Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 01

Pagrindinės citatos: ką žinome apie galimą išprievartavimo skandalą Lietuvos policijoje?

Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pranešus, kad šią vasarą per Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) mokymus Kaune galėjo būti išprievartauta pareigūnė, Lietuvos policija suskubo šią informaciją kategoriškai paneigti. Nepaisant paneigimų, dėl šio galimo įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Taip pat aiškėja, kad įvykis galėjo būti ne dabar, o prieš keletą metų. Pateikiame pagrindines šios mįslingos istorijos citatas.
Agnė Bilotaitė, Renatas Požėla
Agnė Bilotaitė, Renatas Požėla / Lukas Balandis / BNS nuotr.

R.Žemaitaitis apie galimą baisų nusikaltimą pranešė pirmadienį savo feisbuko paskyroje.

Jis tvirtino, kad „prieš dvi savaites galimai Kaune vykusiuose Policijos departamento užsiėmimuose girtų pareigūnų surakinta antrankiais galimai buvo išprievartauta K.B.“.

Politikas pabrėžė, kad po „galimo išprievartavimo“ jau „kelinta savaitė pareigūnė į darbą neina“.

„Neatitinka tikrovės“

Kitą dieną po R.Žemaitaičio įrašo Policijos departamentas feisbuke politiko informaciją griežtai paneigė ir tvirtino, kad jo įrašas „neatitinka tikrovės“.

Vis dėlto, įraše pripažįstama, kad LKPB iš tiesų rugpjūčio pradžioje organizavo mokymus Kaune, tačiau jų metu „jokių incidentų nebuvo“.

Vis dėlto generalinis komisaras Renatas Požėla pavedė Imuniteto valdybai atlikti politiko paskelbtos informacijos tikslinimą, o LKBP vadovai „bendravo su pareigūne ir jos artimaisiais, tačiau vykusio pokalbio turinys visiškai neatitinka viešai paskelbtame pranešime nurodyto turinio“.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Ketvirtadienį ši istorija atgijo naujoje šviesoje.

Jau po darbo valandų, 18.49 val., savo svetainėje Generalinė prokuratūra paskelbė apie pradėtą ikiteisminį tyrimą.

Pranešime skelbiama apie „kitomis aplinkybėmis galimai padarytą nusikalstamą veiką“.

„Policijos departamento Imuniteto valdybai atlikus patikrinimą dėl galimai prieš policijos pareigūnę šią vasarą įvykdytos seksualinio pobūdžio nusikalstamos veikos ir jo metu gavus duomenų apie kitomis aplinkybėmis galimai padarytą nusikalstamą veiką, Generalinėje prokuratūroje šiandien priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad ikiteisminio tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti, ar nusikalstama veika buvo padaryta ir išsamiai bei objektyviai ištirti visus kylančius klausimus.

Įdomu tai, kad ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti tai pačiai Imuniteto valdybai.

Tuo metu LKPB, praėjus vos 11 minučių po Generalinės prokuratūros pranešimo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą, dar kartą išsiuntė paneigimą.

Jame teigiama, kad R.Žemaitaičio informacija „visiškai neatitinka tikrovės“.

Kur kalbėjosi su pareigūne?

R.Žemaitaitis buvo teigęs, kad kriminalinės policijos vadovai patys važiavo pas pareigūnę ir jos artimuosius.

LKPB pranešime rašoma, kad viršininko pavaduotojas Saulius Briginas niekada nėra susitikinėjęs ar kontaktavęs su LKPB pareigūnės artimaisiais. Jis bendravo tik su pareigūne, kai ji parašė prašymą atleisti iš darbo.

LKPB viršininkas Arūnas Maskoliūnas su pareigūne ir jos artimaisiais susitiko Panevėžyje, nes ten gyvena, o pareigūnė tuo metu irgi buvo Panevėžyje. Susitikimas įvyko pareigūnės ir jos artimųjų iniciatyva ir prašymu.

Šio susitikimo metu LKPB pareigūnės ir jos artimųjų pateikta informacija oficialiai įforminta bei perduota tyrimą atliekantiems pareigūnams.

Įvykis – prieš kelerius metus?

Netrukus pasisakė ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, kuri „tarp eilučių“ leido suprasti, kad įvykis galėjo nutikti prieš kelerius metus.

„Net jei kalbame apie kelerių metų senumo įvykius, tokiems nusikaltimams nėra senaties ir šešėlis mestas visai policijos sistemai“, – feisbuke rašė ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito