Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 11 08

R.Karbauskis apie Rusijos verslo įtaką Lietuvoje: „Aš nesuprantu, kur čia grėsmė ar ne grėsmė“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis nedramatizavo kelių iš eilės valdančiųjų nesėkme tapusių balsavimų Seime. Jo teigimu, juos lėmė „kelių valstiečių nebuvimas“. Į viešumą iškilusius faktus apie jo valdomo „Agrokoncerno“ iš Rusijos oligarchui priklausančios įmonės perkamas trąšas jis taip pat vadino nereikšmingais.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Paklaustas, ar nesugebėję užtikrinti dotacijos valdančiosios koalicijos partneriams socdarbiečiams valstiečiai nesibaimina prarasti jų paramą, R.Karbauskis ramiu tonu tikino: „Ne, visiškai ne. Tai niekada nebuvo jokia sąlyga“.

„Mūsų nebuvo dviejų žmonių“, – apie nepasisekusį bandymą atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitė veto sakė valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas.

„Mums reikia neišleisti į komandiruotes ir pavyksta surinkti“, – griežtai apibendrino jis.

Nemato „Agrokoncerno“ sprendimų ryšio su juo

Pasiteiravus, ar ketvirtadienį, pasirodžius LRT tyrimui apie jo vadovaujamos įmonės verslo ryšius su Vakarų sankcijų sulaukusio Arkadijaus Rotenbergo trąšų pardavimo verslu, jis neketina svarstyti nusišalinimo nuo LRT tyrimo išvadų klausimo, R.Karbauskis nustebo.

„O kas čia apie mane? Su manim tai, kas ten teigiama, niekaip nesisieja, nes tai susiję su sankcijomis, kurias nustato Europos Komisija ir, jeigu jos netaikomos įmonėms, tai įmonės prekiauja viena su kita“, – aiškino LVŽS lyderis, pabrėždamas, kad daug Europos įmonių prekiauja su Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) įsikūrusia bendrove „Agricultural Minerals“ DMCC, kuri yra didžiausia Rusijos įmonės „Minudobreniya“ tarpininkė.

Paklaustas, ar mano, jog sužinojus apie tokius ryšius vis dar verta pirkti trąšas iš A.Rotenbergo valdomos įmonės, R.Karbauskis aiškino, kad „įmonės yra listinguojamos ir prekeiviams sunku sužinoti, kokią dalį vienoje ar kitoje įmonėje sudaro konkretaus žmogaus akcijos“.

„Kodėl Europos Komisija nepriima sprendimų dėl vienos ar kitos įmonės? Matyt, jie žino, kodėl nepriima. Ne mūsų Lietuvos, Latvijos, Estijos kompetencijos yra priimti sprendimą, kam taikyti sankcijas, kam ne. Tai šitoje vietoje klausimas ne man, o Europos Komisijai“, – suirzęs kalbėjo valstiečių ir žaliųjų vadovas.

„Aš neužsiiminėju verslu“, – tikino jis.

Moralinės problemos nemato

Pasiteiravus, ar nemato moralinės problemos dėl tokios prekybos su sankcijomis dėl tarptautinės teisės pažeidimų ribojama puse, R.Karbauskis teigė, kad čia ne moralinis klausimas.

„Jei Europos Sąjunga pritaikytų sankcijas visai produkcijai iš Rusijos, tai niekas negalėtų įvežti produkcijos iš Rusijos. Jeigu tai būtų priimta, visos įmonės laikytųsi tų sankcijų. Šitoje vietoje ne privatus verslas, ne kokie nors asmenys, o pačios institucijos ES ir Lietuvos turi nutarti, kam taikoma, o kam ne. Šitoje vietoje tiesiog nesuprantama, kodėl klausimas man“, – stebėjosi R.Karbauskis.

Žurnalistui paklausus, ar Rusijoje verslas susijęs su politika, valstiečių žaliųjų lyderis tikino, kad „visame pasaulyje verslas kaip nors susijęs su politika“. Į pastabą, ar lygina ES siūlomas verslo sąlygas ir garantijas su Rusijos, R.Karbauskis neatsakė.

„Europos Sąjunga turi Europos Komisiją ir ji priiminėja sprendimus, remdamasi tais argumentais, kurie yra turimi. Dabar šnekant apie tai, ar susiję (verslas ir politika), ar ne, tai iš kur man žinoti, kiek kitoje šalyje susijusios įmonės, kiek ne.

Dabar aiškinama, kad „Agrokoncernas“ susijęs su politika, nes aš esu savininkas, bet įmonė nemano ir aš nemanau. Jeigu kažkas taip mano, tai neuždrausi manyti“, – dėstė jis.

Rusijos verslo plėtra negąsdina

„Jei Lietuvos verslas turėtų daugiau ryšių su Rusijos verslu, ar tai būtų problema, ar ne?“, – R.Karbauskio pasiteiravo 15min žurnalistas.

„Aš pasakysiu vieną. Jei, pavyzdžiui, būtų draudimas iš Rusijos įvežti kokias nors žaliavas į Lietuvą, tai nebūtų problema, nes jos būtų įvežamos iš kokių nors kitų šalių“, – kalbėjo jis.

Dar kartą perklaustas, apie tai, ar mato problemą, jei Lietuvoje daugėtų ryšių su Rusijos verslu, R.Karbauskis sutriko.

„Aš nesuprantu, kur čia grėsmė ar ne grėsmė. Jeigu mes turime europines sankcijas Rusijai, tai mes turime būti visi solidarūs. Jei būtų priimtas sprendimas jokios produkcijos iš Rusijos nevežti, tai Lietuvoje tikriausiai neatsitiktų jokių siaubingų dalykų, tik gal brangtų tam tikros prekės“, – svarstė jis, ragindamas remtis ES sprendimais.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Agrokoncernas“ žada nebepirkti A.Rotenbergo įmonės trąšų

R.Karbauskis pabrėžė, kad jo įmonėje tik 20 proc. trąšų atkeliauja iš Rusijos.

„Kai formuojama vieša nuomonė, tai atrodo, kad viskas ten tikriausiai iš Rusijos“, – aiškino jis ir pridūrė, kad nėra pasakoma ir tai, kad ir kitos įmonės perka trąšas, kurios gaminamos iš Rusijos atsigabentomis žaliavomis.

„Tai, jūsų manymu, kol įstatymas neuždraudžia ar nėra sankcijos, tol galima?“, – paklausė žurnalistas.

„O kaip jūs manot?“, – atsakė R.Karbauskis.

„Čia jūs įstatymų leidėjas, o aš žurnalistas“, – atsakė žurnalistas.

„Aš manau, kad visi turi laikytis Lietuvos įstatymų ir ES normatyvų. Tas kontekstas, kuriuo dabar kaltinimai, neva, teikiami, kad turi žinoti, kam kas priklauso. Iš kur man žinoti, kad tas žmogus yra akcininkas sukurtos įmonės.

Įmonė listinguojama Londono biržoje, o jos vienas iš akcininkų yra Rusijoje gyvenantis žmogus. Ne perkančių prievolė yra žinoti, o institucijų. Ta produkcija nepraeitų pro Lietuvos muitinę, jei jai būtų taikomos sankcijos“, – pokalbį baigė R.Karbauskis.

Ketvirtadienį „Agrokoncernas“ žadėjo, kad nebepirks trąšų iš A.Rotenbergo įmonės. Dėl paaiškėjusių bendrovės ryšių su Rusijos trąšų įmone, Seimo nariai konservatoriai Arvydas Anušauskas, Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, prašydami įvertinti pateiktą informaciją ir imtis veiksmų, kad būtų atliktas tyrimas dėl Lietuvos įmonės galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo. Seimo Mišrios frakcijos narys Bronislovas Matelis dėl to paties kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas