Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 07

Palangos pliaže rastos šerniukų gaišenos lieka mįsle – tyrimai ligos nepatvirtino

Lapkričio 3 dieną Palangos pliaže aptiktos aštuonios jūros skalaujamos šernų gaišenos. Kad toks reiškinys – itin retas ir neįprastas, pripažino tiek komunalininkai, tiek veterinarijos tarnybos atstovai. Manyta, kad šerniukai krito dėl Afrikinio kiaulių maro (AKM) – karščiuojantys norėjo atsigaivinti, tad ir atsidūrė vandenyje. Vis dėlto, šiandien gauti tyrimų rezultatai šią versiją paneigia.
Palangos pliaže rasti kritę šerniukai
Palangos pliaže rasti kritę šerniukai / Skaitytojos Justinos Bučinskaitės nuotr.

„Šernai nesirgo AKM – visų mėginių atsakymas neigiamas“, – pirmadienio popietę 15min informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

Apie tai, kad „Palangoje kone kas 100 metrų Baltijos jūroje mėtosi padvėsę 5 ar 6 šernai“, redakcijai lapkričio 3 dieną pranešė skaitytoja Justina.

Vaikščiodama paplūdimiu ji aptiko ir nugaišusį ruonį.

Skaitytojos Justinos Bučinskaitės nuotr./Palangos pliaže rasti kritę šerniukai
Skaitytojos Justinos Bučinskaitės nuotr./Palangos pliaže rasti kritę šerniukai

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Gediminas Valinevičius 15min patvirtino šerniukų kritimo Palangos pliaže faktą: „Išskirtinis atvejis, kad vienu kartu tiek kritusių rastume“.

Manyta, kad šerniukai krito dėl ligos, tad buvo iškviesta VMVT, paimti mėginiai. Iš viso paplūdimyje aptiktos 8 gaišenos.

„Vaizdas tikrai nėra įprastas. Įprastai gyvūnai nelenda į vandenį. Retas atvejis. Dėl ko jie taip elgėsi, galime tik spėlioti. Gali būti, kad jie buvo sergantys. Sergantys gyvūnai karščiuoja, nori atsivėsinti, juos troškina. Galbūt dėl to brido į jūrą. Bet tai tik spėlionės. Vakarų Lietuvoje vis dar tarp šernų pasitaiko Afrikinio kiaulių maro atvejų“, – tuomet teigė R.Gorbačiovas.

Skaitytojos Justinos Bučinskaitės nuotr./Palangos pliaže rasti kritę šerniukai
Skaitytojos Justinos Bučinskaitės nuotr./Palangos pliaže rasti kritę šerniukai

Pirminiai spėjimai nepasitvirtino. Lieka neaišku, kaip šerniukai atsirado paplūdimyje, kodėl lipo į jūrą ir nugaišo.

Medžiotojai gaišenas išvežė utilizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne