Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 09 02

Pajūrio pasieniečiai gavo du vokiečių aviganius

Praėjusią savaitę Pakrančių apsaugos rinktinė įsigijo du tarnybinius šuniukus. Už Išorės sienų fondo lėšas Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) įsigijo viso 18 šuniukų, būsimų Lietuvos sienos sargybinių
Šuniukas vardu Cory.
Šuniukas vardu Cory. / VSAT nuotr.

Pakrančių apsaugos rinktinės kinologai parsivežė du vokiečių aviganius: dviejų mėnesių kalytę Cory ir 3 mėnesių patinėlį Naro. Taip pat gautas kilnojamas voljeras bei elektriniai dresavimo antkakliai.

VSAT nuotr./Šuniukas vardu Naro.
VSAT nuotr./Šuniukas vardu Naro.

Kol kas šie vos ūgtelėję vokiečių aviganiai smagiai leidžia laiką susipažindami su aplinka, žaisdami vienas su kitu ir dar nė iš tolo nepanašėja į sienos sargybinius. Tačiau jau po metų jie bus parengti tarnybai VSAT. Šie du jaunikliai bus dresuojami narkotinių medžiagų paieškai.
Palangos užkardos Karklės atraminiame punkte puikios sąlygos dresuoti tarnybinius šunis. 2007 m. kinologų bazėje Karklėje įrengta 16 voljerų, 2 voljerai – numatyti kaip izoliatoriai sergantiems šunimis. Speciali patalpa veterinarijos apžiūrai, maisto gaminimo kambarys, šunų dušas ir džiovykla. Tarnybiniai keturkojai mankštinasi ir savo įgūdžius lavina po atviru dangumi esančiame aikštyne, kuriame yra įrengti tarnybiniams šunims pritaikyti kliūčių ruožai. Kinologų bazės pastate įrengta ir uždara dresavimo klasė. Joje yra pripilta skirtingų tipų grunto, grindyse, sienose ir specialiuose balduose įrengta daugybė slėptuvių.

Šių vokiečių aviganių amžius – nuo 2 iki 4 mėnesių. Už Europos Sąjungos lėšas nupirkto vieno šuniuko kaina yra 550 eurų. Valstybės sienos apsaugos tarnybos Kinologijos centro pareigūnai juos atsivežė iš gilias tradicijas turinčio tarnybinės linijos veislyno Čekijoje, kur specialiai veisiami tik vokiečių aviganiai. Visų įsigytų šuniukų tėvai ir seneliai yra tarnavę teisėsaugos institucijose.

Atrenkant šuniukus, buvo ypač atsižvelgiama į jų darbines savybes ir fizinę ištvermę.
Beje, tuo pačiu metu kaip ir Lietuvos pasieniečiai minėtame veislyne šuniukus pirko JAV muitinė bei Anglijos kariuomenė. Vokiečių aviganius čia yra įsigijusios ir kitų Europos šalių teisėsaugos institucijos.                                   

Šiuo metu Pakrančių apsaugos rinktinėje yra 12 tarnybinių šunų. Greitai jų gretas papildys dar du tarnybiniai šunys, skirti pėdsekystės ir narkotinių medžiagų paieškai.

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja 166 tarnybiniai šunys.
Pagal Išorės sienų fondo daugiametę 2007 – 2013 m. programą Lietuvos pasieniečių kinologinei veiklai ir materialinei bazei numatyta skirti 387 tūkst. eurų. Už šiuos pinigus ne tik perkami tarnybiniai šunys, bet jų bus skiriama ir keturkojų išlaikymui. Taip pat VSAT kinologai įsigys kilnojamųjų voljerų, dresavimo kostiumų, narvų šunims gabenti automobiliais, elektrinių dresavimo antkaklių.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas