Pirma diena: atidarymas, teatrai ir Lietuvos muzikos žvaigždės
Pirmosios bačkos atkimšimu buvo paskelbtas festivalio atidarymas, tik nuo to momento, aludariai galėjo pardavinėti alų, o susirinkę svečiai jį ragauti. Grojant maršui ir skambant tarmiškam eilėraščiui apie alų, buvo pakelta vėliava. Festivalio organizatorius ir iniciatorius Pakruojo seniūnas Saulius Margis pasveikino susirinkusius ir oficialiai pradėjo šventę.
Kol buvusiose dvaro kiaulidėse buvo rodomi spektakliai, festivalio vedėjas Marijus Bagdonavičius organizavo įvairiausias rungtis kitiems šventės dalyviams, rašoma pranešime spaudai.
Daugiau nuotraukų iš renginio galite pamatyti čia.
„69 danguje“, Romas Bubnelis ir Asta Bagdonavičienė, „Studija“ ir ŽAS buvo sutikti audringais plojimais, susirinkusi minia lingavo ir dainavo kartu su jais.
Antra diena: amatų mugė, baikerių kolona, eisena, įvairūs koncertai
Anksti ryte prieš Pakruojo dvaro pagrindinius rūmus ėmė kurtis amatininkų ir bendruomenių kiemeliai. Prasidėjo pagrindinė Amatų, muzikos ir alaus festivalio diena. Kruopščiai pagaminti dirbiniai, skaniai kvepiantys ir alkį žadinantys patiekalai, mažojoje scenoje gyvai atliekama kapelos „Seni pažįstami“ liaudiška muzika...
Triukšmingai Pakruojo miesto gatvėmis pravažiavo didžiulė baikerių kolona, pražygiavo teatralizuota eisena.
Vieni iš festivalio iniciatorių alaus gamintoja „Davra“ papuoštu automobiliu prie didžiosios scenos atvežė alaus bačką, kurios atkimšimu buvo paskelbta antros dienos pradžia. Minią sveikino Pakruojo rajono merė Asta Jasiūnienė, JAV ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas Robertas Silbersteinas ir svečias iš Filadelfijos alaus ekspertas D.Russelas.
Pučiamųjų orkestrai, LRT projekto „Duokim garo“ geriausiejį linksmino iki vakarinės dalies, kurioje dalyvavo grupė „Rondo“, Povilas Meškėla ir Vladas Kovaliovas su grupe, Leon Somov kartu su Jazzu, kuri po ilgos pertraukos, dėl balso stygų uždegimo negalėjusi koncertuoti, sugrįžo į sceną. Alaus degustatoriai tik vakarinėje dalyje paskelbė geriausio alaus rinkimų rezultatus.
Alaus ekspertai 3 apdovanojimus skyrė „Dunduliui“, publika – „Davrai“
Dėl geriausiųjų varžėsi 19 aludarių, kurie pristatė net 37 alaus rūšis. Komisija buvo surinkta iš Latvijos, Rusijos ir Lietuvos, o pirmininku paskirtas žymus alaus ekspertas iš JAV D.Russellas.
Renginyje dalyvaujančių aludarių produkcija buvo suskirstyta į keturias kategorijas: šviesaus apatinio rūgimo (light lager), tamsaus apatinio rūgimo (dark lager), viršutinio rūgimo (eli) bei specialios technologijos rūšis.
Daugiausia – net tris apdovanojimus – pelnė „Dundulio“ alaus gamintojai. Šio aludario alus pripažintas geriausiu šiose kategorijose: šviesaus apatinio rūgimo, viršutinio rūgimo bei specialios technologijos.
Tamsaus apatinio rūgimo alaus kategorijoje laimėjo „Senojo Pasvalio“ gamintojai. Nors pavyko laimėti tik vienoje kategorijoje, jie tvirtino, kad jaučiasi puikiai ir džiaugiasi laimėjimu. Visi laimėtojai gavo diplomus ir specialius bokalus, kuriuos festivalio metu pagamino Šiaulių kalvis.
Publika daugiausia ovacijų skyrė Pakruojo aludario V.Daujoto alui „Davra“. Publikos numylėtiniai buvo apdovanoti rėmėjų prizais.
Pasak alaus eksperto D.Russello, lietuviškas alus yra išskirtinis. Svečias vylėsi, kad ateityje šio alaus paragaus vis daugiau jo tautiečių ir kitų alaus žinovų iš užsienio. Pagyrų jis negailėjo ir kaimiškam alui, kuris esąs nacionalinis dalykas ir būtent todėl turėtų būti populiarus kaip komercinių įmonių produkcija.
Paklaustas, ar lietuviškas alus vertinamas Jungtinėse Valstijose, ekspertas teigė, jog amerikiečių rinka puikiai pažįsta „Kalnapilio“ ir „Švyturio“ alų. Vis dėlto jis pridūrė, jog norėtų, kad užsieniečiai su lietuvišku alumi susipažintų atvykę į Lietuvą ir ragaudami vietinio alaus, o ne spręstų apie rinką išbandę tik populiariausių firmų produkcijos.