Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 22

P.Auštrevičius neatsitraukia: atnaujintas Kaliningrado tranzitas – „nemalonių istorijų su Rusija pradžia“

Europarlamentaras Petras Auštrevičius dėl sankcionuotų rusiškų prekių tranzito geležinkeliais per Lietuvą į Kaliningradą kreipėsi į atsakingą Europos Komisijos padalinį ir sulaukė atsakymo, kad Bendrijos sankcijų politikai Rusijos atžvilgiu tai neprieštarauja. Šią savaitę jis ir kiti tokiu Briuselio sprendimu suabejoję mūsų šalies atstovai turėtų susitikti su atsakingais Europos Sąjungos pareigūnais. Kartu politikas įsitikinęs, kad, nors kai kas manė, jog tranzito atnaujinimas išspręs problemas, tai – visų nemalonių istorijų su Rusija pradžia.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius / Arnoldo Vydmanto ir 15min nuotr.

P.Auštrevičius dėl Kaliningrado tranzito klausimo kreipėsi į Europos Komisijos Finansinio stabilumo, finansinių paslaugų ir kapitalo rinkų sąjungos generalinį direktoratą.

Klausta, kokiu pagrindu leista geležinkeliais per Lietuvą iš „pagrindinės“ Rusijos į Kaliningradą vežti prekes, kurioms taikomos sankcijos.

„Mes neklausėme dėl tų visų bendrų dalykų. Čia yra politinio supratimo ir politikos darymo reikalai. Čia jau tegul aiškina tie, kurie dalyvavo tose derybose ir žino daugiau nei visuomenei pasakyta“, – teigė jis.

Europarlamentaras pasakojo sulaukęs atsakymų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Auštrevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Auštrevičius

„Kaip visada tokie ganėtinai apologetiški. Nieko nesitikime. Bet tai mūsų nestabdo nuo tolesnių žingsnių. Kadangi Europos Komisija pasiūlė organizuoti susitikimą tuo klausimu, tai mes dabar deriname laikus, kad toks susitikimas įvyktų. Žinoma, nuotolinis jis bus“, – sakė jis.

Susitikime, be P.Auštrevičiaus, taip pat turėtų dalyvauti Seimo narys Raimundas Lopata, teisininkai Gintautas Bartkus ir Dainius Žalimas.

Jų nuomone, išaiškinimu dėl Kaliningrado tranzito Europos Komisija peržengė kompetencijos ribas.

„Sukūrė didelę problemą“

Europos Komisijos padalinio atsakymuose, pasak P.Auštrevičiaus, aiškinama, kad geležinkeliai nebuvo įtraukti į sankcionuotų veiklų sąrašą, esą padarytos išimtys leidžia visiškai kontroliuoti tranzitą ir panašiai.

Politikas sakė, kad, Briuselio valdininkų nuomone, sankcionuotų prekių tranzitas į Kaliningradą atitinka Europos Sąjungos sankcijų politiką ir jie nemato dėl to problemų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Palemono stotis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Palemono stotis

„Ta prasme nieko naujo. Žinote, teisininkams visada yra didelė problema paaiškinti politikų sumanymus. Tada jie priversti fantazuoti ir tapti šiek tiek gatvės profesijos atstovais. Mes šitą suprantame, reiškiame jiems užuojautą. Bet tai nereiškia, kad toks atsakymas mums galutinai paaiškino.

Nes aš vieną dalyką noriu pasakyti: pasirodo, viskas apkalbėta, bet nebuvo numatyta pavedimai, mokėjimų išimtys. Tai dabar dar prasideda, dar turi būti išaiškinimas kažkoks. Ar to išaiškinimo užtenka tam išaiškinimui ir panašiai?“ – komentavo Europos Parlamento narys.

P.Auštrevičiaus nuomone, Europos Komisija, atitinkamas jos direktoratas sukūrė didelę problemą ir iš jos išeiti nėra labai paprasta.

Esą tai supranta ir Briuselis.

„Na, o mes vystysime diskusiją toliau“, – tikino jis.

Europos Parlamento nario manymu, Europos Sąjungos sankcionuotų rusiškų prekių tranzito į Kaliningradą klausimas yra tiek apaugęs visokiais dalykais, kad kuo daugiau klausi, tuo daugiau gauni įvairių atsakymų.

Jo manymu, realiai dar ne viską žinome, kas ir kaip buvo.

„Aš negaliu prognozuoti, kokia bus to mūsų susitikimo baigtis ir išvados. Išgirsime“, – kalbėjo politikas.

Sankcionuotų rusiškų prekių tranzitas per Lietuvą į Kaliningradą atnaujintas, numatytos kvotos.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu

Tad ar tikimasi, kad dar kažkaip galima pakeisti situaciją?

P.Auštrevičius aiškino, kad su R.Lopata ir minėtais teisininkais turi svarstymų, jog šis tranzitas yra tiesiog pavojinga vilionė, į kurią patekome.

Anot jo, vos ne kiekvieną dieną atsiranda vis naujų aspektų ir klausimų: kyla problemų dėl apmokėjimo už krovinių pervežimą, Rusija pareiškė, kad nustatytos kvotos neatitinka poreikių.

„Aš jums galiu užduoti klausimą: jūs manote, kad tai yra viskas šitoje istorijoje, ką mes išgirdome iš Rusijos pusės? Aš manau, kad tai tikrai tiktai pradžia. O ta pradžia atsirado dėl to, kad buvome įvilioti į tą vadinamąjį tranzitinį klausimą, istoriją.

Aš manau, kad tokie dalykai negali vykti ir jie prieštarauja mūsų, kaip šalies, interesams. Turėti tokių nuolat erzelį keliančių dalykų tai yra nuolatinis įtampos didinimas. Manė kažkas, kad tranzitas išspręs, aš formuluočiau kitaip: tranzitas tiktai tų visų nemalonių istorijų pradžia“, – teigė europarlamentaras.

Turėti tokių nuolat erzelį keliančių dalykų tai yra nuolatinis įtampos didinimas.

Išnaudojo kai kurias kvotas

Dabar sprendžiamas klausimas dėl atsiskaitymų už Kaliningrado tranzitą – ar jis nepažeis tarptautinių sankcijų, įvestų dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Maskva liepos pabaigoje Užsienio reikalų ministerijai įteikė notą, kurioje nurodoma, kad „Lietuvos geležinkelių“ paslaugomis besinaudojantys operatoriai Rusijoje nuo rugsėjo mėnesio gali nebeturėti galimybių atsiskaityti už pervežimus.

Šiuo metu visi mokėjimai nukreipti per Šiaulių banką, kuris nuo rugsėjo šiuos mokėjimus skelbė ketinantis nutraukti.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis aiškino, kad už tranzitą į Kaliningradą Rusijos ir Baltarusijos įmonės su „Lietuvos geležinkeliais“ galėtų atsiskaityti ir per užsienyje veikiančius bankus.

Išnaudotos ir tam tikrų sankcionuotų prekių, gabenamų į Kaliningradą per Lietuvą, kvotos.

Rugpjūčio pradžioje Kaliningrado srities gubernatorius A.Alichanovas pareiškė, kad šis Rusijos regionas dėl Europos Sąjungos apribojimų nebegali per Lietuvos teritoriją įsivežti naftos, medienos, trąšų ir kai kurių kitų sankcionuotų prekių.

Interpeliacija G.Landsbergiui

Birželio 17 dieną Lietuva sustabdė rusiškų plieno ir kitų juodųjų metalų produktų pervežimą savo teritorija.

Ši žinia pirmiausia nuskambėjo ne iš mūsų šalies institucijų ar atsakingų pareigūnų, o apie tai pranešė Kaliningrado srities gubernatorius Antonas Alichanovas.

Tą patvirtino „Lietuvos geležinkelių“ atstovai, aiškinę, kad taip tiesiog vykdo reikalavimus.

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas tąsyk kalbėjo, kad laukiama Europos Komisijos išaiškinimo dėl Europos sankcijų režimo taikymo Kaliningrado prekiniam tranzitui.

Organizatorių nuotr./Mantas Adomėnas
Organizatorių nuotr./Mantas Adomėnas

Vėliau atsakingi mūsų šalies pareigūnai tvirtino, kad sankcionuotų rusiškų prekių tranzitas sustabdytas sulaukus Europos Komisijos išaiškinimo.

Nuo liepos 10 dienos į Kaliningradą per Lietuvą uždrausta gabenti rusišką cementą, alkoholį ir prabangos prekes.

Dėl karo Ukrainoje Europos Sąjungos sankcionuotų prekių tranzito uždraudimas sukėlė Rusijos isteriją.

Atsižvelgiant į atnaujintas Europos Komisijos gaires dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą, liepos 22 dieną „Lietuvos geležinkeliai“ jį atnaujino.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda, Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda, Gabrielius Landsbergis

Kai kurie opozicijos politikai, tarkime, buvęs premjeras Saulius Skvernelis, svarstė, kad Lietuvos institucijos neteisingai interpretavo Europos Sąjungos ribojimų taikymą.

Užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui dėl šios istorijos Seimo opozicija rengia interpeliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas