Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 01 /17:26

Palangos meras Š.Vaitkus rėžė G.Landsbergiui ir I.Šimonytei: „Ar mūsų siekis yra susinaikinti?“

Įtakingas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys, Palangos meras Šarūnas Vaitkus viešai pažėrė kritikos partijos vadovybei dėl siekio surengti pirmalaikius Seimo rinkimus arba, jei Seimas nepasileis, atstatydinti Vyriausybę.
Šarūnas Vaitkus
Šarūnas Vaitkus / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Š.Vaitkus kritiką išdėstė įraše savo „Facebook“ paskyroje.

Kodėl reikia šitaip vaikiškai elgtis?

„Nesmagu kritikuoti savo partijos vadovybę, bet, manau, privalau ir turiu tam moralinę teisę. Privalau pasakyti, kad man, TS–LKD nariui jau dvidešimt metų, mūsų Palangos TS–LKD skyriui, kaip ir, ko gero, daugumai mūsų partijos skyrių šalyje, nepatinka tai, kas vyksta mūsų partijoje ir Lietuvos politiniame olimpe“, – pradeda Š.Vaitkus.

Jis piktinasi, kad „pastaruoju metu mes verčiami suprasti ir pritarti mūsų partijos deleguotos ministrės pirmininkės pozicijai – jei nepasitrauks Seimas, iš posto pasitrauks premjerė“.

Š.Vaitkus kritikuoja partijos vadovybę dėl to, jog dėl šio sprendimo nebuvo tartasi nei su partijos taryba, nei su jos skyriais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

„Tenka apgailestauti, kad darsyk turime situaciją, kai iš pradžių padaroma, o paskui sprendžiame, ką daryti. Į tai įveliami ir partijos skyriai, ir mūsų koalicijos Seime partneriai, ir visa Lietuvos visuomenė“, – aiškina jis.

Kodėl reikia taip sumenkinti mūsų partiją ir šitaip vaikiškai elgtis?

„Turėtume akivaizdžiai suprasti, kad politinėje krizėje dabar atsidūrė ne tik Vyriausybė, bet ir visa mūsų partija, vadinasi, ir partijos skyriai. Galvoti, kad tokie, mano manymu, emocingi ir, galimai, darbinio nuovargio padiktuoti, bet ganėtinai vienasmeniški pareiškimai ir veiksmai liečia vien partijos vadovybę, yra neteisinga ir netoliaregiška. Kiekvienas Vyriausybės ir partijos vadovų žingsnis, politinis sprendimas ar emocinis pliūpsnis, tai yra signalas ir to, kaip rinkėjai vertins mūsų partijos narius, esančius jų rinkimų apygardose. Tai yra signalas, kaip rinkėjai vertins mus, mūsų bendrapartiečius visoje Lietuvoje. Kaip vertina dabar ir kokią savo poziciją jie pareikš ateityje prie balsadėžių“, rašo įtakingas konservatorius.

„Kodėl reikia taip sumenkinti mūsų partiją ir šitaip vaikiškai elgtis? Ar vieta ir laikas TS–LKD dabar susirinkti savo žaislus ir keliauti į kitą smėlio dėžę?“, – klausia partijos vadovų Palangos meras.

Dabar ne metas pabėgti

Jis primena, kad TS-LKD yra didelė bendruomenė, „kuri inicijavo Lietuvos laisvę, kuri, be kita ko, vienija Politinių kalinių ir tremtinių, Krikščionių demokratų bendruomenes“.

„Kuri turi pirmąjį po Nepriklausomybės vadovą profesorių Vytautą Landsbergį, sutelkusį visas įmanomas ir neįmanoma pastangas, kad mes ir mūsų vaikai būtų laisvi bei gyventume laisvoje šalyje. Kuris net ir sunkiausiu laikotarpiu, kai okupantai prie TV bokšto šaudė į nekaltus žmones, neišsigando, nepabėgo, neatsistatydino, visko nemetė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Landsbergis

Deja, dabartiniai mūsų partijos vadovai demonstruoja priešingai – ketina pabėgti, sakykime, „iš principo“?“, – piktinasi politikas.

Jis įsitikinęs, kad visa TS–LKD, jos nariai ir ypač vadovai, turi prisiimti politinę ir žmogišką atsakomybę.

Dabartiniai mūsų partijos vadovai demonstruoja priešingai – ketina pabėgti, sakykime, „iš principo“?

„(...) rinkėjai mus įpareigojo spręsti jų problemas, jiems padėti. Mes patys to norėjom, to siekėm ir prisiekėm jiems tarnauti. Suprantu, kad ne visada yra lengva, ne visada sekasi, suprantu ir tai, kad laikotarpis – koronavirusas, karas, krizė – yra neišpasakytai sudėtingas, bet tai nereiškia, kad turime viską mesti, pasitraukti ar net pabėgti“, – teigia Š.Vaitkus.

Jo manymu, būtent dabar metas rodyti lyderystę, ieškoti sprendimų ir spręsti problemas bei telkti.

„Vyriausybė, Seimas susitvarkė su žymiai didesnėmis problemomis nei dabartiniai „čekiukai“. Kita vertus, ar Vyriausybė ir Seimas turi prisiimti kolektyvinę atsakomybę už kai kurių esamų ir buvusių savivaldos tarybų narių personalinius veiksmus ir sprendimus? Manau, tie tarybų nariai, kurie galimai elgėsi nesąžiningai, atsakys asmeniškai, juos įvertins ir jų darbdavys rinkėjas“, – teigia meras.

Siūlo atšaukti sprendimą siekti pirmalaikių rinkimų

Jo siūlymu, Seimas turi kuo skubiau pakeisti netobulą Vietos savivaldos įstatymo dalį dėl išmokų, nustatyti konkretaus dydžio atlyginimą tarybų nariams ir „uždaryti šį klausimą ateičiai“.

Anot Š.Vaitkaus, tai jau buvo galima padaryti skubos tvarka, o ne klimpti į politinį daugžodžiavimą ir dar didesnes problemas.

„Reikia suprasti ir tai, jog Lietuvos bendruomenė netiki, kad Vyriausybė ir Seimas atsistatydins dėl „čekiukų“, bendruomenė jau pradeda įtarti, kad galimai problemos yra gilesnės, didesnės ir kažkas nuo visuomenės yra slepiama, o „čekiukai“ yra tik pretekstas pasitraukti“, – teigia jis.

Bendruomenė jau pradeda įtarti, kad galimai problemos yra gilesnės, didesnės ir kažkas nuo visuomenės yra slepiama.

Š.Vaitkaus manymu, dabartinė politinė elgsena daro nepataisomą žalą partijai, tolimesniems rinkimų rezultatams ir rinkėjų pasitikėjimui. „Ar mūsų siekis yra susinaikinti?“ – klausia jis.

Palangos meras ragina TS–LKD tarybą kuo skubiau susirinkti ir atšaukti prezidiumo sprendimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Jis taip pat kviečia Vyriausybę kuo skubiau grįžti prie Lietuvai svarbių darbų bei sprendimų ir be jokių „jeigu“ tęsti savo darbus.

„Suprantu – principai, ambicijos, nuovargis, bet dabar kur kas svarbiau yra nesugriauti mūsų partijos, iki galo neprarasti ir susigrąžinti žmonių pasitikėjimą“, – baigia savo įrašą Š.Vaitkus.

G.Landsbergis ir I.Šimonytė partijos kolegas bando įtikinti laišku

TS-LKD vadovybės siekiui surengti pirmalaikius Seimo rinkimus nepritaria ir dalis partijos frakcijos Seime.

Konservatorių viduje kilus rimtoms įtampoms dėl esą vienašališkai konservatorių lyderio G.Landsbergio ir premjerės I.Šimonytės stumiamos pirmalaikių Seimo rinkimų idėjos, šie prieš savaitę kreipėsi laišku į partiečius.

Laiške bendražygiams konservatorių lyderiai teigia suprantantys, kad dabartinis laikotarpis politiškai ypač svarbus, bet kartoja, jog darbams reikalingas naujas pasitikėjimo mandatas. Kartu pažymima, kad lengvi keliai – ne jų, tad kviečia partiją susitelkti ir vieningai priimti sprendimus.

Anot konservatorių lyderių, visuomenėje kilęs susidomėjimas ir noras skaidrinti Lietuvos savivaldybių tarybų narių išlaidų apmokėjimo tvarką iškėlė platesnę diskusiją apie politikams keliamą skaidrumo ir atskaitomybės standartą.

Pasak G.Landsbergio ir I.Šimonytės, susiklostė aplinkybės, kuriose Vyriausybė ir jos atskiri nariai verčiami prisiimti atsakomybę ne už savo darbą vykdant Vyriausybės programą bei jo skaidrumą, o už Kauno miesto tarybos reglamento nuostatas.

Jų teigimu, garsiai reikalaujantys Vyriausybės narių atsakomybės politinio lauko dalyviai nemato savo pačių atsakomybės ir būtinybės atsakyti į iš esmės tuos pačius ar daug didesnius priekaištus.

„Manome, kad esamoje situacijoje politiniame lauke nėra arbitro, kuris būtų objektyvus, o pastangoms spręsti problemą iš esmės ritualiniu ministrų „aukojimu“ pritarti negalime.

Todėl pasiūlėme politinės sistemos skaidrinimo ir perkrovimo iniciatyvas. Šį siūlymą praėjusį penktadienį palaikė absoliuti dauguma iš 33 TS-LKD prezidiumo narių bei vakar ir dauguma TS-LKD frakcijos Seime narių“, – nurodoma laiške.

G.Landsbergio ir I.Šimonytės nuomone, kai politikai nei pozicijoje, nei opozicijoje negali susitarti, kaip susiklosčiusią situaciją vertina jų atstovaujami rinkėjai, teisingiausia būtų to pačių rinkėjų ir paklausti, antraip rizikuojama įstrigti tarpusavio kaltinimų ir spekuliacijų karuselėje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Andrius Vyšniauskas, Rasa Juknevičienė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Agnė Bilotaitė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Andrius Vyšniauskas, Rasa Juknevičienė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Agnė Bilotaitė

Konservatorių lyderių teigimu, jeigu Seimas to nesutiktų padaryti, ir rinkėjų pasitikėjimo mandatas parlamentui nebūtų atnaujintas, tada dabartinė TS-LKD Vyriausybė irgi turi atnaujinti savo pasitikėjimo mandatą.

G.Landsbergis ir I.Šimonytė pažymi: kadangi kito būdo be pirmalaikių rinkimų to padaryti nėra, TS-LKD prezidiumas patvirtino poziciją, kad partijos deleguota ministrė pirmininkė po liepos 11-12 dienomis Vilniuje įvyksiančio NATO viršūnių susitikimo ketina svarstyti savo atsistatydinimą.

Pirmalaikiams rinkimams priešinasi ir valdančiosios koalicijos partneriai Liberalų sąjūdis bei Laisvės partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas