Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagaliau dėmė nuplauta – įrodyta, kad Tėvas Stanislovas nebendradarbiavo su KGB

Pasitinkant 106-ąsias kunigo Algirdo Mykolo Dobrovolskio, geriau žinomo kaip Tėvas Stanislovas, gimimo metines, nuplauta dėmė nuo šio iškilaus dvasininko vardo. Tėvas Stanislovas kurį laiką nepagrįstai buvo įtarinėjamas bendradarbiavimu su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis – KGB. Tiesos siekė vienuolių kapucinų bendruomenė, kurios dalimi buvo ir Tėvas Stanislovas, rašo rinkosaikste.lt.
Tėvas Stanislovas]
Tėvas Stanislovas / „Rinkos aikštės“ archyvo ir Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Šiame kelyje kapucinų vienuolių bendruomenei padėjo profesorė Vilija Targamadzė. Galiausiai rugsėjo pradžioje oficialiai pripažinta, kad A.M.Dobrovolskis okupacinės valdžios specialiųjų tarnybų užverbuotas nebuvo ir joms nedirbo.

Atliko vidinį tyrimą

Šiuo metu Ukrainoje, karo zonoje besidarbuojantis vienuolis kapucinas brolis Vincentas Tamošauskas OFMCap, „Rinkos aikštei“ papasakojo, kada buvo mesti minėti kaltinimai Tėvui Stanislovui ir kieno iniciatyva pavyko atkurti tiesą.

„Krokuvos kapucinų provincijolo Morkaus Miščinskio dėka ir kapucinų brolių susidomėjimu Tėvo Stanislovo Dobrovolskio OFMCap asmenybe, jo gyvenimo palikimu ir garsu.

Labai stiprūs signalai, ženklai buvo siunčiami iš Lietuvos: vyko parašų rinkimai dėl Tėvo Stanislovo beatifikacijos pradėjimo, žmonių liudijimai apie gautas malones ir stebuklus, didžiulis susidomėjimas jo asmenybe ir pamokslais, veikla, festivaliai, koncertai, renginiai, parodos, skirtos jam Tėvo Stanislovo užtarimu, – dalijasi brolis Vincentas. – Todėl buvo pradėtas vidinis tyrimas Krokuvoje dėl Tėvo Stanislovo gyvenimo faktų patikrinimo, su juo bendravusių asmenų ir įvairių rašytinių šaltinių verifikavimo.

Tai truko trejus metus. Tyrimas yra konfidencialus – vidiniam kapucinų naudojimui. Tuo metu pasirodė įvairių kontraversiškų nuomonių apie galimą Tėvo Stanislovo Dobrovolskio užverbavimą sovietų spec. tarnybomis, t. y. KGB.

Tada kapucinų vyresnybė nusprendė kreiptis į tam tikras Lietuvos tarnybas, kad esamą situaciją išaiškintų teisiškai. Ne viena Lietuvos institucija, į kurią buvo kreiptasi, bendradarbiavo geranoriškai.

Maždaug po pusės metų sulaukėme atsakymo iš „Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo komisijos“, kad „Komisija informacija apie tėvo Stanislovo Dobrovolskio bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, nedisponuoja“. Toks sprendimas buvo logiškas, nuoseklus ir mums suprantamas.“

Kaltintojai rėmėsi nepatikimais šaltiniais

Brolis Vincentas sako, jog daug asmenų tyrinėjo Tėvo Stanislovo sąsajas dėl galimo užverbavimo, tačiau dauguma tyrėjų to nepatvirtino.

„Liūdna, gal kažkiek ir nesmagu, kad aukšto lygio istorikai, katalikiškos žiniasklaidos atstovai nekritiškai, be jokios tyrimo metodologijos, istoriografiškumo konteksto, kažkokią sumeluotą, sumanipuliuotą KGB bylos ištraukėlę pateikė kaip tiesą, nors apsidrausdami vėliau teigė, jog tie šaltiniai yra skylėti ir nepatikimi. Kažkokia keista, nenuoširdi, paniekinanti bei pažeminanti manipuliacija ir susidorojimas su Tėvu Stanislovu.

Manau, jog tie asmenys, apšmeižę Tėvo Stanislovo asmenybę, ras jėgų, kaip katalikai atsiprašyti tikinčiųjų bendruomenės. Tie šmeižtai sujudino tikinčiuosius ginti jo orumą ir garbę. Buvo rašomi laiškai, peticijos, renkami parašai dėl melagingos informacijos pateikimo.

Šis atsakymas yra tam tikras geras ženklas Tėvo Stanislovo tyrimo procese – kad einame geru keliu. Bet priešakyje dar laukia dauguma sunkumų ir išbandymų, – pabrėžia brolis Vincentas. – Ši byla nebus lengva. Kaip ir šv. Tėvo Pijaus, stigmatiko, charizmatiko atveju.“

Straipsnis skelbiamas sutrumpintas. Visą tekstą galite perskaityti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas