Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 05

Palangoje žarstytus kilogramus gintaro žmonės gaudė ir kepurėmis, ir skėčiais

Palanga šeštadienį sukvietė gintaro mylėtojus. Smulkų, kai kurių poilsiautojų tiesiog šiukšlelėmis pavadintą, Neptūno žarstytą gintarą poilsiautojai gaudė ir kepurėmis, ir skėčiais. Jį tikino ketinantys panaudoti sveikatos stiprinimui.
Neptūnas Palangoje išžarstė 73 kg gintaro.
Neptūnas Palangoje išžarstė 73 kg gintaro. / J.Andrijauskaitės nuotr.

Nors kurortas šeštadienį atrodė gana apytuštis, gaudančių gintaro gabalėlius nestigo. Arklio tempiama karieta vidurdienį atvykęs Neptūnas, kuriuo įsikūnijo Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Nerijus Stasiulis, pirmuosius smulkius gintarėlius pažėrė J.Basanavičiaus gatvės pradžioje. Linkėdamas, kad gintaras suteiktų laimės, jis kvietė poilsiautojus dar daugiau Baltijos jūros aukso atvykti rinkti į paplūdimį šalia tilto.

J.Basanavičiaus gatvėje pažertą gintarą poilsiautojai rankiojo tarsi saulėgrąžas. Ties Jūratės ir Kastyčio skveru Neptūno išbarstyti gintarai taip pat sutraukė smalsuolius. Iš Rusijos, Vladivostoko atvykę keli poilsiautojai teigė pasiliksiantys juos atsiminimui. „Galbūt ir mozaiką suklijuosime“, – šypsojosi jie.

„Na, ir davė darbo“, „Kaip šiukšlytės“, „Gal atveš geresnių“, – skambėjo gintarus rinkusių poilsiautojų komentarai. Kas į maišelius, kas į kišenes, sutūpę rinko smulkutėlius gintarus. „Tai tik gintaro atliekos“, – sakė viena kaunietė.

Žarstė pajūry

Nuo 13 val. Neptūnas gintarus ėmė žarstyti pajūryje. Dar prieš nusileisdamas į paplūdimį jis prašė poilsiautojų nesinaudoti skėčiais, nes jie gali sužeisti kitus. „Maišelius, kepures, bet tik ne skėčius“, – sakė Neptūnas. Ne vienas poilsiautojas gintarus gaudė iškėlęs skrybėlaitę, maišelį ar apvertęs skėtį.

Neptūnas skendo žmonių, o ypač vaikų minioje. Gudresni bandė grybštelti saują gintarėlių tiesiai iš maišo. Iš viso šeštadienį Palangoje buvo išbarstyti 73 kg gintaro.

Moteris patarė gintarėlius nuplauti, užpilti karštu vandeniu, palaikyti ir mėgautis sveikuoliška arbata. Kita teigė, jog gintarą reikia smulkiai sumalti ir valyti dantis – jie taps akinančiai balti.

„Ši šventė išskirtinė, nes susirinko rekordinis skaičius poilsiautojų, išbarstytas rekordinis skaičius gintaro, beveik 10 kg daugiau nei pernai. Tai įžanga į kurorto atidarymo šventę, kuri vyks kitą savaitgalį“, – sakė Neptūnas.

Pajūryje gintarus rinkę žmonės jį panaudoti ketino skirtingai. „Užpilsiu degtine, ir bus vaistas. Mano uošvienė taip daro, prašė manęs pririnkti“, – sakė palangiškė. Kita moteris patarė gintarėlius nuplauti, užpilti karštu vandeniu, palaikyti ir mėgautis sveikuoliška arbata. Trečioji teigė, jog gintarą reikia sumalti kavamale ir valyti dantis – jie taps akinančiai balti.

Stiklinaitę gintarų pririnkusi Loreta teigė, jog ši pramoga tiesiog pakelia nuotaiką. Iš Skuodo specialiai į šventę atvykusi Neringa gintarų tiek J.Basanavičiaus gatvėje, tiek pajūry pririnko dar daugiau. Jos teigimu, pašildytas gintaras gydo sąnarių ligas.

Ilgiausi karoliai

Šeštadienį Palangoje galima apžiūrėti ilgiausius Lietuvoje, o gal net ir pasaulyje gintarinius karolius. 2005 metais Palangos ginato meistrų gildijos nariai juos suvėrė kurorto atidarymo proga. Karoliai yra 282,10 metrų ilgio, sveria daugiau kaip 16 kg. Jiems suverti prireikė 45 tūkst. gintaro gabalėlių.

Išrinko nugalėtojus

Kai kurie poilsiautojai organizatorių kvietimu nusprendė pasivaržyti, kas daugiau gintarų surinks. Dalyvauti konkurse panoro 21 rinkėjas, jiems pavyko surinkti 9,840 kg. vadinamojo šalies aukso. Daugiausiai gintarų pririnko praėjusiųjų metų nugalėtojas 60 metų palangiškis Romas Miliauskas ( 2,250 kg.) Antras liko 14-metis Kasparas Domarkas iš Skuodo (1,150 kg), trečia – Kasparo bendraamžė iš Odesos Vitalija Kislicina (0,980 kg).

Renginio organizatorius džiugino, jog tarp susirinkusiųjų buvo ne tik lietuviai, bet ir lenkai, rusai bei ukrainiečiai. Pramogautojai – labai įvairaus amžiaus: jauniausiu rinkėju pripažintas 5 metų Danielius iš Panevėžio (0,270 kg gintaro), vyriausia – 83 metų palangiškė Elena (0,115 kg). Įvertinti ir kolektyviškiausi rinkėjai – jais tapo kurorto lopšelio-darželio „Gintarėlis“ auklėtiniai.

Šeštadienį ant jūros tilto buvo išrinktas ir gražiausias gintarnis papuošalas. Pirmoji vieta atiteko Inai (Maskva), papuošalą pirkusiai Nidoje, antroji – devynmetei palangiškei Kristinai Pakytei, trečioji – 24 metų sostinės gyventojai Redai Barabanovienei. Rungčių nugalėtojams atiteko 5 kuponai po 100 Lt maitintis restoranuose, 1 kuponas apsilankyti SPA bei gintaro suvenyrai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas