Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 16

Pakelkite galvas: ant pastatų – grėsmingi varvekliai

Vilniaus mieste penktadienį susiformavo grėsmingi varvekliai. 15min užfiksavo, kad kai kurios pavojingos vietos nėra aptvertos, tai kelia grėsmę žmonėms. Meteorologai sako, kad varveklių dar gali padaugėti artimiausiomis dienomis.
Varvekliai ant namų stogų Pamėnkalnio gatvėje
Varvekliai ant namų stogų / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Gyventojai turėtų būti atidūs: prieš išeidami iš namų gerai apsižvalgyti, vengti aukštų pastatų, įspėti vaikus apie gresiančius pavojus.

Kasmet nuo krintančių varveklių Lietuvoje nukenčia dešimtys žmonių. Jie dažnai apgadina ir automobilius.

Štai kaip atrodo varvekliai Pamėnkalnio gatvėje ir Gedimino prospekte Vilniuje:

Atsakomybė už varveklių nudaužymą tenka pastatų administratoriams. Jie taip pat turi pareigą prieš pradėdami darbus tinkamai aptverti vietas.

Meteorologas Gytis Valaika sako, kad varvekliai formuojasi tada, kai ant stogo būna sniego ir pašvietus saulei arba esant nulinei temperatūrai jis dieną atitirpsta, o naktį užšąla.

„Šiomis dienomis visoje šalyje šalta, tad galima sakyti, kad sąlygos formuotis varvekliams yra ne ypač palankios. Bet žiūrint į debesų prognozes, bent jau rytoj ir sekmadienį bus pragiedrulių, gali pašviesti saulė. Ji atitirpins sniegą ir vakare, lašeliams užšalus, gali formuotis varvekliai. Geriausios sąlygos jiems formuotis yra vakariniuose rajonuose. Kitą savaitę bus didelių orų pokyčių, tad gali atsirasti ir varveklių“, – 15min sakė meteorologas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pirmiausia nuo stogo reikia nusivalyti sniegą, nes nuo stogų ir atbrailų lašantis sniegas pamažu ir virsta į varveklius.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas 15min teigė, kad pagrindinė atsakomybė tenka pastatų administratoriams ir savininkams, tačiau papildomą dėmesį skiria ir miesto viešosios tvarkos pareigūnai.

„Šaltuoju metų laiku, kai yra varveklių ir sniego sluoksnių nuo stogo kritimo rizika, savivaldybė yra įpareigojusi statinių prižiūrėtojus pastatų apžiūras vykdyti dažniau, atsižvelgti į statinių konstrukcijų ypatumus“, – 15min teigė savivaldybės atstovas.

Jis teigė, kad nuo stogo šalinant sniegą ar varveklius būtina STOP juosta atitverti teritoriją, taip užkertant kelią skaudžioms nelaimėms.

„Jei nuo pastato krentantis sniegas ar varvekliai sužalotų žmones ar apgadintų automobilius ir kitą turtą – atsakomybė ir nuostolių atlyginimas visuomet tenka pastato savininkui ar administratoriui“, -teigė G.Grubinskas.

Jo teigimu, savivaldybė reaguoja į kiekvieną gyventojų pranešimą, įpareigoja savininkus ir administratorius pašalinti pavojų keliančius varveklius, nusivalyti sniegą nuo stogų.

„Situaciją stebi ir budintys viešosios tvarkos pareigūnai. Esant pavojingai situacijai, pareigūnai inicijuoja teritorijos aptvėrimą laikina STOP juosta“, – teigė G.Grubinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas