Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 10

Pagalba medikams: nuo savanorystės iki padangų keitimo

COVID-19 susirgimų skaičiui Lietuvoje pasiekus nematytas aukštumas, sunkiai dirbantys sveikatos sektoriaus specialistai džiaugiasi pagalba nuo savanorystės Karštojoje linijoje ar medicinos įstaigose iki greitosios pagalbos automobilių priežiūros, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Greitoji medicinos pagalba
Greitoji medicinos pagalba / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Sulaukia virš 14 000 skambučių

Lietuvai ir visam pasauliui išgyvenant vieną sudėtingiausių paskutinių dešimtmečių pandemijų, didžiausias krūvis tenka sveikatos sektoriaus darbuotojams, kurie dažnai rizikuodami savo sveikata dirba visuomenės labui.

Su kasdien augančiais iššūkiais susiduria ir Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis (GMP), kuri ne tik vykdo kasdienę veiklą, bet ir aptarnauja 1808 karštąją liniją. GMP stoties vadovo Nerijaus Mikelionio teigimu, nors situacija šiuo metu ir sudėtinga, tačiau susitvarkyti padeda centralizuota dispečerinė bei darbuotojų susitelkimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Mikelionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Mikelionis

„Mūsų veiklą galima skirstyti į tris pagrindines dalis – kaip Kauno m. greitosios medicinos pagalbos dispečerinė stotis, Karštoji koronaviruso linija gyventojams – 1808 ir GMP brigadų paslaugos. Vykdydami pastarąją veiklą aptarnaujame Kauno, Alytaus ir Tauragės apskritis bei dalį Marijampolės. Dėl dispečerinės stoties centralizavimo galime perskirstyti savo resursus ir gesinti atsirandančius gaisrus.

Pavyzdžiui, Varėnoje dėl diagnozuoto COVID-19 viruso ir priverstinės saviizoliacijos nebeliko nei vienos vietinės darbuotojų brigados. Tad šiuo metu esame išsiuntę Kauno ir Alytaus brigadą, kuri Varėnoje dirba jau savaitę. Tikimės, kad netrukus situacija gerės, vietiniai specialistai pasveiks ir galės perimti darbus.

Įprastų skambučių srautas nėra pakitęs, tačiau bendrai darbo sąlygos yra gerokai pasunkėjusios dėl savisaugos priemonių, keičiamos aprangos po kiekvienos iškvietimo ir dėl to pasikeitusio bei prailgėjusio darbo proceso.

Karštoji koronaviruso linija reikalauja labai daug resursų. Turime 70 mūsų etatų, tačiau jų nepakanka.

Taip pat susiduriame ir su priėmimo skyriaus ligonių srautų valdymu. Kaune kaip ir visoje Lietuvoje kemšasi ligoninės ir tuoj reikės spręsti šį klausimą“, – pasakoja N.Mikelionis.

Pasak GMP vadovo, didžiausias iššūkis – karštoji 1808 linija, kuriai administruoti kasdien reikia vis daugiau resursų.

„Karštoji koronaviruso linija reikalauja labai daug resursų. Turime 70 mūsų etatų, tačiau jų nepakanka. Mums į pagalbą atėjo 50 Savanoriškos krašto apsaugos tarnybos antrosios Kauno rinktinės karių. Tikimės, kad jie padės suvaldyti apie 14 000 skambučių per parą srautą. Tai labai didelis skaičius ir suprantame, kad ne visi žmonės gali prisiskambinti. Sprendžiame šiuos klausimus ir netrukus turėtų pradėti veikti elektroninė registracija, kur elektroninėje sistemoje valdžios vartų pagalba žmonės galės registruotis ir taip mažiau apkrauti telefono linijas.

Nors ir nespėjame pagal turimus resursus aptarnauti 100 proc. visų skambučių, tačiau vis tiek į mobiliuosius testavimo punktus užregistruojame maksimaliai įmanomą žmonių skaičių – tarp 3000–4000. Kai tuo tarpu pajėgumai pačiuose punktuose ištestuoti siekia tik 3000–3500 žmonių.

Mums padidinus registruojamų žmonių skaičių butelio kaklelis liks testavimo punktuose, kurie šiuo metu tiesiog negali priimti daugiau žmonių“, – situaciją pristato N.Mikelionis.

Tiek skambučių buvo tik kovą

GMP vadovo teigimu, panašus skambučių skaičius į dispečerinę buvo tik pačioje pandemijos pradžioje, kovo mėnesį.

„Kovo mėnesį esame turėję ir 15 000 skambučių. Visgi, tokie pakilimai būdavo, kai visuomenę pasiekdavo kokia nors nauja informacija, pasikeisdavo operacijų vadovai ar pan. Tada žmonės nebežinodavo, ką daryti, ir skambindavo klausti, kaip elgtis, kaip izoliuotis, ką daryti grįžus iš užsienio valstybių ir t.t. Po kovo mėnesio skambučių srautas buvo kritęs iki 4000–5000 per dieną.

Spalį, kartu su antrąja banga, skambučių srautas vėl šoktelėjo iki 14 000. Tokių skambučių, kai kažko teiraujamasi, yra tik apie 30%. Visi kiti nori registruotis COVID-19 testui atlikti.

Žmonėms pirmiausia palinkėčiau netikėti pseudo pranašais, kurie kuria įvairias sąmokslo teorijas, sako, kad kaukės neapsaugo ir kitaip kenkia. Tokios kalbos tik blogina situaciją ir padeda virusui plisti.

Tačiau tai yra natūralu, nes su išaugusiu susirgimų atvejų skaičiumi, auga ir norinčiųjų testuotis skaičius. Automatiškai didėja ir krūvis mums. Tad labai džiaugiamės, kai sulaukiame paramos ar pagalbos. Labai esu dėkingas tiems 50 kariškių savanorių, kurie mums padeda. Taip pat visai neseniai sulaukėme ir Kauno technikos kolegijos (KTK) siūlymo nemokamai visiems mūsų greitosios pagalbos automobiliams pakeisti padangas. Visa pagalba yra reikalinga ir labai naudinga, kai šiuo sudėtingu metu turime taupyti visus savo įmanomus resursus”, – sako GMP vadovas N.Mikelionis.

„Commedia“ nuotr./KTK keičia padangas Kauno GMP stoties automobiliams
„Commedia“ nuotr./KTK keičia padangas Kauno GMP stoties automobiliams

GMP stoties greitosios pagalbos automobiliams nusprendusios vasarines padangas į žiemines pakeisti Kauno technikos kolegijos direktoriaus Nerijaus Varno teigimu, sudėtingu metu kiekvienas turėtų prisidėti ir padėti tuo, kuo gali.

„Mūsų kolegija rengia inžinerinės krypties absolventus, be kitų – turime ir automobilių remonto praktinę bazę, todėl, matydami šiandienos aktualijas, nusprendėme, kad galime prisidėti ir padėti mus gelbstintiems medikams saugiau nuvykti pas laukiančius ligonius. Tai padarysime nemokamai pakeitę iš vasarinių į žiemines padangas visiems GMP automobiliams. Nors tai ir nedidelė pagalba, tačiau stengiamės prisidėti ir raginame visus solidarizuotis, pirmiausia saugotis, o turint galimybių ir pagelbėti medikams“, – dėsto N.Varnas.

Kolegijos vadovui pritaria ir N.Mikelionis, kuris ragina visuomenę netikėti netikrais pranašais.

„Žmonėms pirmiausia palinkėčiau netikėti pseudo pranašais, kurie kuria įvairias sąmokslo teorijas, sako, kad kaukės neapsaugo ir kitaip kenkia. Tokios kalbos tik blogina situaciją ir padeda virusui plisti. Tad visiems palinkėčiau saugotis ir laikytis karantino, vengti nebūtinų kontaktų ir likti sveikiems. Taip pat noriu padėkoti ir visiems medikams, kurie dirba padidintos rizikos sąlygomis ir palinkėti išlikti stipriems ir susitelkusiems“, – linki GMP vadovas N.Mikelionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas