Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 18

Pajudėjo pataisos, kurias inspiravo J.Narkevičiaus istorija: korupcijai nebūtų taikoma senatis

Ketvirtadienį po pateikimo Seimas pritarė opozicijos ir Mišrios Seimo narių grupės teiktoms Baudžiamojo kodekso pataisoms, kuriomis siūloma senaties netaikyti korupcijai ir prekybai poveikiu.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pataisas Seimo posėdžio metu pristatė konservatorė Agnė Bilotaitė. Ji pateikė keletą pavyzdžių, esą įrodančių, jog dabar galiojantis reglamentavimas „nėra tobulas“.

„Tarptautinės korupcijos „Alstom“ byla. Kyšininkavimo skandalą tyrę britai išaiškino, kad tam tikri lietuviai energetikai, politikai gavo milijoninius kyšius iš „Alstom“ už laimėtus viešuosius pirkimus. Generalinė prokuratūra šį pavasarį nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl senaties, nes nusikaltimas vyko 2004–2009 metais“, – dėstė Seimo narė.

Dar vieną ikiteisminį tyrimą – dėl Ignalinos atominės elektrinės darbuotojų galimo kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo – suėjus senaties terminui, prokurorai, pasak A.Bilotaitės, nutraukė 2014 metais.

„Na, ir naujausias pavyzdys – mums visiems žinomas, kai visai neseniai buvo iškelti kaltinimai dabartiniam ministrui Jaroslavui Narkevičiui, kad [...] jam buvo atsilyginta namo remonto darbais ir tai padarė verslininkas, kuris laimėjo viešuosius pirkimus. Tuoj sueis senatis, nes praėjo 10 metų nuo tos veikos. Jeigu sueis senatis, mes taip ir nesužinosime, ar žmogus tikrai nekaltas, ar jis kaltas“, – kalbėjo politikė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Darius Gaižauskas teigė pritariantis iniciatyvai senaties netaikyti korupcijai ir prekybai poveikiu, tačiau suabejojo, gal sąrašą nusikaltimų reikėtų pailginti?

Kodėl nėra tokio pasiūlymo kaip papirkimas?

„Kodėl jūs tik dvi nusikalstamas korupcines veikas įrašot? Kodėl nėra tokio pasiūlymo kaip papirkimas?“ – klausė jis.

A.Bilotaitė atsakė, jog iniciatyva siekiama pradėti diskusiją: „Suprantu, kad čia reikalingas sisteminis požiūris, teisininkų bendruomenės įtraukimas. [...] Jeigu turite minčių ir siūlymų, kaip galima būtų padaryti, kad šis projektas būtų dar stipresnis, kviesčiau jus teikti siūlymus, daryti kažkokius kitokius formatus, kurie leistų sistemiškai pažiūrėti į problemą.“

Seimas po pateikimo, pritarus 48 parlamentarams, susilaikius 13, iniciatyvai dėl senaties pritarė. Prieš balsavusiųjų nebuvo.

Toliau įstatymo projektą svarstys Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas