visiems darbuotojams kontrolės postuose, operatorinėse, sanitarinėse ir dažno praeinamumo patalpose.

Dezinfekcinio skysčio buteliukai pakabinti ir autobusuose, kuriais bendrovės darbuotojai yra vežami į darbą ir namo. Taip pat užsakyti papildomi autobusai bendrovės darbuotojų vežimui, kad autobusuose būtų laikomasi visų SAM rekomendacijų dėl važiavimo viešuoju transportu karantino metu.“

Jaučia deficitą

Kitomis COVID-19 prevencijai numatytomis asmens apsaugos priemonėmis – vienkartinėmis pirštinėmis, apsauginėmis kaukėmis, pasak bendrovės, darbuotojai aprūpinami kontrolės postuose, operatorinėse.

„Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir pas mus, jaučiamas šių priemonių įsigijimo deficitas. Esame užsakę naują šių priemonių papildymo partiją, laukiame pristatymo. Prioritetine tvarka visomis asmens apsaugos priemonėmis bus aprūpinti darbuotojai, tiesiogiai kontaktuojantys su kitais asmenimis ir dalyvaujantys remonte.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Siuvamos mdicininės kaukės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Siuvamos mdicininės kaukės

Taip pat siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui ESOC priėmė sprendimą dažniau valyti ir dezinfekuoti bendrovės patalpas. Kasdien yra plaunamos ir dezinfekuojamos operatorinės, maksimaliai ribojamas negamybinio personalo patekimas į šias patalpas. Darbuotojams suteiktos priemonės darbo stalų paviršių, IT priemonių, jungiklių ir kitų dažnai liečiamų paviršių dezinfekcijai.

Siekiant išvengti žmonių susibūrimų mažose, uždarose patalpose, laikinai išjungti bendrovėje eksploatuojami liftai, darbuotojai raginami naudotis laiptais.

Taip pat AB „ORLEN Lietuva“ dirbanti viešojo maitinimo įstaiga maistą ruošia tik išsinešimui, o patalpomis, skirtomis pavalgyti (virtuvėlėmis), darbuotojai raginami naudotis po vieną“, – teigiama komentare.

Visiems iš užsienio po atostogų, komandiruočių grįžusiems darbuotojams ar tiems, į kurių namus grįžo šeimos nariai iš užsienio šalių, sudaroma galimybė likti saviizoliacijoje.

„Dalis bendrovės darbuotojų, kurių darbo pobūdis tai leidžia, nuo karantino Lietuvoje paskelbimo pradžios dirba nuotoliniu būdu. Darbuotojai yra aprūpinti IT priemonėmis tinkamam nuotolinio darbo organizavimui. Vertinant tai, kad karantino laikotarpis gali užtrukti, yra suplanuotas ir papildomų nešiojamų kompiuterių įsigijimas.

Dar kovo pirmoje pusėje išbandėme turimus termovizorius, tačiau buvo įsitikinta, kad jie nėra tinkami žmonių temperatūrai matuoti.

„ORLEN Lietuva“ paruošė patalpas asmenų izoliavimuisi pajutus ar pastebėjus galimus viruso simptomus, kol atvyks skubi medicinos pagalba. Vietose, kuriose neįmanoma išvengti kontakto su klientais/rangovų darbuotojais, įrengiamos stiklinės/plastikinės pertvaros su langeliais tik dokumentų perdavimui“, – teigė bendrovės atstovai.

Tiesa, jie pripažįsta – termovizorių gamykloje dar neturi, bet jau užsakė: „Dar kovo pirmoje pusėje išbandėme turimus termovizorius, tačiau buvo įsitikinta, kad jie nėra tinkami žmonių temperatūrai matuoti (ilgas fokusavimo laikas, atėjus iš lauko temperatūros gaunamas iškreiptas vaizdas, gaunama netiksli informacija), todėl buvo užsakyti nauji, kurie mus turėtų pasiekti balandžio pirmąją savaitę.

Termovizorių ir kitų techninių priemonių naudojimas nėra numatytas valstybiniu lygmeniu kaip būtinoji prevencinė priemonė. Šią funkciją šiuo metu atlieka nuotoliniai elektriniai termometrai, kurie tiksliau nei termovizoriai išmatuoja asmens temperatūrą.“

Šiuo metu apsaugos darbuotojai į teritoriją patenkančių asmenų temperatūrą matuoja būtent nuotoliniais elektriniais termometrais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus