Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Palanga atsisveikina su ilgamečiu kurorto architektu

Palanga atsisveikina su ilgamečiu kurorto vyriausiuoju architektu Leonu Laimučiu Mardosu, dar visai neseniai šventusiu 90-ąjį jubiliejų. Žinia pasidalino Palangos meras Šarūnas Vaitkus.
Leonas Laimutis Mardosas
Leonas Laimutis Mardosas / Palangos miesto savivaldybės nuotr.

„Atrodo, visai neseniai sveikinome buvusį Palangos miesto vyriausiąjį architektą Leoną Laimutį Mardosą su 90 metų jubiliejumi, o štai šįryt tenka pranešti labai liūdną žinią – vakar Palanga neteko žinomo pajūrio kraštovaizdžio ir architektūros puoselėtojo, vieno iš svarbaus mūsų miesto architektūrinio veido kūrėjų“, - teigė Š.Vaitkus.

L.L.Mardosas gimė 1929 metų spalio 19 dieną Kaune.

1977 metais buvo paskirtas Palangos miesto savivaldybės vyriausiuoju architektu ir šiuose pareigose darbavosi vienuolika metų.

„Eidamas miesto vyriausiojo architekto pareigas, stengiausi išlaikyti tai, ką pradėjo pirmasis Palangos vyriausiais architektas Alfredas Paulauskas, ką tęsė Albinas Čepys – puoselėti miesto parke idėją, – yra sakęs prieš keletą metų Savivaldybėje lankęsis L. L. Mardosas. Tuomet jis džiaugėsi, kad tokios pačios pozicijos Palangoje laikomasi ir šiandien.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Su jubiliejumi sveikinamas L.L.Mardosas
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Su jubiliejumi sveikinamas L.L.Mardosas

L.L.Mardosas palaikė, tęsė ir puoselėjo abiejų savo pirmtakų Palangos kaip parko prie jūros rekreacinę ir architektūrinę viziją. Kartu su kitais architektais 1987 metais parengė itin svarbų ir didelės apimties planavimo dokumentą – Palangos bendrąjį planą, kiek vėliau – Palangos centro suplanavimo projektą.

L.L.Mardosas siekė, kad jokiais būdais nebūtų užstatomas pajūris, puoselėjo senąsias grafų Tiškevičių vilas ir tai vertino ne tik kaip labai svarbų istorinį, architektūrinį paveldą, bet ir Palangos autentiškumo ženklą. Jis buvo iniciatorius ir būtent jo dėka Palangoje įkurtas Skulptūrų parkas. Jo požiūrį išsaugoti J.Basanavičiaus gatvės kaip lėtų promenadų alėjos dvasią atspindi ir šio architekto suprojektuotas gyvenamasis namas bei kavinė „Monika“.

L.L.Mardoso kūrybinio palikimo esama visoje Lietuvoje, jam kartu su architektu J.Šipaliu buvo patikėta suprojektuoti ir Lietuvos atstovybės pastatą Maskvoje.

2005 m. L. L. Mardosas tapo A. Zavišos fondo nominacijos „Už gyvenimo nuopelnus rekreacinės architektūros srityje“ laureatas – taip įvertinti jo darbai plėtojant Palangos – miesto parke viziją, o 2013 m. už viso gyvenimo nuopelnus įteiktas Auksinis architektūros riterio ordinas.

„Svečius iš užsienio atsivesdavau ant jūros tilto ir parodydavau – kopos, pušynai, iš jų kyšantis bažnyčios bokštas. Čia yra Palanga. Pajūrį turime saugoti lyg savo akį – tai yra tikras turtas. Žmonės į Palangą važiuoja ne papietauti kavinėse, o pasimėgauti paplūdimiu, pasimaudyti. Todėl neleiskite užstatyti paplūdimių. Saugokite Palangą, puoselėkite ją“, – tokie buvo Š.Vaitkaus bei Savivaldybės vadovams išsakyti paskutinieji L.L. Mardoso patarimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas