Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 01

Paaiškėjo, kaip dabar atrodys renginiai: viduje – tik su kauke, skarelė nebetiks

Operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nustatė reikalavimus renginiams. Su didesniais ribojimais nesusidurs renginiai, į kuriuos galima patekti tik su galimybių pasu. Leista renginių metu žmones maitinti, bet valgyti bus galima tik nustatytose vietose. Uždaruose renginiuose būtinos medicininės kaukės ar respiratoriai – iš sprendimo panašu, kad veidą dengiančios medžiaginės skarelės nebetinka.
Koncertas Amstterdame
Koncertas Amsterdame / „Scanpix“ nuotr.

Nuo ketvirtadienio šalyje nebegalioja karantinas, bet liko galioti valstybės lygio ekstremali situacija. Ją apibrėžiančiame dokumente reguliuoti tam tikras sritis teisė palikta operacijų vadovui, sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.

Paskutinę birželio dieną jis nuodugniai aprašė, kaip turės atrodyti renginiai ne karantino metu.

Išdėstyti ribojimai galios kino teatrams ir kino klubams, profesionaliojo scenos meno įstaigoms, komerciniams ir nekomerciniams renginiams, pramogų, sporto renginiams, mugėms, festivaliams.

Bilietai į renginius turi būti arba platinami elektroniniu būdu, arba vykdomas dalyvių registravimas, kad šia informacija vėliau būtų galima pasidalinti su Nacionaliniu visuomenes sveikatos centru.

Vyresniems kaip 6 metų žmonėms uždaruose renginiuose reikia dėvėti kaukes ar respiratorius. Iš dokumento matyti, kad paprastos skarelės nebetinka.

Atvirose erdvėse esančiuose renginiuose dėvėti kaukes tik rekomenduojama. Ir tik tokiais atvejais, jei nėra išlaikomas 2 metrų atstumas nuo kitų žmonių.

Reikalavimai renginiams:

  • Jei renginys uždaroje erdvėje, turi būti užpildoma ne daugiau 75 proc. visų sėdimųjų vietų.
  • Jei renginys lauke, dalyvių skaičius neribojamas.
  • žiūrovai abiem atvejais renginius stebi tik iš sėdimųjų vietų, nebent tai – gyvūnų paroda.

Reikalavimai renginiams su galimybių pasu:

  • tiek uždaroje erdvėje, tiek ir atviroje dalyvių skaičius neribojamas.
  • stebėti renginį nebūtina tik iš sėdimų vietų.

Kiti reikalavimai:

Į žiūrovų skaičių neįtraukiami atlikėjai, sportininkai, organizatoriai, aptarnaujantis personalas ir pan.

Esant galimybei, renginių organizatorių prašoma užtikrinti, kad tarp sėdinčių asmenų ar jų grupių būtų tuščia kėdė, o žiūrovai salėje sodinami į kas antrą kėdę šachmatų tvarka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškės 2.0 atidarymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškės 2.0 atidarymo akimirka

Maitinimą renginiuose A.Dulkio dokumentas leidžia, tačiau jis turi būti organizuojamas tam skirtose vietose išlaikant ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą tarp staliukų ar asmenų grupių.

Renginiuose esančiuose bufetuose ar baruose lankytojams matomoje vietoje turės būti pateikta informacija, įspėjanti, kad maistą ir gėrimus išsinešti draudžiama.

Jei renginys vyksta salėje, organizatoriai turės užtikrinti, kad maistas ir gėrimai nebūtų vartojami salėje stebint renginį, o ne tam skirtose vietose.

Dokumentu nurodoma, kad uždarose erdvėse būtų išlaikomas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas tarp žmonių ar jų grupių.

Renginiuose, kuriuose daugiau kaip 1 tūkst. žiūrovų, jiems skirta erdvė turi būti padalinta į sektorius, viename iš jų turi būti ne daugiau kaip 1 tūkst. žiūrovų, o srautus valdyti būtina taip, kad skirtingų sektorių žiūrovų srautai nesusikirstų.

Organizatoriai taip pat turės užtikrinti, kad į renginį nebūtų įleisti sergantys asmenys, kuriems pasireiškia viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių – karščiavimas, kosulys ir pan. Tai galioja ir patiems organizatoriams.

Tikrinti, ar žmonės registruoti ir ar turi galimybių pasus, jei renginys – tik asmenims su tokiais pasais, renginių organizatoriai turėtų lauke.

Išimtis – trumpiems renginiams

Vyriausybė ketvirtadienį atskiru sprendimu leido iš anksto neregistruoti dalyvių atvirose erdvėse vykstančių nekomercinių renginių metu, jeigu jie trunka iki dviejų valandų, paskelbė BNS. Šis pakeitimas priimtas siekiant sudaryti galimybes žmonėms dalyvauti Valstybės dienos renginiuose kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas