Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

P. Gražulio byloje dėl LGBTIQ asmenų niekinimo teismas išklausys baigiamųjų kalbų

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį išklausys baigiamųjų kalbų buvusio Seimo nario Petro Gražulio byloje dėl LGBTIQ asmenų niekinimo, prokuroras turėtų pasiūlyti bausmę.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Teismas praėjusią savaitę padarė pertrauką bylos nagrinėjime, kadangi P. Gražulį išrinkus į Europos Parlamentą (EP), kilo neaiškumų dėl jo teisinės neliečiamybės.

Teisėjų kolegija tuomet įpareigojo prokurorę Jurgitą Jasiūnienę kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl leidimo patraukti P. Gražulį baudžiamojon atsakomybėn.

Kaip BNS informavo Europos Parlamento biuras, EP nariai įgyja pilną imunitetą nuo jų įgaliojimų patvirtinimo liepos 16 dieną. 

Rinkimų kodeksas nenumato imuniteto nuo baudžiamosios atsakomybės kandidatams į EP.

Jeigu teismas nepaskelbs nuosprendžio šioje byloje iki P. Gražuliui įgyjant neliečiamybę, tuomet prokuratūra turės kreiptis į EP, kuris balsų dauguma spręs, ar leisti politiką iš Lietuvos traukti baudžiamojon atsakomybėn.

P. Gražulis kaltinamas, kad 2022 metų gegužės 26 dieną po Seimo plenarinio posėdžio, kuriame svarstytas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, viešai išsakė teiginius, kurie vertintini kaip žmonių grupės niekinimas dėl jų seksualinės orientacijos.

Tą dieną Seimui po pateikimo pritarus Civilinės sąjungos įstatymo projektui, numatančiam tos pačios lyties asmenų partnerystę, P. Gražulis, išėjęs iš plenarinių posėdžių salės, sutiko kelis LGBTIQ bendruomenės atstovus ir juos iškeikė, išvadino išsigimėliais, platinančiais venerines ligas, siūlė gydytis.

Prokurorų teigimu, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad P. Gražulis tai darė veikdamas tiesiogine tyčia, suvokdamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami bei skelbiami žiniasklaidoje.

Nukentėjusiais šiame tyrime pripažinti penki asmenys.

65-erių P. Gražulis pernai per apkaltą pašalintas iš Seimo. Apkalta jam suorganizuota dėl balsavimo už kitą Seimo narį. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) taip pat pernai patvirtino galutinį apkaltinamąjį nuosprendį politiko atžvilgiu vadinamojoje šaldytos produkcijos gamintojos „Judex“ byloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius