Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 23

Palangos amatininkus maitina Karaliaučiuje iškastas gintaras

Palvininkuose nuo pat ankstyvo ryto iki saulėlydžio karjere zuja ekskavatoriai – didžiausioje pasaulyje gintaro kasykloje iškasamos tonos Baltijos šalyse itin vertinamo mineralo. Bendrovė, kur dirba beveik 400 darbininkų, beveik visą produkciją išgabena į Lietuvą.
Gintaro kasykla Karaliaučiaus srityje.
Gintaro kasykla Karaliaučiaus srityje. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Už keliasdešimt kilometrų nuo Lietuvos sienos nutolusiuose Palvininkuose (Jantarnij miestelyje) šiuo metu gyvena apie 5520 žmonių. Kone kiekvieną šeimą maitina gintaras. Dauguma miestelio vyrų dirba karjere, kur kasamas gintaras, moterys apdirba mineralą, kuria iš jo papuošalus, suvenyrus. 

„Darbas kasykloje sunkus. Tačiau atlyginimas čia kur kas didesnis nei vidutinis darbo užmokestis“, - teigė bendrovės „Gintaro kombinatas“ atstovė Svetlana Kalinina. Skelbiamas vidutinis darbo užmokestis Rusijoje siekė 21 tūkst. rublių (apie 1655 Lt). Geru oru bendrovėje dirbama ir savaitgaliais. 

Klodų užteks ilgam

Valstybinė įmonė „Kaliningrado gintaro kombinatas“ buvo įkurta 1947 m. Skelbiama, kad šiuo metu tai didžiausia pasaulyje įmonė, kur pramoniniu būdu išgaunamas gintaras. Iš viso čia išgaunama apie 65 proc. viso pasaulio gintaro. Gintaras atviroje kasykloje kasamas iš maždaug 55 m gylio. Iškastas mineralas kelis kartus plaunamas sūriu vandeniu. Paskui jis surūšiuojamas pagal dydį ir pakuojamas į maišus. 

Skaičiuojama, kad čia galimi būti apie 116 tūkst. tonų gintaro. „Išteklių pakaks mums, mūsų vaikų, anūkams, proanūkiams ir proproanūkiams“, - teigė S.Kalinina. Karaliaučiaus srityje jau baigtas kasinėti vienas karjeras, šiuo metu ten įkurta poilsio zona. Dabar aktyviai dirbama kituose plotuose. 

Pastaraisiais metais „Gintaro kombinatas“ po krizės vėl ėmė dirbti pelningai. Per metus iškasama apie 300-350 tonų gintaro. Anot T.Kalininos, dirbant visu pajėgumu, būtų galima iškasti apie 450 t gintaro. 

Pagrindiniai klientai – lietuviai

Didžiąją dalį čia iškasamo gintaro eksportuojama į Lietuvą, kiek mažiau į Lenkiją, Latviją, kitas šalis. Skaičiuojama, kad tik 10 proc. iškasamų mineralų lieka vidaus vartojimui. 

Iš Karaliaučiaus į Lietuvą atgabenamu gintaru apsirūpina ir Palangos gintaro meistrai. Kurorte vis gyvena nemažai liaudies meistrų, sovietmečiu gintarą apdirbusių „Minijos“ įmonėje. 

„Kasmet į krantą išmetama vis mažiau gintaro. Daugiau gintarų galima rasti po audrų. Tačiau ir tai – dažniausiai tik mažus gabaliukus. Labai retai rasi didesnį gintarą. Mūsų paplūdimiuose surinkto gintaro panaudojame gal tik 0,5 proc. Didžiąją dalį sudaro gintaras, nupirktas iš kaliningradiečių“, - aiškino Palangos tautodailininkas Albertas Bukauskas. 

Kainos, anot jo, priklauso nuo to, kokio dydžio gintaro gabaliukai perkami. „Gintaro kombinate“ iškasti mineralai pagal dydį rūšiuojami į keturias dalis. Didžiausi radiniai – brangiausi. Smulkiosios kruopelės dažniausiai panaudojamos paveikslams kurti. Suvenyriniai paveikslai, aplipinti gintariukais, populiarūs ir Karaliaučiaus srityje.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr. /Palangoje tradiciakai kartą metuose lyja gintarais.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr. /Palangoje tradiciškai kartą metuose lyja gintarais.

Masina vagis

Šiuo metu svarstoma „Gintaro kombinatą“ perduoti į privačios bendrovės rankas. Tokie planai kelia nemažai diskusijų – baiminamasi, kad bus išeikvoti Rusijos naudingųjų iškasenų klodai. 

Šiuo metu „Gintaro kombinatas“ Palvininkuose – vienas labiausiai saugomų objektų Rusijoje. Nepaisant to, vis pasitaiko bandymų pabandyti pavogti gintaro. Prie pat apžvalgos aikštelės, nuo kurios atsiveria vaizdas į visą karjerą, paliktos istorinės kartuvės. Šis simbolis primena, kad kadaise gintaro vagys susilaukdavo griežčiausios bausmės – kilpos. 

Bandymų pavogti pasitaiko ir šiais laikais – į karjerą kapanojamasi per klampų purvą ir rizikuojama savo gyvybe. 
Baltijos auksu vadinamu susigundo ir kontrabandininkai. Pernai pasieniečiai išaiškino du gintaro gabenimo iš Rusijos atvejus. Tada slapčia norėta įvežti 88 kg gintaro. Užpernai išaiškinti trys tokie atvejai, kontrabandininkai buvo paslėpę 76 kg mineralo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas