Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagalbos vaikams centras „Užuovėja“ jungiamas prie Vaiko teisių apsaugos tarnybos

Vyriausybė rengiasi patvirtinti sprendimą dėl buvusių globos namų „Užuovėja“ reorganizavimo, prijungiant juos prie Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos.
Ilma Skuodienė
Ilma Skuodienė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Šiuo metu „Užuovėja“ veikia kaip pagalbos nukentėjusiems nuo seksualinio smurto vaikams centras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) šią savaitę įregistravo Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuos būtų pritariama reorganizacijai.

„Reorganizavimo tikslas – gerinti specializuotos pagalbos galimai seksualinį smurtą patyrusiems vaikams poreikio nustatymą ir teikimą vaikams palankioje aplinkoje, jos teikimo kokybę ir prieinamumą, bei racionaliau naudoti materialinius ir finansinius išteklius“, – teigiama nutarimo projekte.

„Užuovėja“ teikia psichologines paslaugas keliems šimtams vaikų per metus, taip pat padeda vykdant apklausas, teismo medicinos eksperto apžiūras.

SADM teigia, kad kreiptis dėl paslaugų turi teisę tiek vaiko atstovai, tiek vaiko teisių apsaugos specialistai bei teisėsaugos pareigūnai, tačiau šiuo metu nėra iki galo aišku, kada vaikas būtinai turėtų gauti pagalbą. Taip pat nėra mechanizmo, kuris kontroliuotų paslaugų vykdymą.

„Praktikoje nutinka atvejų, kad dalis vaikų lieka be jam reikalingos pagalbos“, – teigiama prie nutarimo projekto prisegtame lydraštyje.

Anot ministerijos, prijungus „Užuovėją“ prie Vaiko teisių apsaugos tarnybos pagerėtų paslaugų kokybė, prieinamumas, sustiprėtų ir pagalbą teikiančių bei teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas.

SADM nurodo, kad po reorganizacijos atsiras galimybė užtikrinti galimai seksualinį smurtą patyrusiems vaikams ir jų atstovams paslaugas viso proceso metu.

Anksčiau „Užuovėja“ teikė ir paslaugas nepilnametėms bei neįgalioms motinoms bei jų vaikams, bet pernai optimizavus funkcijas jos jau teikiamos Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo taryboje.

„Užuovėjai“ nuo sausio laikinai vadovauja dabartinė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Tuomet žiniasklaida kėlė klausimą dėl galimo interesų konflikto ir to, kaip I. Skuodienė geba dirbti pusantro etato.

Ji tuomet tvirtino, kad derinti pareigas nėra lengva, dėl krūvio tenka aukoti ir savaitgalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus