Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 29

Palaikydami palestiniečius Vilniuje prieš Izraelio veiksmus protestuoja apie šimtas žmonių

Minint solidarumo su Palestinos tauta dieną, Vilniuje trečiadienio vakarą iki 100 žmonių susirinko į protestą prieš Izraelio veiksmus.

Anot organizatorių, protesto tikslas – išreikšti solidarumą su paleistiniečiais, pagerbti žuvusius nuo Izraelio karinių veiksmų Gazoje ir Vakarų Krante bei pasmerkti, anot jų, vykdomus nusikaltimus žmoniškumui.

„Norime pasiųsti žinią, kad karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmogiškumui neturėtų vykti šiuolaikiniame pasaulyje. Jie, deja, yra vykdomi Izraelio Palestinoje šiuo momentu ir buvo vykdomi ilgą laiką nuo Izraelio įsikūrimo“, – BNS trečiadienį sakė vienas iš protesto organizatorių, „palestina.lt“ bendraįkūrėjas Andrius Mažeika.

Protestuotojai, nešini palestiniečių vėliava, rinkosi Katedros aikštėje, Gedimino prospektu jie žada žygiuoti iki Vinco Kudirkos aikštės, kur vyks nužudytųjų pagerbimas.

Susirinkusieji skanduoja „stop genocidui“, kai kurie jų atsinešė plakatus su užrašais „End the occupation“ (stabdykite okupaciją), „Laisva Palestina“ ir kitais.

Juos pasitiko ir grupelė Izraelio palaikytojų su šios valstybės vėliava.

Protestą organizuoja kelios organizacijos – „Fridays for future“, „Gyvenimas per brangus“.

A. Mažeika taip pat sakė, kad protestu norima išsiųsti žinią, kad vienintelis sprendimas – „užtikrinti palestiniečiams orumą, žmogaus teises, laisvę“.

„Tokiu atveju nebereikės mums kalbėti nei apie „Hamas“, nei apie IDF (Izraelio kariuomenę – BNS), nei apie karą“, – teigė A. Mažeika.

Prieš daugiau nei mėnesį sostinėje vyko „Tylos eisena“, ja buvo reiškiamas solidarumas dėl žuvusiųjų palestiniečių.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas prieš nusikaltimus žmoniškumui Palestinoje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas prieš nusikaltimus žmoniškumui Palestinoje

Panašios palaikymo akcijos prasidėjus karui tarp Izraelio ir palestiniečių grupuotės „Hamas“ vyko Londone, Berlyne, Milane, Paryžiuje, Romoje ir kituose Europos ir pasaulio miestuose. Vilniuje anksčiau rengtos ir palaikymo akcijos Izraeliui.

Karas tarp Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ prasidėjo spalio 7-ąją. Ši grupuotė nuo atakų pradžios nužudė mažiausiai 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė beveik pustrečio šimto įkaitų.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo puolimą Gazos Ruože, kad sunaikintų „Hamas“.

Per šį laikotarpį nukentėjo palestiniečių ligoninės, mokyklos, pabėgėlių stovyklos, mečetės ir bažnyčios, gyvenamieji pastatai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas prieš nusikaltimus žmoniškumui Palestinoje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas prieš nusikaltimus žmoniškumui Palestinoje

„Hamas“ vyriausybės Gazos Ruože duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo beveik 15 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Daugiau nei du trečdaliai visų Gazos gyventojų – 1,7 milijonai – buvo priversti palikti savo namus. Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, išlieka kritinis vandens, maisto ir elektros stygius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas