Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 10 /20:41

P.Poderskis: NVSC iki šeštadienio neleido tirti visų Antavilių pensionato globotinių, o paskui – liepė

Sekmadienį paaiškėjus, kad atsinaujino koronaviruso židinys Antavilių pensionate, sostinės savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis 15min teigė, jog savivaldybė iki šiol veltui Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prašė leisti tirti ne tik visus darbuotojus, bet ir visus gyventojus. NVSC, anksčiau teigusi, kad reikia tirti tik kontaktą turėjusius pensionato gyventojus, šeštadienį apsigalvojo ir liepė ištirti visus. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė 15min teigė, kad virusas išplito dėl pensionato administracijos kaltės.
Antavilių pensionatas
Antavilių pensionatas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sekmadienį BNS paskelbė, kad šeštadienį koronavirusas patvirtintas devyniems Antavilių pensionato globotiniams, jie išvežti į dvi gydymo įstaigas. NVSC duomenimis, iš viso per savaitgalį šioje įstaigoje patvirtinta 15 naujų atvejų.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius 15min sekmadienį teigė, jog savivaldybė jau anksčiau prašė leisti organizuoti Antavilių globotinių ištyrimą, tačiau ilgai sulaukė neigiamų atsakymų ir paaiškinimo, kad dėl to sprendžia visuomenės sveikatos centras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis

P.Poderskio 15min pateiktais duomenimis, balandžio 12 dieną nustačius židinį siuvykloje „Vilnika“, 17 dieną NVSC Vilniaus departamentas informavo, kad atsižvelgiant į nepalankią epidemiologinę situaciją Nemenčinėje, jis įvertino netoliese esančius objektus, tarp jų – Antavilių pensionatą, buvo apklausti darbuotojai dėl jų ryšių su „Vilnikos“ darbuotojais. Nustatyti 6 riziką turėję Antavilių pensionato darbuotojai. Tuomet NVSC Vilniaus departamentas informavo savivaldybę, jog būtina nedelsiant ištirti Antavilių pensionato darbuotojus.

Administracijos direktoriaus pateiktoje informacijoje nurodoma, kad balandžio 17 dieną Vilniaus miesto savivaldybė informavo visas socialinės globos įstaigas dėl prevencinio ištyrimo.

Informuoju, kad tyrimai organizuojami sąlytį turėjusiems asmenims, kuriuos identifikuoja NVSC.

Anot jo, Antavilių pensionato darbuotojai 20 dieną pradėjo registruotis ir tirti darbuotojus mobiliuosiuose tyrimo punktuose. Po keturių dienų buvo nustatytas pirmasis darbuotojo užsikrėtimo atvejis. 28 dieną buvo patikrinti 146 darbuotojai, gauti 3 teigiami atsakymai.

„Buvo ištirti visi įstaigos darbuotojai, kurie turėjo tiesioginį kontaktą su gyventojais“, – nurodė jis.

Balandžio 29 NVSC prašymu 10 koronavirusu sergančių Antavilių pensionato gyventojų buvo perkelti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę.

R.Poderskis 15min sakė, kad Vilniaus miesto savivaldybė balandžio 30 dieną kreipėsi ne tik į NVSC, bet ir į Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydama leisti ištirti visus Antavilių gyventojus.

Tą pačią dieną į NVSC kreipėsi ir Antavilių pensionato direktoriaus pavaduotoja Birutė Šarakauskienė.

„Maloniai prašau jūsų sprendimo tirti ir visus 261 gyventoją. Taip pat prašau sprendimo tirti darbuotojus pačiame pensionate“, – rašė ji.

NVSC atsisakė tirti visus gyventojus, nes užkrėsti galima imant mėginius

„Informuoju, kad tyrimai organizuojami sąlytį turėjusiems asmenims, kuriuos identifikuoja NVSC. Kitiems globos namų gyventojams laboratorinius tyrimus atlikti rizikinga, reikalingos tikslios indikacijos tą daryti. Dėkojame už operatyvų reagavimą ir gyventojų, kuriems nustatytas teigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas, perkėlimą“, – tokį atsakymą savivaldybės atstovams pateikė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Praėjusį ketvirtadienį, gegužės 7 dieną, Vilniaus miesto savivaldybė iš NVSC gavo laišką, kuriame informuojama apie išaiškintus 90 pensionato gyventojus, turėjusius sąlytį su patvirtintais ligos atvejais. NVSC teigia nurodęs juos ištirti.

Ypač pabrėžtina rizika, susijusi su infekcijos perdavimu, kai ėminiai imami gulintiems ir sunkios būklės gyventojams.

NVSC dar nurodė, kad sprendžiant dėl ištyrimo reikia įvertinti rizikas, taip pat ir tepinėlio paėmimo ypatumus.

„Ypač pabrėžtina rizika, susijusi su infekcijos perdavimu, kai ėminiai imami gulintiems ir sunkios būklės gyventojams. Valdant protrūkį šiose įstaigose prioritetą tikslinga teikti simptominių asmenų ištyrimui, viso personalo ištyrimui, pacientų izoliavimui po vieną, besimptomių sąlytį turėjusių pacientų ištyrimui, – taip tuomet paaiškino NVSC Vilniaus departamentas. – Tiriamų asmenų grupes nustatyti bei dalyvauti vykdant mėginių paėmimą privalo NVSC – tai svarbu dėl saugos užtikrinimo, ypač jei priimamas sprendimas tirti platesnį ratą ar visus įstaigos gyventojus esant atvejui, protrūkiui ar profilaktiškai.“

Apsigalvojo po 2 dienų – nurodė tirti visus

Tačiau jau po poros dienų – šeštadienio, gegužės 9-osios, rašte Vilniaus miesto savivaldybei, kurį pasirašė NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, be daugybės priekaištų Antavilių pensionato administracijai, sostinės savivaldybei įsakmiai nurodyta ne vėliau kaip iki gegužės 11 dienos organizuoti visų pensionato gyventojų ištyrimą.

NVSC šeštadienį Vilniaus miesto savivaldybei pateiktais duomenimis, Antavilių pensionate buvo identifikuoti 217 sąlytį turėję asmenys – 191 gyventojas ir 26 darbuotojai.

Su R.Lingiene 15min sekmadienį susisiekti nepavyko, kai gausime NVSC komentarą, straipsnį papildysime.

A.Verygos patarėja: infekcija išplito dėl netinkamo priemonių naudojimo

Tuo metu sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė 15min atsiųstame komentare teigia, kad situacija Antavilių pensionate yra ypač sudėtinga, o labiausiai liūdina tai, kad žmonės, dirbantys su pažeidžiamiausiais, elgiasi taip neatsakingai.

Anot jos, abejonių nėra, kad viena pagrindinių infekcijos išplitimo priežasčių šiame pensionate – netinkamas personalo apsaugos priemonių naudojimas ir infekcijų kontrolės rekomendacijų nesilaikymas.

„Ir tikrai šis protrūkis kilo ne dėl pensionato gyventojų, kaip pastaruoju metu kalbama ar bandoma tuo įtikinti ir specialistus, ir visuomenę. Juk įstaiga, kaip teigia jos atstovai, karantino metu uždaryta, kaip ir priklauso, lankytojų nepriima. Tad vienintelis infekcijos šaltinis – darbuotojai, nesilaikantys infekcijos kontrolės priemonių. Tai akivaizdu, nes juk tinkamai naudojant asmenines apsaugos priemones ir laikantis saugumo taisyklių, užsikrėtimo rizika ženkliai mažėja. To pavyzdys – infekcinėse ligoninėse dirbantys gydytojai, kurie dirba su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais. Jie juk masiškai neserga, nes tinkamai naudoja apsaugos priemones ir laikosi būtinų saugumo taisyklių“, – teigia ministro patarėja.

Kalbant apie masinį testavimą, pasak L.Bušinskaitės, svarbu suprasti, kad jis yra svarbus, bet jis negelbsti, jei nesilaikoma labai aiškių saugumo taisyklių jį atliekant – čia vienas iš pavyzdžių, kai žala gali būti didesnė nei nauda.

„Remiantis tarptautine praktika, simptomų nejaučiančių, bet sąlytį turėjusių ištyrimas nerekomenduojamas, išskyrus atvejus, kai žmogus turėjo artimą ir rizikingą kontaktą su susirgusiuoju. Šiuo atveju, atsižvelgiant į didelę infekcijos išplitimo riziką įstaigoje, nes nesilaikoma NVSC specialistų nurodymų, nuspręsta tirti visus pensionato gyventojus“, – tikino ji.

L.Bušinskaitės komentare teigiama, kad iš pat pradžių Antavilių pensionato administracijos prašymai tirti visus gyventojus NVSC specialistams kėlė nuostabą – juk jei tinkamai laikomasi infekcijų kontrolės reikalavimų, liga negali išplisti: „Tad buvo kartojami nurodymai, susiję su asmens higiena, apsaugos priemonių naudojimu ir infekcijų kontrole. Kiekvieno pokalbio metu buvo paaiškinama, kad visų gyventojų ištyrimas jokiu būdu negali apsaugoti pensionato nuo infekcijos išplitimo, jei nebus laikomasi asmens higienos, nebus paisoma infekcijų kontrolės reikalavimų ir nebus naudojamos asmens apsaugos priemonės. Atvirkščiai – tai gali sukelti nepagrįstą saugumo jausmą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubienė

Taigi, kalbant apie Antavilius, pasak L.Bušinskaitės, visi sąlytį turėję žmonės, įskaitant ir tuos, kurie neturėjo simptomų, jau ištirti net po du kartus.

„Nustačius, kad pensionate vyksta infekcijos plitimas ir ne darbuotojai užsikrečia nuo pacientų, o užkrečia gyventojus, nesilaikydami nustatytų reikalavimų, išplėstas tiriamųjų ratas. Yra duotas nurodymas iki rytojaus ištirti visus pensionato gyventojus. Kodėl tai nebuvo padaryta iškart – atsižvelgiant į socialinės globos įstaigose gyvenančių žmonių sveikatos būklę, priimant sprendimus dėl ištyrimo reikia išsamiai įvertinti visas rizikas, taip pat ir tepinėlio paėmimo ypatumus. Tai ypač rizikinga, kai kalbame apie gulinčius ir sunkios būklės žmones. Dėl to pirmiausia prioritetas, valdant tokius protrūkius, teikiamas simptomus jaučiančių, taip pat personalo ištyrimui, pacientų izoliavimui po vieną ir kitoms priemonėms“, – teigė ji.

L.Bušinskaitės teigimu, paprastai tariant, svarbu, kad testavimas būtų atliekamas tada, kai tai daryti nusprendžia specialistai, ir kad jį atlikus dar nereiškia, kad žmogus neapsikrėtęs: „Tai yra tik viena iš priemonių. O socialiniuose globos namuose ypač svarbios kitos prevencijos priemonės: asmens higienos, infekcijų kontrolės reikalavimų laikymasis. Ir svarbiausia, tinkamų asmens apsaugos priemonių tinkamas naudojimas.“

Kalbant apie situacijos valdymą, NVSC, kaip teigė L.Bušinskaitė, pakartotinai pateikė labai aiškius, privalomus nurodymus Antavilių pensionatui: „Tenka apgailestauti, kad ši įstaiga nesugeba situacijos įvertinti tinkamai ir tas taisykles, kurias tokiose įstaigose dirbantys specialistai privalo žinoti, NVSC tenka kartoti ne vieną kartą. Tačiau ir tai šios įstaigos darbuotojams nėra rodiklis. Toks požiūris įstaigoje, kurioje nesustabdžius viruso plitimo galime sulaukti itin skaudžių pasekmių, mažų mažiausiai, stebina. Apie šią situaciją puikiausiai žino ir susirūpinimą reiškianti Vilniaus miesto savivaldybė, kuri, deja, ne visada laikosi nurodymų dėl infekcijų kontrolės ir klaidina visuomenę.“

Apkaltino, kad pensionatas nevykdo nurodymų

NVSC šeštadienį pareiškė, kad Antavilių pensionatas nevykdo nurodymų, Antavilių pensionato direktoriaus pavaduotoja B.Šarakauskienė BNS su priekaištais sutikti nenorėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai